Urheilu ja opiskelu

Kun kilpaurheilu on osa elämääsi, ammattiopintojen ja urheilutavoitteiden yhdistäminen on kauaskantoinen ratkaisu. Hankit itsellesi ammatin ja parannat jatko-opintomahdollisuuksiasi samalla, kun kehität itseäsi urheilijana täysipainoisesti.

Savon ammattiopisto on Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon kuuluva oppilaitos, jossa tuetaan urheilevan opiskelijan pyrkimyksiä kokonaisvaltaisesti. Opetusministeriö on myöntänyt oppilaitoksellemme erityisen tehtävän urheilijoiden ammatillisen koulutuksen järjestämiseksi.

Voit hakea urheilijana opiskelijaksi kaikkeen Savon ammattiopiston tarjoamaan koulutukseen.
Pääsääntöisesti urheilijoiden koulutus on keskittynyt Kuopioon, mutta on mahdollista kaikilla koulutuspaikkakunnilla ja koulutusyksiköissä.

Katso videosta urheilijaopiskelija Waltteri Ruuskasen, Otto Leskisen ja Konsta Uurtion sekä
jääkiekkovalmentaja Sami Kapasen ajatuksia opintojen ja urheilun yhdistämisestä.

Painopistelajit ja valmentajat 2019-2020

 • Jääkiekko: Herkko Koski
 • Jalkapallo: pojat: Esa Pekonen, tytöt: Olli-Pekka Ojala
 • Lentopallo: Jukka Lehtonen
 • Maastohiihto: Mika Venäläinen
 • Mäkihyppy ja yhdistetty: Kai Kovaljeff, Kimmo Yliriesto
 • Yleisurheilu: Jyrki Blom, Matti Haatainen
 • Uinti: Mikko Lonka
 • Salibandy: Mikko Tiihonen
 • Telinevoimistelu: Meiju Virta
 • Suunnistus: Jaakko Leppänen
 • Yksilölajit: Jonna Kuusisto

Opetusjärjestelyt

Urheilupainotteisesti opiskelevat urheilijat voivat opiskella mitä tahansa koulutusalaa ja suorittaa minkä tahansa Savon ammattiopistossa opetettavan perustutkinnon. He suorittavat kaikki koulutusalaansa kuuluvat opintokokonaisuudet. Urheiluvalmennustunteja voi halutessaan hyödyntää valinnaisissa tutkinnon osissa ja yhteisten tutkinnon osien valinnaisissa lisäosissa.

Urheiluvalmennus

Urheilijoille järjestetty aamuvalmennus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Kuopion alueen urheiluakatemian ja Kuopion Klassillisen lukion urheilulinjan kanssa. Kuopiossa painopistelajeissa (maastohiihto, jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, mäkihyppy ja yhdistetty, yleisurheilu, uintiurheilu (uinti, vesipallo, taitouinti), telinevoimistelu, suunnistus, taitoluistelu ja salibandy) urheilijat osallistuvat lajiharjoituksiin ja muissa lajeissa yksilölajien ryhmään (ma/ti, ke ja pe aamuisin 8-10).  Aamuvalmennukseen osallistuminen luetaan osaksi tutkinnon opintoja.

Urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen valittu urheilija kuuluu samalla myös Kuopion alueen Urheiluakatemiaan ja on oikeutettu käyttämään sen etuja.

Hakeminen

A) Yhteishaussa hakevat

 1. Tee yhteishaku opintopolku.fi –sivustolla.
 2. Urheilijaopintojen kiinnostus kysytään yhteishaun lomakkeella, jokaisen hakukohteen alla erikseen: "Oletko kiinnostunut suorittamaan ammatillisen perustutkinnon urheilijana (urheilijan ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua oman ikäluokkansa kilpatason urheilija)?"
 3. Tulosta Haku urheiluoppilaitokseen -lomake ja täytä itse sivu 1 sekä toimita sivu 2 valmentajan täytettäväksi.
 4. Toimita täytetty hakulomake oppilaitoksen hakupalveluun viimeistään 7 vrk haun päättymisen jälkeen: Savon ammattiopisto, Hakupalvelut, PL 113, 78201 VARKAUS
   

B) Jatkuvassa haussa hakijat

Jatkuvan haun kautta voit hakea opiskelupaikkaa ympäri vuoden.
Tutustu Savon ammattiopiston jatkuvaan hakuun koulutuskalenterissa.
Toimita jatkuvan haun yhteydessä hakutoimistoon "Hakulomake urheiluoppilaitokseen 2020" –lomake.

 

C) Muita mahdollisuuksia

Jos olet saanut Savon ammattiopistosta opiskelupaikan, mutta et hakutilanteessa ole hakenut urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen, voit koska tahansa tiedustella oppilaitoksen urheilukoordinaattorilta mahdollisuuksia saada urheilijastatus kesken lukuvuoden.

 
Lisätiedot:
Savon ammattiopiston valmennuskoordinaattori
Hanna Linnilä, p. 044 785 3093, hanna.linnila@sakky.fi