Pohjois-Savossa luodaan sopivaa työvoimaa oppilaitosyhteistyöllä

7.9.2016

Alueella on muuta Suomea vähemmän rekrytointivaikeuksia ja eniten yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä, ilmenee Keskuskauppakamarin Alueiden kilpailukyky 2016 –selvityksestä.

 

Selvitykseen vastanneista pohjoissavolaisista yrityksistä kolmella neljästä ei ole ongelmia löytää sopivaa työvoimaa. Työvoiman saanti on Etelä-Karjalan ohella valtakunnan parhaalla tasolla. Suhteellisen hyvästä työvoimatilanteesta huolimatta neljännes selvitykseen vastanneista yrityksistä kokee rekrytointiongelmia.Työvoiman kohtaavuuden ongelmat korostuvat valtakunnallisesti ja ovat lisääntyneet viime vuosina. Samalla kun pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa, pitkittyvät rekrytointiprosessit tietyillä aloilla.

Oppilaitosyhteistyö on Kuopion alueen yrityksille tuttua: 88 prosentilla yrityksistä oli kokemuksia oppilaitosyhteistyöstä viimeisen kolmen vuoden aikana. Luku on Suomen alueista korkein. Positiiviset kokemukset mm. kumppanuussopimuksista Sakkyn ja kehittämishankkeista AMK:n kanssa nousevat vastauksissa esille.

 

Liikenteessä kehitettävää

Pohjois-Savon hyvä vire näkyy selvityksessä odotuksina työpaikkojen määrän kasvusta.

‒ Yrityksistä yli puolet arvioi työpaikkojen määrän lisääntyvän seuraavan kahden vuoden aikana. Alue tarjoaa kilpailukykyisen toimintaympäristön kasvaville yrityksille tilanteessa, jossa joka kolmas suomalainen yritys ei taantumasta huolimatta löydä sopivaa työntekijää, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi kommentoi tuloksia.

Kehityskohteitakin vastauksissa nähdään. Liikenneyhteydet ja saavutettavuus koettiin suurimmaksi toimintaedellytyksiin vaikuttavaksi tekijäksi

‒ Erityisesti tiestön kunnon koetaan hankaloittavan paikallisten yritysten kilpailukykyä sekä kasvukeskuksissa että harvaan asutuilla alueilla. Yritysjohtajat listasivat liikenteen kehittämiskohteista väylien kunnon, valtatiet ja lentoliikenteen, Huhtiniemi jatkaa, ja kertoo, että pohjoissavolaiset yritysjohtajat peräänkuuluttavat Viitostien tason nostoa.

 

Keskuskauppakamari on tutkinut vuodesta 2000 lähtien alueellisten tekijöiden vaikutusta yritysten kilpailukykyyn ja sijoittumiseen Suomessa. Alueiden kilpailukyky 2016 on seitsemäs aihepiiriin liittyvä tutkimus. Koko maan kattava Alueiden kilpailukyky 2016 -selvitys perustuu 1122 Suomessa toimivan yrityksen vastauksiin. Kyselyn toteutti Taloustutkimus Keskuskauppakamarin toimeksiannosta. Selvityksen vastaajista suurin osa (71 %) oli yritysten toimitusjohtajia.

Alueiden kilpailukyky 2016 -selvitys 

                                                                                                                                                                   

Lisätietoja kyselystä paikallisesti (parhaiten tavoittaa ti 6.9. kello 15:30-16:15 välisenä aikana):
Silja Huhtiniemi, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja
p. 050 412 0559
silja.huhtiniemi@kuopiochamber.fi

Lisätietoja kyselystä valtakunnallisesti:
Kaisa Saario, Selvityksen laatija ja Keskuskauppakamarin asiantuntija
p. 040 561 3597
kaisa.saario@chamber.fi

Lue lisää