HyvinRobo hankkeen matkassa

7.11.2018 -

Elokuu 2018

Kesävapaa on ohi ja työt kutsuvat. Tuleva vuosi onkin minulle erilainen, sillä olen mukana ison osan työajastani HyvinRobo, Hyvinvointi- ja terveyspalvelurobotiikan osaamisen ja hyödyntämisen kehittäminen, hankkeessa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Savonia amk:n ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyötahoina on myös Vetrea, Savas ja Attendo. Eli varsin monialaisesta ja moniammatillisesta hankkeesta on siis kyse.

HyvinRobo-hankken tavoitteena on lisätä tietämystä palvelurobotiikan käyttämisestä hoitotyöntukena sekä mahdollistaa tutustuminen käytettävissä olevaan teknologiaan. Lisäksi kerätään tietoutta siitä kuinka luotettavia, käytettäviä ja alueen tarpeisiin sopivia olemassa olevia tekoälyä (AI, Artificial Intelligence) hyödyntäviä teknologioita (esim. robotiikka) on ja miten sitä voidaan alueella hyödyntää kattavammin.

Olen innoissani uusista työtehtävistä mutta samalla minua jännittää, sillä edellisestä hanketyöskentelystä minulla on jo jonkin verran aikaa…lisäksi robotiikka hyvinvointiteknologian osa-alueena on myös hieman vieras. Asiantuntijatehtäviin silti olen mukaan lähtenyt J

 

Hanke alkoi jo keväällä, huhtikuussa, mutta nyt olisi aika aloittaa työt hankkeelle toden teolla. Elokuun alku oli muiden töiden osalta hyvin leppoisaa, joten minulla oli paljon aikaa tutustua robotiikan maailmaan, lukea artikkeleita, etsiä tutkimustietoa aiheesta ja kartoittaa millaisia robotteja sosiaali- ja terveysalalla onkaan olemassa. Tulos ei yllättänyt lainkaan….robottien hyödyntäminen sote maailmassa on vielä alkutekijöissä. Tuttuja Nao robotteja käytetään jonkin verran mm. jumppatuokioissa mutta se ei kuitenkaan vähennä työntekijöiden taakkaa, eikä anna aikaa toteuttaa muuta tärkeää työtä. Roboteista ei siis vielä ole ”työkavereiksi”, ainoastaan virikkeeksi. Toinen tuttu ”virike robotti” lienee Paro-hylje, joka on jo muutamiin hoivakoteihin hankittu.

Olen keskustellut paljon ihmisten kanssa aiheesta; mitä robotiikka sote alalla tuo mieleen ja jos joku on joskus robotin nähnyt tai lehdestä aiheesta lukenut, niin jokaisen mielessä onkin juuri tämä Nao-robotti tai Paro-hylje. Innolla selailen netti sivuja, katson Youtube-videoita ja yritän kartoittaa josko muitakin robotteja tai tekoälyllä varustettuja ”härpäkkeitä” vielä löytyisi…. J

Luonteeltani olen ”heti mulle kaikki tänne nyt” –tyyppi ja elokuu tuntui hanketyön osalta kuopivan tyhjää, en saanut punaisen langan päästä kiinni, mitä tekisin ja mitä minulta odotetaan. Tietoa aiheesta keräsin paljon, mutta tuntui, että silti en saanut aikaiseksi mitään näkyvää. Palaveerasimme työryhmämme kanssa ja katsoimme yhdessä missä olemme menossa. Helpotuin, sillä huomasin, että muutkin hanketyöntekijät olivat samassa jamassa. Kesän ja alku syksyn aikana yliopiston väki oli tehnyt haastatteluja yhteistyökumppaneillemme ja nyt odotamme haastattelun tuloksia. Tulosten pohjalta lähtisimme sitten suunnittelemaan erilaisia koulutuspaketteja ja tilaisuuksia, joissa toisimme robotiikkaa tutuksi hoitotyöntekijöille sekä alan opeiskelijoille.

Siispä rauhassa vaan tiedonjanoa sammuttamaan ja hankkimaan omaa osaamista aiheesta enemmän… 

Syyskuu 2018

Kuukausi takana hankeyötä, paljon uutta tietoa robotiikasta on mukaan tarttunut, mutta halu tehdä oikeasti jotakin näkyvää hankkeen eteen vain kasvaa. Kuin ”taivaan lahjana” saimme Savonetiltä pyynnön osallistua Vanhustenviikolla DigiKuopio ja DigiSiilinjärvi tapahtumiin. Saimme molempiin tilaisuuksiin 15 minuutin puheenvuorot ja aiheeksi kotona asumisen turvallisuuden.

 

Innolla lähdin kollegani Anun kanssa tapahtumaa ja puheenvuoroamme suunnittelemaan. Tutun työkaverin (ja kaverin muutenkin J) kanssa ajatukset lähtivät laukkaamaan ja tulostakin alkoi syntymään J  Kävimme ko. tapahtuman suunnittelu palavereissa ja tutustumassa tiloihin. Alkoi jännittämään, sillä edellisenä vuonna esimerkiksi Kuopion vastaavanlaiseen tapahtumaan oli osallistunut noin 300 ikääntynyttä ihmistä. Työstimme omaa osuuttamme tilaisuuksiin ja valitsimme sopivia hyvinvointiteknologian laitteita, joita esittelisimme kävijöille. Laitteet olivat minulle jo tuttuja, sillä hyvinvointiteknologian kanssa olen saanut aiemminkin olla tekemisissä Hyvinvointiteknologian asentajia opettaessani.

Päätimme, että 15 minuutin puheenvuoroomme kuvaisimme videon, jossa ikäihminen kertoo kodinturvallisuuden laitteista. Vertainen vertaiselle toimisi varmasti paremmin kuin se, että me kertoisimme laitteista satapäiselle yleisölle. Niinpä käsikirjoitimme videonpätkän ja saimme videolle mukaan ihanan 87 vuotiaan Aarno miehen. Aarno on tuttu monista yhteisistä opetustuokioista, joissa hän on ollut aikaisemminkin mukana.

Kuvaus tuokio onnistui mainiosti ja hankkeemme ”atk-tuki” Jesse viimeisteli sen. Video ja esitys muutenkin oli valmis! Sitten vain tapahtumia odottamaan J

Ohessa linkki, josta tämä esitys löytyy: https://youtu.be/CLrZQXIrkz0 ja se on vapaasti käytettävissä.

Näiden digitapahtumien puitteissa yhdistimme kaksi hanketta. Molemmat oppilaitokset; Savonia ja Sakky, ovat mukana kahdessa hankkeessa (HyvinRobo ja Welteck), joissa tavoitteena on sama asia à tuoda hyvinvointiteknologiaa tutuksi! Miksi siis työskentelemme erikseen, sillä yhteistyössä saamme varmasti aikaiseksikin enemmän! Sovimme, että osallistumme eri tapahtumiin yhdessä ja työstämme myös yhteistyössä koulutuspaketteja yhteistyökumppaneillemme ja opiskelijoillemme.

Syyskuu oli muutenkin hankkeen osalta varsin toiminnallinen kuukausi. Saimme sovittua vierailukäyntejä yhteistyökumppaneidemme luo. Tarkoitus oli, että keräisimme hoitohenkilökunnan ja asiakkaiden ajatuksia ja näkemyksiä robotiikasta. Samalla voisimme bongata myös tilanteita joissa roboteista voisi olla apua. Niinpä kalenteri alkoikin loppu vuodeksi täyttymään hurjaa vauhtia!

Robotiikan saralle oli tullut uusi toimintakykyä edistävä pelillinen tuote, Mototiles. Saimme ko. tuotteeseen esittelyn ja se vaikutti todella hyvältä. Savonian ja Sakkyn yhteisnen hanke, Welteck hankki laitteen ja tietenkin myös HyvinRobo pääsee siihen osalliseksi J Saimme kuulla, että Kuopion kaupungin Leväsen toimintakeskus oli hankkimassa samaa laitetta omaan käyttöönsä ja niimpä sovimmekin palaverin toimintakeskuksen ohjaajan kanssa. Palaverissä saimme kuvan mitä Hyvinvointiteknologian laitteita kaupungin toimintakeskuksilla on käytössä: Mototiles laatat, Paro-hylje sekä Sävelsirkku. Ja siitäpä se ajatus sitten jälleen lähti! Sovimme toimintakeskuksen ohjaajan kanssa, että tulisimme kuvaamaan ko. laitteiden käyttöä oikeiden asiakkaiden kanssa. Näistä videoista saisimme hyvää materiaalia hankkeiden koulutuspakettehin. Toimintakeskuksen ohjaaja lupasi hankkia kuvausluvat ja me teimme puolestamme infokirjeen asiakkaille ja hoiva osastoille.

 

Syyskuun hankepalaverissa kävimme läpi erilaisia Robotteja. Jesse oli koonnut yhteen kaikki hoiva-alan robotit mitä netistä oli löytänyt ja paljonhan niitä jo onkin. Käytön kokemuksia vain ei liiemmin löydy.

Ehdimme vielä syyskuun aikana käydä kuuntelemassa Suonenjoella Hoivatyö muuttuu seminaaria. Seminaari oli osa eMaaseutu hanketta, jossa pääpuhujana oli professori Helinä Melkas. Hän on tutkinut toiminnanmuutosta hoitotyössä digitalisaation ja robotiikan avulla. Loistava puhuja, jolla on pitkä kokemus robotiikasta! Laitetaampas nimi muistiin J

 

Lokakuu 2018

Lokakuu pyörähti käyntiin vilkkaasti. Kiersimme yhteistyökumppaneiden luona kartoittamassa robotiikan tietämystä, ajatuksia ja käyttökohteita hoivatyössä. Savaksen yksikössä, Särkiniemen palvelukodissa meidät otettiin ilolla vastaan. Kukaan asukkaista ei ollut aikaisemmin robotteja nähnyt ja sekös herätti ihmetystä ja iloisia hetkiä robottien kanssa J Asukkaat ottivat kuvia ja robottimme Pena ja Pertti olivat valokeilassa. Yksi asukkaista muuten nimesi Alpha robottimme Pertiksi ja niimpä nämä meidän ”pojat ”ovat näillä nimillä reissuja nyt heittäneet J Myös hoitohenkilökunta antoi ehdotuksia missä robotteja voisi hyödyntää. Esimerkiksi jatkuva ruokailuun kehoittaminen vie paljon aikaa ja sen voisikin heidän mielestään esimerkiksi Pepper robotti hoitaa. Varmasti kokeilun arvoinen idea. J

Osallistuimme Helsingissä järjestettäville Hyvä Ikä messuille. Messukeskus täyttyi kuntoutusalan osaajista ja monenlaisista, etenkin kuntoutukseen liittyvistä laitteista ja apuvälineistä. Robotiikkaan ja etenkin tekoälyyn liittyviä pelillisiä laitteita ja ohjelmia oli esillä paljon. Welteck hankkeen työntekijät olivat myös mukana ja ehkäpä heidän hankintalistalleen jäi joidenkin laiteiden harkinta. Meidän HyvinRobo hanke investoi Pepper-robottiin, jolla on tarkoitus lähteä pienimuotoisia koulutuskokeiluitakin järjestämään.

Kävimme myös Louhumäen palvelukodilla esittelemässä meidän robotit ja samalla kyselemässä henkilökunnan ja asukkaiden ajatuksia asiasta. Asukkaat olivat kovin kiinnostuneita ja osa heistä ihastui Pena (Nao) robottiin toden teolla. Henkilökunta toivoi koulutuksia robottien hyödyntämiseen ja ennen kaikkea tietoa ja ideoita missä kaikissa työtehtävissä niitä voisi hyödyntää.

Vierailuiden aikana on vahvistunut ajatus, että roboteista voisikin olla todellista hyötyä esimerkiksi kehitysvammaisten parissa. Ja selkeästi on noussut esiin, että koulutuksia halutaan työyksiköihin paikan päälle, pienissä ryhmissä. Tällöin mahdollisimman moni pääsisi koulutuksiin mukaan ja parhaiten eri laitteiden käytön oppii kun pääsee sitä itse kokeilemaan. Myös verkko-opetus joissakin tilanteissa katsotaan toimivaksi, esimerkiksi alustus hyvinvointiteknologiaan tms.

Vanhusten viikkoa vietettiin viikolla 41. Olimme keskiviikkona 21.10 DigiKuopio tapahtumassa Kuopion seurakuntasalilla esittelemässä Hyvinvointiteknologian laitteita ja pitämässä puheenvuoron aiheesta Turvassa omassa kodissa. Ikääntyneitä ihmisiä tapahtumassa kävi noin 400, joka oli enemmän kuin vuosi sitten. Selkeästi tällaisille tapahtumille on tarvetta. Turvallisuutta lisäävät laitteet herättivät kiinnostusta ja osa aikoikin laitteita itselleen tai läheiselleen hankkia. Esimerkiksi liesivahti, joka on hyvin yksinkertainen (ja tuttu?) kodin turvallisuutta lisäävä laite, ei ollut monenkaan ikääntyneen ihmisen tiedossa. Se lisäisi varmasti kotona ruuanlaittoa, eikä tarvitsisi pelätä lieden päälle jääntiä.

Robotit innostivat myös ikääntyneitä ja Pena ja Pertti saivat pitää monta lyhyttä jumppatuokiota päivän aikana. Olimme tehneet luento osuuteen videolipin erilaisista turvallisuutta lisäävistä laitteista ja se oli oikein onnistunut. Saimme jälkeenpäin siitä kiitosta ja meitä pyydettiin vastaavanlaiseen esittelyyn mm. Suomen punaisen ristin yhdistykselle. Tietenkin otimme kutsun vastaan J On hienoa, että hyvinvointiteknologian ja robotiikan tuntemus leviää.

Siilinjärvi sai seuraavana päivänä, torstaina 22.10 samanlaisen digi-infon. Myös siellä hyvinvointiteknologia ja robotiikka otettiin mielenkiinnolla vastaan.

 

Olemme selvitelleet millaista opetusta, koulutusta tms. hyvinvointiteknologiaan ja robotiikkaan liittyen eri oppilaitoksissa on meneillään. Aika heikosti oppilaitokset ovat vastanneet sähköpostiin. Liekö kiire vai eikö ko. asia ole heillä ajankohtaista vielä….? Kuitenkin muutamat oppilaitokset vastasivat ja päätimmekin perustaa oppilaitoksille yhteisen WhatsUpp ryhmän. Ryhmän tarkoituksena on jakaa toisillemme tietoa mm. tulevista seminaareista tms. Ketkä ryhmään mukaan liittyivät, olivat asiasta oikein tyytyväisiä. Kyselyn seurauksena tuli Sakkylle vierailemaan Savonlinnan oppilaitoksen Hyvinvointiteknologian hanketyöntekijä, jonka kanssa vaihdoimme ajatuksia hyvinvointiteknologiasta, robotiikasta, mitä laitteita oppilaitoksiin kannattaa hankkia jne. On hienoa tehdä yhteistyötä ja jakaa osaamista puolin ja toisin.

Welteck ja HyvinRobo järjesti yhteisen Työpaja päivän Savonia amk:lla. Päivään kutsuttiin opiskelijoita moniammatillisesti: Sakkyltä lähihoitajia ja Savonialta fysioterapeutteja ja sairaanhoitajia. Päivän aikana esittelimme heille hyvinvointiteknologian ja robotiikan laitteita ja keräsimme heidän näkemyksiään ja ajatuksiaan kuinka ko. laitteita voisi hyödyntää heidän tulevassa työssään. Päivään osallistui paljon opiskelijoita ja saimme heiltä hyviä näkökulmia ko. asioihin. Omana havaintona oli, että koulutustilaisuuksiin ei kannata liian montaa laitetta yhtä aikaa ottaa, sillä mielenkiinto ja keskittyminen eivät riitä monen laitteen haltuun ottoon yhtä aikaa… mikä ei tietenkään ole uutta, mutta kun laitteita on niin paljon ja esittelijöillä intoa riittäisi J

Lokakuussa ehdimme osallistua myös Helsingissä järjestettävään HyteAiro seminaariin. Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka -ohjelma eli #hyteairo-ohjelma tukee ja vauhdittaa tekoälyn ja robotiikan hyödyntämistä. Päivä kokosi yhteen erialojen ihmisiä, jotka ovat työnsä puitteissa tekemisissä robotiikan ja tekoälyn kanssa. Äärettömän mielenkiintoinen ja antoisa reissu, vaikkakin matkustaminen vie aina oman aikansa… Seminaarissa kuulimme mm. etäkuntoutuksen mahdollisuuksista nuorten mielenterveyden edistämisessä. Tarvetta Sekaisin chatille tuntuu olevan, sillä se on jatkuvasti jumissa suuren kysynnän vuoksi. Voisiko tällaisia tekoälyyn pohjautuvia sovelluksia olla enemmänkin ja varmasti onkin? Ne tulisi vaan saada yhden alustan alle, jotta ne olisi kaikkien löydettävissä ja niitä olisi helpompi mm. päivittää.

Lokakuu oli varsin toiminnallinen kuukausi ja pikkuhiljaa myös ”vihreälle” hanketyöntekijälle alkaa palaset loksahdella kohdilleen, että mitä kaikkea tässä hankkeessa voidaankaan saada aikaiseksi. Alkuun tuntui, että aikaa on käytettävissä vaikka kuinka paljon, mutta nyt on tunne että tunnit vuorokaudessa eivät meinaa riittää sillä ajatuksia ja ideoita satelee jatkuvasti lisää ….onko tämä sitä kuulua ”rakkaudesta lajiin” toimintaa? J

 

 

 

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat