Chatbotin osallistava kehittäminen

28.2.2020 -

Heipä hei,

täällä BottiPositiivinen taas kirjoittelee kuulumisia. Bottien kehittäminen on jatkunut positiivisessa hengessä myös helmikuun ajan.

Tässä kuussa olen verkostoitunut oikein urakalla ja koittanut päästä asioiden niskan päälle. Minut on voinut tavata milloin kenenkin huoneesta notkumasta ja jututtamassa työntekijöitä. - Asiaa on puhuttu tietenkin! Lounastauot olen valjastanut uusien ihmisten tapaamiseen istumalla pöytään kuin pöytään.

Tutustuminen työympäristöön ja muihin työskentelijöihin on jo kantanut hedelmää. Sakkyn monipuolisuus ja hankkeiden kirjo ovat näyttäytyneet mielettömänä kehityskenttänä. On ollut ilo huomata, kuinka paljon imua digiratkaisuilla on. Moni taho on halunnut alkaa yhteistyöhön kanssani ja sehän minulle vain passaa!

On sanomattakin selvää, että bottien ja tekoälyn kehittäminen kulkee käsi kädessä organisaation uudistamisen kanssa, mutta toimintakulttuurin laaja-alainen uudistaminen ohjauksen ja oppimisen näkökulmasta on viime aikoina avautunut allekirjoittaneelle aivan uudella tavalla.

Tämän kuun puolivälissä tuntui, että olen aivan hukassa, enkä tiedä enää mistään mitään. Kaiken tietomäärän alle hukkumaisillaan oleva hankepäällikkö sai apua työyhteisöltä, joka tsemppaa ja kannustaa toisiaan eteenpäin. Mahtavaa tiimityötä sanon ma! 

Eräältä kollegalta sain niin voimauttavan potkun takapuoleen, että pääsin rytinällä eteenpäin hankkeen tiedontarpeiden kartoituksessa. Parin tunnin uhraus työkaverin puolesta voi antaa sysäyksen eteen päin pääsemiseksi ja ajatusten selkiyttämiseksi.

Tässä pari ajatusta, joilla itse pääsin eteen päin:
  • Hanketyössä pitäisi aina muistaa keskiössä oleva kohderyhmä, kenen takia o-i-k-e-a-s-t-i tätä työtä teen?
  • Piirrä kaverille rautalankamalli, havainnollista ja kyseenalaista.
  • Tee askeleet: rajaa ja aikatauluta!
  • Auta kaveria löytämään oman työnsä punainen lanka hyödyntämällä omia vahvuuksiaan.
  • Lähde helpolla liikkeelle, laske rimaa.
  • Palauta kaveri pilvistä takaisin sorvin ääreen, mutta tee se lempeästi. <3
Opiskelijat mukaan kehittämään!

Motivaatiopotkun seurauksena otin yhteyttä koulutuspäälliköihin ja kerroin, että olen kehittämässä opiskelijoille suunnattua chatbottia, jonka tarkoituksena on tuottaa opiskelijoille helposti lähestyttäviä, matalan kynnyksen välineitä ja digitaalisia ratkaisuja opintojen henkilökohtaistamisen eri vaiheisiin.

Botin on tarkoitus toimia apuvälineenä joka alalla ja lukiokoulutuksessa tarjoten sitä tietoa, mitä opiskelijat tarvitsevat sekä prosessoida botista saatavaa tietoa opettajien käyttöön.

VETbot -hankkeen yhtenä tärkeimpänä osana on kerätä tiedon- ja tuentarpeita opiskelijoilta ja koota pilottiryhmiä, joiden kanssa yhdessä testataan ja arvioidaan kehitettäviä välineitä.

Tarkoituksenani on suht topakalla aikataululla saada koottua muutaman opiskelijan testiryhmiä aloittain ja lukiosta. Ryhmään mukaan lähtevän opiskelijan tulee kertoa mielipiteensä kehitettävistä digivälineistä ja tavata kanssani muutaman kerran kuluvan vuoden aikana. Tapaamisten aikana testataan yhdessä kehitettävää digivälinettä sekä arvioidaan ja annetaan palautetta sen toiminnasta. Arviointiryhmältä on tarkoitus pyytää ajatuksia ja mielipiteitä myös Sakkyn verkkosivun uudistuksen yhteyteen. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi osallistua pilottiryhmään testaamalla välineitä etänä ja antamalla palautteen verkkolomakkeen välityksellä.

Nytpä siis toivon yhteistyötä ja luokallisen opiskelijoita jututettavakseni aloittain, jotta pääsen mahdollisimman pian tapaamaan opiskelijoita ja kuulemaan heidän mielipiteitä ja ajatuksia siitä, millaiset digiratkaisut olisivat mieluisimpia käyttää ja mihin asioihin he voisivat tarvita tukea, neuvontaa ja ohjausta opiskelun eri vaiheissa. Haluan pitää prosessin mahdollisimman rentona ja mukavana opiskelijoille, testaukset voidaan hoitaa vaikka kahvikupposen ääressä.

Pidin ensimmäisen tiedonkeruutilaisuuden 24.2. luokalliselle lähihoitajaopiskelijoita. IHQ Hilmis auttoi minut alkuun tässä prosessissa ja sain luvan tulla hänen tunnille kertomaan hankkeesta ja keräämään opiskelijoiden ajatuksia. Lahjottuani opiskelijat ensin karkilla meni ideoiden keräämiseen yhteensä noin puoli tuntia aikaa ja lopputuloksena sain luokallisen verran tietoa Webropol-kyselyyn ja... Wohoo, nyt saa tuulettaa:

neljä vapaaehtoista opiskelijaa mukaan pilottiryhmään!

Tästä on kyllä ilo jatkaa, mutta vielä olisi melko paljon aloja kierrettävänä ennen kuin on kattava matsku koossa. Chatbottien kehittämisessä kohderyhmän osallisuus nousee suureen rooliin. Digitaalisuuden arkeen tuominen osallistavin, palvelumuotoilun menetelmin ja yhdessä kehittämällä on käytännön kokemukseni mukaan todettu toimivaksi ratkaisuksi.

Nyt vain kaikille kiinnostuskiikarit silmille ja yhteydenotto minuun päin. :)

BottiPositiivinen / Miina

Samalta kirjoittajalta

Lomilta lompsis

Tämä vuosi lompsahti vauhdikkaasti käyntiin perehdyttämällä opiskelijoita digitaalisen asiakaspalvelun saloihin.

7.1.2021

Tuoreimmat