Otsikkokuva

01.11.2018
Yleinen

HyvinRobon huhtikuu 2019

Huhtikuu 2019

Niin vaan kevät keikkuen tulevi J Huhtikuu oli HyvinRobon osalta varsin kiireinen ja paljon merkityksellisiä oppimiskokemuksia täynnä. 2.-3.4 oli Kuopiossa eHealth konferenssi, jossa HyvinRobolla oli esillä posteri Robotiikan hyödyntämisestä terveysalalla. Konkreettisesti esittelimme posterissa viime syksyn ja tämän kevään hanketyötämme eli kuinka robotiikka voisi olla avuksi eri hoiva yksiköissä Pohjois-Savon alueen hoivapalveluissa. Olimme haastatelleet 37 hoitajaa ja 70 asukasta ja kokemuksemme on, että robotiikka otettaisiin suurella mielenkiinnolla vastaan ko. paikkoihin. Ajatuksia miten robotiikkaa voisi kussakin paikassa hyödyntää kaivataan lisää, samoin robottien käyttökoulutukseen on kiinnitettävä huomiota.

Kaksi päiväisessä konferenssissa pääsimme kuulemaan monia esityksiä mm. tekoälystä ja robotiikasta, mobiileista terveysratkaisuista ja uusista hyvinvointiteknologian innovaatioista. Parasta antia konferenssista oli kuitenkin verkostoituminen muiden alalla toimivien kanssa. Saimme luotua kontaktin mm. Japaniin, josta konferenssissa oli puhumassa Nobuhiro Sakata informaatio-  ja kommunikaatio teknologian asiantuntija Dokkyon lääketieteellisestä yliopistosta. Hän esitteli omassa puheenvuorossaan mm. robottikoiran joka vaikutti varsin mielenkiintoiselta. Olemme tervetulleita hanketyöryhmän kanssa tutustumaan enemmältikin ko. organisaation toimintaan J

EHealth konferenssissa olimme pitämässä myös Hyvinvointiteknologian toimintarastia, jossa esittelimme erilaisia hyvinvointiteknologian välineistöä. Tapahtuma herätti mielenkiintoa ja laitteita oli kiva esitellä myös englanniksi J Kun englannin kieltä pääsee/joutuu harvakseltaan käyttämään, on alku aina hankalaa, mutta onneksi hyvin nopeasti alkoivat vieraskieliset sanat yms. kuitenkin palautua mieleen.

Huhtikuussa jatkoimme Robotiikka viikkoja eri kouluille. Vuorossa olivat Kuopion kaupungin Martti Ahtisaaren koulu, Ahti luokka, sekä Iisalmen kaupungin Edvin Laineen koulu. Robo viikot ovat onnistuneet yli odotusten. Olemme saaneet niin opiskelijoilta kuin opettajilta ja ohjaajiltakin positiivista palautetta vierailuistamme. Opiskelijat ovat olleet aktiivisia ja osallisuus tapahtumissa on ollut loistavaa. Jokainen ryhmä on tehnyt robo viikosta meille ”palautteen” joko kortin, tarinan tai videon muodossa. Ihania koonteja kaikki!

Monet hyvinvointiteknologia laitteiden esittelyt poikivat uusia esittelypyyntöjä. Niinpä kävimme myös huhtikuussa Siilinjärven spr:n pyynnöstä esittelemässä turvallisuuteen liittyvää teknologiaa ja robotiikkaa omaishoitajille Siilinjärven seurakuntasalilla. Paikalla oli kymmenisen innokasta ikääntynyttä siilinjärveläistä ja kaikki innostuivat laitteista kovasti. Hyrri-kissa taisi tässäkin esittelyssä saada suurimman huomion. J

Jatkoimme myös Sakkyn lähihoitaja opiskelijoille Hyvinvointiteknologian ja robotiikan koulutuksia. Ko. koulutuksiin on alkanut löytyä selkeä sapluuna. Alkuun pidämme teoria osuuden, jossa paljon keskustelua, videoita yms. Sen jälkeen keskitymme laite-esittelyyn ja kokeiluun. Koulutussessioon menee hyvinkin kolme tuntia. Pääsimme pitämään koulutuksen myös henkilökohtaisen avustaja koulutuksen opiskelijoille. Aivan mahtavaa keskustelua saimme aikaiseksi ja varmasti myös opiskelijat saivat uusia näkemyksiä kuinka heidän tuleville asiakkaille hyvinvointiteknologiasta ja robotiikasta voisikaan olla hyötyä.

Työstimme paljon eteenpäin myös tulevan verkkokurssin materiaalia. Kuvasimme robotiikka osuuteen Samun ja Maritan touhuja robottien kanssa. Video on editointia vaille valmis ja toivottavasti sitä tulee yhtä hyvä kuin Aarno videosta. Videoiden käsikirjoitus suju mukavasti, kun pitää mielen rentona ja mukaan sipauttaa myös savolaista huumoria. Kuvasimme myös Virekodilla hyvinvointiteknologian kuvauksia 360 kameran avulla.

Saimme sovittua Pepper robotin kokeilujaksoja ensi syksylle. Ensimmäinen kokeilu toteutetaan jo nyt Puijonsarven palvelukeskukselle. Pepper valmisteltiin huolella ja siihen ohjelmoitiin mm. ko päivätoiminnan viikko-ohjelma. Kaiken piti olla valmista koulutusta ja kokeilua varten. Mutta toisin kävi. Kun saavuimme Pepperin kanssa palvelukeskukselle, se ei lähtenytkään toimimaan halutulla tavalla. Koulutuksen kuitenkin lyhyempänä pidimme ja asukkaat pääsivät tutustumaan Pepperiin. Jesse jäi robottia vielä ohjelmoimaan pitkälle iltaan, jotta asukkaat ja hoitajat pääsisivät sitä käyttämään. Asukkaat olivat todella innoissaan robotista ja sen vierailusta! Keräsimme palautetta robotista haastattelemalla ja henkilökunnalta kyselemällä. Jokainen toivoi robottiin selkeämpiä käyttöohjeita ja taustatuen tarve tulee jatkossakin korostumaan, jotta robottia osataan oikeasti käyttää. Tämä siis meille opiksi J

Jatkoimme Roboviikkoa Iisalmen Edvin Laineen koululle. Myös siellä vastaanotto oli mahtavaa. Opiskelijat ja opettajat sekä ohjaajat olivat myytyjä ja he tilasivat saman tien itselleen Alpha 1 robotin ja Hyrri-kissan. Taaskaan ko. laiteista ei ollut mitään tietoa. Huomasimme, että myös opettajat ja ohjaajat hyötyvät ko. vierailuista ja saavat vierailuiltamme ideoita opetukseen ja koulun arkeen muutenkin.

Vierailimme hanketyöryhmän kanssa Joensuun Karelialle, Riverialle ja Honkalampisäätiön RoboApu hankkeelle. Vertailimme opettajien/hanketyöntekijöiden kanssa eri robotteja ja vaihdoimme käyttökokemuksia. Aikalailla samanlaisia laitteita meillä kaikilla on käytössä. Läsnäolo robotti idean saimme RoboApu hankkeesta. Ko. robottia pystyy itse rakentamaan 3d-tulostimen avulla. Lisäksi tutustuimme pieneen robottiin, Gosmoon, jonka kanssa voidaan harjoitella esimerkiksi tunnetaitoja. Tämä myös tilauslistalle J

Ensi kuussa koittaakin Pariisin matka, jonne menemme esittelemään HyvinRobon kokemuksia Roboviikoista, huikeaa! Myös meidän artikkeleita julkaistaan piakkoin eri lehdissä. Näistä ensi kuun blogissa lisää :)