Tiedote yhteishaussa 2016 ammatilliseen koulutukseen hakeneille

24.5.2016

Oppisopimus ja yhteishaku 2016

Polkuja oppisopimukseen

Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työssä tapahtuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä tietopuolisilla opinnoilla. Oppisopimus perustuu aina työsuhteeseen tai yrittäjyyteen. Oppisopimukseen sopivan työpaikan voi löytää monella eri tavalla – toisinaan helposti, toisinaan erilaisten polkujen kautta. Pääreittejä nuorille on kaksi: työpaikan hankkiminen itsenäisesti tai aloittamalla opinnot ensin oppilaitoksessa. 

 

Koulutukseen soveltuvan työpaikan hankkiminen

Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on aina koulutukseen sopiva työpaikka. Mikäli sinulla on jo tiedossa mahdollinen oppisopimustyöpaikka (työsuhteen kesto vähintään 4 kk, min 25 h/vko), ota yhteyttä oppisopimuskeskukseen ja sovi tapaaminen oppisopimuksen asiantuntijan kanssa työpaikalle. Tapaaminen ei sido työnantajaa oppisopimuskoulutuksen aloittamiseen, vaan sen tarkoitus on antaa lisätietoa päätöksen tueksi. Työnantaja päättää työsuhteen alkamisesta, oppisopimuksen asiantuntija työpaikan ja työtehtävien soveltuvuudesta koulutukseen.

Jos sinulla ei vielä ole koulutukseen sopivaa työpaikkaa, työpaikan hankkiminen on Sinun ensimmäinen tehtäväsi. Ole itse aktiivinen ja ota yhteyttä tuttuihin tai sinua kiinnostaviin työnantajiin. Työpaikka voi löytyä perheyrityksestä, kesätyöpaikasta tai erilaisten työelämäjaksojen kautta. Kysy työnantajilta rohkeasti mahdollisuutta päästä työhaastatteluun, palkattomaan harjoitteluun työpaikalle tai lähetä kuvaus itsestäsi/työhakemus työnantajan ohjeiden mukaan.

Huom. Samana vuonna peruskoulun 9. tai 10. luokan päättävän nuoren oppisopimuksissa oppisopimuskeskus maksaa työnantajalle korotettua koulutuskorvausta: 1. vuoden ajalta 800 €/kk, 2. vuoden ajalta 500 €/kk ja 3. vuoden ajalta 300 €/kk. Työsuhde tulee aloittaa 31.12.2016 mennessä, paikkoja on rajoitetusti.

Opinnot alkuun oppilaitoksessa

Jos työpaikkaa ei löydy, suosittelemme opintojen aloittamista oppilaitoksessa. Voit siirtyä joustavasti oppisopimukseen, jos oppisopimuspaikka löytyy esimerkiksi oppilaitoksen työssäoppimisjaksolta tai VALMA-koulutuksen kautta. Lisätietoja eri mahdollisuuksista saat oppilaitosten opinto-ohjaajilta ja oppisopimuskeskuksesta. Oppilaitoksessa suoritetut opinnot eivät ole hukkaan heitettyä aikaa!

Infotilaisuudet:  7.6.2016 klo 13.00 Sakky, Osmajoentie 75 A auditorio, Varkaus
                         10.6.2016 klo 10.00 Sakky, Presidentinkatu 3 auditorio, Kuopio

Kysy lisää oppisopimuksesta Maila Makkoselta, puh. 044 785 8376 tai maila.makkonen@sakky.fi tai asiakaspalvelustamme, puh. 044 785 3067

 

 

Lue lisää