Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Sain viime keväänä ammatillisen tutkintoni valmiiksi, voinko hakea yhteishaussa?
Vastaus: Et voi hakea yhteishaussa, vaan sinun tulee hakea aikuiskoulutukseen. Sinun kannattaa olla yhteydessä oppilaitokseen ja tiedustella hakukäytännöstä.
 
Saan hakukeväänä ammatillisen tutkintoni valmiiksi, voinko hakea yhteishaussa?
Vastaus: Et voi hakea yhteishaussa, vaan sinun tulee hakea aikuiskoulutukseen. Sinun kannattaa olla yhteydessä oppilaitokseen ja tiedustella hakukäytännöstä.
 
Aloitin viime syksynä lukiossa ja haluaisin vaihtaa ammatilliseen koulutukseen, voinko hakea yhteishaussa?
Vastaus: Voit hakea yhteishaussa, muttet saa 8 lisäpistettä, jotka saa hakija, jolla ei ole voimassaolevaa opiskelupaikkaa lukiossa tai ammatilliseen perustutkintoon johtavassa koulutuksessa
 
Aloitin viime syksynä ammattikoulussa ja keskeytin opintoni kuukauden jälkeen. Haluaisin hakea ammattikouluun toiselle alalle, voinko hakea yhteishaussa?
Vastaus: Voit hakea ja saat ilman voimassaolevaa koulutuspaikkaa 8 lisäpistettä muiden mahdollisten pisteiden lisäksi.
 
Olen abi, voinko hakea yhteishaussa?
Vastaus: Voit hakea yhteishaussa lukiopohjaiseen koulutukseen, mutta et peruskoulupohjaiseen koulutukseen. Sama koskee kaikkia lukion oppimäärän suorittaneita. 
 
Olen suorittanut ammattistartin / perusopetuksen lisäopetuksen / maahanmuuttajien valmistavan koulutuksen / vammaisten valmentavan ja kuntouttavan koulutuksen / kotitalousopetuksen ja minulla ei ole koulutuspaikkaa. Kuinka paljon saan lisäpisteitä?
Vastaus: Saat 14 lisäpistettä
 
Minulla on peruskoulun päättötodistuksessa yksilöllistetty arvosana matematiikassa, vaikuttaako se pisteisiini?
Vastaus: yksilöllistetyt arvosanat eivät vaikuta pisteisiisi millään tavalla, keskiarvosi lasketaan sellaisenaan pisteitä antavaksi.
 
Eikö joustavaa hakua ole enää?
Vastaus: Joustavaa hakua ei enää ole, sen sijaan oppilaitos voi ottaa harkintaan perustuen enintään 30 % opiskelijoista oppimisvaikeuksien, sosiaalisten syiden tai koulutodistuksen vertailuvaikeuksien vuoksi.
 
Jos haen harkinnanvaraisesti oppimisvaikeuksien perusteella, olenko mukana myös pistevalinnassa?
Vastaus: jos haet harkinnanvaraisesti oppimisvaikeuksien tai sosiaalisten syiden perusteella, sinut voidaan valita myös pisteiden perusteella.
 
Olen käynyt peruskoulun ulkomailla, voinko hakea?
Vastaus: Voit hakea, mutta sinun tulee hakea harkinnanvaraisena ja toimittaa tarvittavat todistuksetsuoraan oppilaitoksiin.
 
Olen 9. luokkalainen, mistä saan pisteitä?
Vastaus: Saat 6 pistettä siitä, että haet samana vuonna kun saat peruskoulun päättötodistuksen. Lisäksi saat 8 pistettä siitä, ettei sinulla ole olemassa olevaa koulutuspaikkaa, todistuspisteitä voit saada enintään 16 pistettä ja painotettavista arvosanoista enintään 8 pistettä. Ensimmäisestä ammatillisesta hakutoiveesta saat 2 pistettä ja mahdollisesta työkokemuksesta enintään 3 pistettä, mahdolliset sukupuolipisteet 2. Jos oppilaitos järjestää pääsykokeen, siitä voi saada vielä enintään 10 pistettä.
 
Olen ollut kahdessa työharjoittelussa, saanko siitä pisteitä?
Vastaus: Työharjoittelusta saat pisteitä, jos harjoittelua on yhteensä vähintään 3 kuukautta.
 
Äidinkieleni on muu kuin oppilaitoksen opetuskieli, pitääkö minun mennä kielikokeeseen?
Vastaus: Kyllä pitää. Voit myös todentaa kielitaitosi tietyillä arvosanoilla tai opinnoilla tai yleisellä kielitutkinnolla.
 
Hain koulutukseen, jossa järjestetään pääsykoe. Saanko kutsun kokeeseen?
Vastaus: Jatkossa kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin. Kutsu tulee jatkossa ylimmältä saman koeryhmän hakutoiveelta.