Talikko vaihtoi omistajaa maatalousopetuksessa

12.3.2024
Kaksi miestä pitää kiinni talikosta.

Jyri-Pekka Savolainen (vas.) ja Jari Nousiainen (oik.)

**

Maatalousopettajat pitivät leikkimielisen hutunkeitto-tilaisuuden Toivalan kampuksella siitä, kuka saa jatkaa maatalousopetusta. Talikon sai pitää uusi maatalousalan opettaja Jyri-Pekka Savolainen. Savon ammattiopiston maatalousopetuksen talikko luovutettiin eläkkeelle jo nyt siirtyneen Jari Nousiaisen toimesta juhlallisesti:

- Minä 37 vuoden maatalousalan kokemuksella luovutan tämän maatalousalan valtikan Jyri-Pekka Savolaiselle. Jatka Jyri perinteitä. Minä luotan sinuun, Nousiainen toteaa luottavaisesti.

Nousiainen on vaikuttanut ja tehnyt kehitystyötä maatalousalan opetuksen parissa niin paikallisesti, valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Työkaverit kertovat, että Nousiainen on jämpti ja yhteen hiileen puhaltava, mutta myös aina hyvin ystävällinen opettaja ja työkaveri, joka ajatteli aina opiskelijoiden etua, osasi kohdata heitä oikein ja hänestä huokui hyvä auktoriteetti:

- Jari on käytännönosaaja ja korkeasti koulutettu. Hän on pysynyt aina ajan hermolla ja hänen ammattitaitonsa ja kohtaamisen taito heijastui voimakkaasti myös opiskelijoihin. 

Pohjois-Savossa ei ole varmasti montakaan maatilaa, jossa ei olisi Nousiaisen kouluttamia ammattilaisia. Ja sekin kertoo paljon, että hän on saanut opetukseensa myös maatilojen uuden sukupolven eli maatilojen perheiden lapset. Nousiaisen opetus on siis kantanut kauaksi ja luotto maatalousopetukseen on säilynyt vahvana.

Luomutuotannon kehityksen uranuurtaja ja maailmanmatkaaja

Nousiainen on ollut 90-luvun puolivälistä alkaen luomutuotannon kehityksen uranuurtaja silloinkin, kun muut eivät siihen vielä uskoneet. Hän on huolehtinut, että opiskelijoilla on ollut mahdollisuus osallistua ProAgrian kanssa yhteistyössä järjestetylle luomutuotannon peruskurssille, jonne ovat voineet osallistua kaikki luomutuotannosta kiinnostuneet Savon ammattiopiston opiskelijat kuin myös koulun ulkopuoliset toimijat.

- Jari sanoi, että ei Luomu heti sytyttänyt. Mutta sitten, kun hän siitä innostui, niin Jari oli mukana kehittämässä toimintaa laajasti Pohjois-Savon alueella, kertoo Nousiaisen entinen työkaveri Unto Keränen.

Keränen ja Nousiainen kiersivät myös kotimaan ulkopuolella opiskelijoiden mukana tutustumassa paikallisiin puutarha- ja maatalousalan yrityksiin ja kouluihin. 

- Joskus 90-luvulla matkustimme Italian Firenzeen. Olimme tunnetusti kovia syömään ja tilasimme valtavan 1.5-2kg pihviannoksen neljälle jaettavaksi. Pihvi oli pinnalta vain hieman paistettu ja sisältä raaka. Tämä reissu on jäänyt erityisesti mieleeni, kun ei emme saaneet millään syötyä pihviä loppuun, Kerästä naurattaa.

Tiivis yhteistyö Italiassa aukaisi kontaktit myös muihin EU-maihin kehittämishankkeiden kautta. Näistä ulkomaanmatkoista olisi Keräsellä ja Nousiaisella varmasti tarina jos toinenkin kerrottavanaan.

Nousiainen on palkittu Mansikkaisäntä

Marjat ovat lähellä Nousiaisen sydäntä ja hänen vahvaa käytännönosaamistaan marjanviljelijänä ja -yrittäjänä arvostetaan valtakunnallisesti. Hänellä on yhteys jokaiseen marjatilaan Suomessa tavalla tai toisella, ja hän on aina rehellisesti puhunut opiskelijoille alaan liittyvistä onnistumisen tunteista ja haasteellisistakin hetkistä.

Kesällä 2023 Nousiainen sai tunnustusta Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistykseltä joka valitsi hänet vuoden mansikkaisännäksi. Mansikkaisäntä on Suonenjoella vuosittain myönnettävä arvonimi, jonka saamisen perusteena on menestyksekäs työ Suonenjoen seudun kannalta marjanviljelyn hyväksi.

- Yrittäjän on hallittava laajalla skaalalla viljely, markkinointi, henkilöstöhallinto ja on osattava huomioida lukuisat viranomaisten vaatimukset. Oppi on tarpeen ja lisäkouluttautuminen ja asioihin perehtyminen jatkuu koko yrittäjyystaipaleen ajan. Ala kehittyy koko ajan ja tulee uutta tietoa. Marjanviljely on ammattitaitoa vaativa ala, Nousiainen toteaa yhdistyksen tiedotteessa.

Uutinen Nousiaisen palkitsemisesta löytyy Maaseuduntulevaisuuden artikkelista.

Mies katsoo marjaviljelmää.
Jari Nousiainen on vuoden Marjatilaisäntä 2023

Marjatilayrittäjä-koulutusvastuu on nyt siirtynyt opettaja Anu Venäläiselle, joka jatkaa ja kehittää koulutusta vahvalla ammattitaidolla. Maatalousalan opetusvastuu ja siihen kuuluva luomutuotannon osaamisen opetusvastuu on nyt talikonvaihdoksen myötä siirtynyt Jyri-Pekka Savolaiselle, joka lupasi pitää lipun korkealla ja talikkoa tukevasti otteessaan.

Tutustu sinäkin luonnonvara-alan koulutuksiimme ja innostu opiskelusta

Haluatko tehdä arvokasta työtä suomalaisen luonnon ja metsien puolesta? Haluaisitko työskennellä ulkona? Onko suunnitelmissasi ryhtyä maaseutuyrittäjäksi? Oletko kiinnostunut ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä? Onko unelmasi olla puutarhuri? Kiinnostaako työskentely luonnossa eräoppaana tai luonto-ohjaajana? Haluaisitko olla metsäkoneenkuljettaja tai metsäpalvelujen tuottaja? Luonnonvara-alalla pääset tekemään kaikkea tätä. Luonnonvaran koulutusala on yhtä monimuotoinen kuin luonto itse.

Perustutkintojen lisäksi voit opiskella meillä ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osan.

Lue lisää täältä.

 

Lue lisää