Otsikkokuva

01.11.2018
Yleinen

Helmikuu 2019

Helmikuu 2019

Helmikuu pyörähti nopeasti myös HyvinRobo hankkeen tiimoilta. Kuukauden aikana työstimme tulevaa koulutusmateriaalia, jonka tekeminen on yllättävän hidasta puuhaa. Tavoitteena on saada verkkoon materiaalia, jonka avulla myös esimerkiksi lähihoitaja opiskelijat osaisivat hyvinvointiteknologian laitteita käyttää ja ohjata niiden käyttöä asiakkailleen. Tapasin Joensuun opettaja kollegaani, joka esitteli heillä olevia robotteja ja kertoi kuinka he niitä opetuksissaan käyttävät. Sovimme keväälle uuden tapaamisen, jolloin kierrämme hanketyöryhmän kanssa Riverian, Honkalampisäätiön ja Karelian yksiköt läpi ja jaamme heidän kanssaan tietoa roboteista ja niiden hyödyntämisestä sosiaali- ja terveysalalla.

7.2 meillä oli ilo järjestää Hyvinvointiteknologiaa ja robotiikkaa seminaari Kuopiossa. Jännitimme kuinka saamme porukkaa seminaariin tulemaan….mutta se onnistuikin yli odotusten. Seminaarivieraita oli noin 100 sekä lisäksi näytteille asettajat. Saimme hyvää palautetta päivästä. Seminaaria edeltävänä päivänä Sakkyllä kävi vierailemassa Vantaan kollegoita. Kerroimme heille meidän hyvinvointiteknologian opetuksesta sekä esittelimme heille tilojamme, mm. Virekodin ja aistihuoneen. Kävi ilmi, että Sakky on hyvinvointiteknologian opetuksessa edelläkävijä J

Lauantaina 9.2 HyvinRobo osallistui fysioterapia opiskelijoiden koulutuspäivään. Päivän aikana esittelimme robottejamme: Nao, Alpha, VR-lasit, Hyrri-kissan, robo-pallot sekä Mototiles liikuntalaatat. Opiskelijat olivat oikein aktiivisia ja kokeilivat mielellään heidän(kin) tulevia työvälineitään.

Koulutusmateriaalin lisäksi järjestimme Telmalaisille Roboviikon. Tavoitteena oli kartoittaa, saadaanko roboteilla lisättyä lasten ja nuorten osallisuutta kouluympäristössä. Viikon robotunnit onnistuivat mukavasti. Meillä oli joka päivä ma-to tunnit sessio, jolloin osallistimme Telmalaisia toimimaan robottien kanssa. Huomasimme, että on hyvä olla takataskussa ideoita kaiken varalle, sillä esim. Nao robotti, ei toiminutkaan kuten olimme ajatelleet…laitteet on laitteita…Roboviikot jatkuvat vielä koko kevään, jolloin vierailemme niiden kanssa Martti Ahtisaaren koululla, Valterilla ja Iisalmen kaupungilla.

Ehdimme kaiken kiireen keskellä käydä SPR:n toimistolla Kuopiossa pitämässä Hyvinvointiteknologiasta esittelyn/koulutuksen omaishoitajille. Huomasi, kuinka laitteet kiinnostivat myös ikääntynyttä väkeä ja he saivatkin monia ahaa-elämyksiä kun pääsivät laitteita kokeilemaan. Ne lisäävät kotona asumisen turvallisuutta kummasti. Vastaavanlaisia esittelytilaisuuksia saisimme pitää pilvin pimein, mutta kaikkeen ei aikamme riitä.

Neljän tunnin koulutuspakettia olemme alkaneet pitää lähihoitajaopiskelijoille myös täällä Sakkyllä. Laitteet herättävät innostusta mutta myös kriittistä pohdintaa, mikä on hieno asia. Esittelimme hankettamme lähihoiatjapuolen opettajille ja saimme sovittua kevään ajalle lähes kymmenen koulutustilaisuutta eri opiskelija ryhmille. Uskon, että näiden koulutusten kautta tietämys hyvinvointiteknologiasta ja robotiikasta lähtee leviämään entistä enemmän myös työelämään.

Kokoonnuimme helmikuussa koko hanketyöryhmän kanssa ja kävimme mitä kaikkea olemme saaneet aikaiseksi ja mitä meidän tulee vielä tavoitella kevään ja ensi syksyn aikana. Tilanne näyttää hyvältä, olemme aikataulussa ja uskon, että syksyn 2019 aikana saamme valmiiksi robotiikasta verkko materiaalia opiskelijoidemme käyttöön.