ETÄOPISKELU

Ohjelmistot, välineet, ohjeet ja vinkit etäopiskeluun

Savon ammattiopistossa ja Varkauden lukiossa on käytössä hyvät työvälineet verkossa tapahtuvaan etäopiskeluun.

Moodlea käytetään ensisijaisesti itsenäisesti suoritettavissa tehtävissä, mutta Teamsilla tai Skypellä voidaan opetusta tarjota reaaliaikaisesti etänä. Verkko-opiskelun sisältöinä ovat pääasiallisesti Moodlessa olevat verkkototeutukset ja verkkokurssit sekä mahdolliset koulutusalakohtaiset sähköiset oppimisympäristöt.

Näitä työkaluja hyödyntämällä on mahdollisuus opiskella myös sellaisissa tilanteissa, kun opiskelija tai opettaja ei syystä tai toisesta pääse henkilökohtaisesti paikalle. Etäopetuksen aloittaminen ja opetukseen osallistuminen on helppoa.

Etäopetuksen pääohjelmistot

Ohjeet etäopiskeluun

Moodle

Moodle on verkko-oppimisalusta ja digitaalisten opiskelumateriaalien kotipesä. Digitaaliset oppimateriaalit on jäsennelty Moodleen verkkokursseiksi. Moodleen pääset kirjautumaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla osoitteesta: https://moodle.sakky.fi/

Pääset haluamallesi Moodle-kurssille helpoiten opettajan (Wilman kautta) lähettämän linkin kautta ja syöttämällä kurssiavaimen. Moodlen käyttöön sinut perehdyttää vastuuopettajasi tai verkkokurssin opettaja.

Teams

Teams on etäoppimisen työväline, jonka kautta järjestetään reaaliaikaisia virtuaalisia oppimistilanteita / oppitunteja, sekä oppimateriaalien ja tehtävien jakamisia. Teamsia voi käyttää selaimella, työpöytäsovelluksella tai mobiilisovelluksen kautta. Teamsin ominaisuudet toimivat parhaiten työpöytäsovelluksella, mutta voit käyttää Teamsia halutessasi myös selaimella. Selaimista suositellaan käyttämään Google Chromea tai Edgeä.

Teamsiin kirjaudut sisään osoitteessa: https://teams.microsoft.com omalla henkilökohtaisella Office 365 –tunnuksella/salasanalla. Työpöytäsovelluksen voit ladata Teamsin oikeasta yläkulmasta klikkaamalla omaa kuvaketta ja valitsemalla lataa työpöytäsovellus. Samasta kohdasta voit lähettää sähköpostiisi myös mobiilisovelluksen latauslinkin. Teams-mobiilisovelluksen voit asentaa myös suoraan puhelimesi sovelluskaupasta tai alla olevista linkeistä:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.teams&hl=fi

iOS: https://apps.apple.com/us/app/microsoft-teams/id1113153706

Teamsin käyttöön pääset parhaiten tutustumalla näihin oppaisiin:

Ohjeet opiskelijoille https://Aka.ms/ohjeoppilaalle

Ohjeet huoltajille https://aka.ms/ohjehuoltajalle

Skype for business

Riippuen koulutusalasta, useat opettajat käyttävät myös Skypeä reaaliaikaisena etäyhteyden työkaluna. 

SKYPEkokous _opiskelijan ohje, kokouksen käynnistäminen

Skype_Android

Skype_iOS

Opettajat saattavat käyttää alakohtaisesti myös muita etäopetuksen ohjelmistoja.

Microsoft Office

Oppilaitoksemme tarjoamana etuna kaikilla opiskelijoille ja oppilaitoksen henkilökunnalla on mahdollisuus ladata veloituksetta uusin Microsoft Office -paketti (Office 365 ProPlus) omalle kotikoneelleen. Windows-koneille on tarjolla Officen uusin 2016-versio.

Office 365 ProPlus -paketti sisältää niin opiskelussa kuin työssä hyödylliset ja tarpeelliset ohjelmat.

Pakettiin kuuluvat mm. Word, Excel, PowerPoint, OneNote ja Outlook. Voit ladata Officen viidelle omalle tietokoneellesi (Windows tai Mac).
Lisäksi voit hakea iPadin, iPhonen tai Androidin sovelluskaupasta Office-sovellukset ja aktivoida ne maksutta @edu.sakky.fi/@sakky.fi -tunnuksella.

Office 365 ProPlus -paketin lataaminen on helppoa:
1.                         Avaa kotikoneen selaimessa osoite: https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx
2.                         Kirjoita käyttäjätunnus-kohtaan oma @edu.sakky.fi/@sakky.fi -tunnuksesi
3.                         Seuraavaksi sinut ohjataan kirjautumissivulle, johon syötät salasanasi
4.                         Klikkaa sivun alareunassa Asenna/Install -painiketta ja seuraa ohjeita

Etäopiskelun laitteet

Etäopiskelun päätelaite

Opiskelija käyttää etäopetukseen pääasiallisesti omaa henkilökohtaista tietokonetta tai luokassa olevaa työasemaa tai mahdollisuuksien mukaan erityistapauksissa koululta lainattavaa päätelaitetta, jonka lainaamisesta koulutusalat tekevät oman sopimuksensa päätelaitteen käytöstä. Etäopinnoissa ei useinkaan riitä pelkkä mobiililaite, koska tehtävien tekeminenkin vaatii usein isomman näytön ja näppäimistön, mutta näiden tarve riippuu myös opiskeltavasta asiasta. Opettajasi kertoo sinulle tarkemmin, millaisen päätelaitteen tarvitset opinnoissasi.

Videokuva, äänet ja mikrofoni

Opiskelijat huolehtivat itse oman tietokoneensa kamerasta, äänistä ja mikrofonista. Yleensä opiskelijalle riittää hyvin tietokoneen oma kamera, kaiutin ja mikrofoni, mutta suosituksena on käyttää esim. nappikuulokkeita tai sankakuulokkeita. Eleet ja ilmeet ovat tärkeä osa viestintää, mutta vältä videokuvan käyttöä, jotta yhteys toimii sujuvasti.

Digituki

Teknisissä ongelmissa ota ensisijaisesti aina yhteys omaan vastuuopettajaasi.

Etäopiskelun kultaiset toimintatavat ja käytössäännöt

Etäopiskelussa itsenäiset opiskelutehtävät edellyttävät itseohjautuvuutta, mutta myös paljon muutakin. Tässä hyvät vinkit.

1. Tee samat aamurutiinit kuin normaalina koulupäivänä. Syö hyvä aamupala, vaihda yöasu päivävaatteisiin ja tee pieni liikuntahetki - kävele vaikka kortteli ympäri. Kehosi on tottunut siihen, että liikut koulumatkoilla aamuisin ja iltapäivällä!

2. Pidä taukoja! Et työskentele koulussakaan 7 tuntia putkeen, pidä välitunteja. Olet tottunut tiettyyn ateriarytmiin. Syö luonas ja välipaloja, jotta jaksat. Noudata vastuuopettajan tekemää ohjelmaa.

3. Tulet tekemään enemmän töitä tietokoneella. Muista ottaa muutama taukojumppa päivän mittaan, jotta niska-hartiaseutu pysyy kunnossa. Jumppakissan ohje https://www.youtube.com/watch?v=3gGpRiV09uU taukoihin

4. Et ole lomalla! Olet nyt oppimassa ja tekemässä töitä etänä koulun ulkopuolella. Onneksi oppiminen ei ole paikkaan sidottua. Oppiminen vaatii kuitenkin omaa aktiivista työtä. Sinun tulee ottaa vastuuta omasta oppimisestasi, että hommat tulevat tehtyä sovitusti. Tee itsellesi opiskeluaikataulu ja noudata sitä. Opiskelutekniikat korostuvat itsenäisemmin opiskeltaessa, katso täältä lisävinkkejä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/08/20/ota-haltuun-opiskelutekniikat 

5. Seuraa viestintää wilman kautta! Opettajat antavat tehtäviä, jakavat materiaalia, arvioivat ja antavat palautetta sekä ovat mahdollisesti tavattavissa myös livenä tai pitävät live-oppitunteja verkon kautta. Ensimmäinen viesti tulee wilman kautta (jollei muuta sovittu), josta löydät kunkin opettajan ohjeet miten ja milloin tehtävät tulevat ja miten opettaja on mahdollista saada kiinni jos tarvitset apua.

6. Jos sinulla ei ole mitään laitetta tehtävien tekemiseen, ota yhteyttä omaan opettajaasi. Kännykällä tai muulla mobiililaitteella pääset hyvin alkuun. Nettiyhteyden voi jakaa omasta kännykästä jos muuta nettiä ei ole. Katso tästä ohjeet nettiyhteyden jakamiseen kännykästä: https://www.tinyurl.com/wlanjako

7. Etänä voi opiskella myös yhdessä! Esim. Teamsin videokokousten avulla voitte ystäväporukan kanssa järjestää opiskelusessioita - kokeile rohkeasti! Myös opettaja voi järjestää yhteisiä opiskelusessioita - etäoppitunteja (näistä ilmoitetaan erikseen).

8. Ole aktiivinen! Opettajat ovat myös töissä eli tukemassa sinua oppimisessasi vaikka ovatkin myös etänä. Muista pyytää apua jos et ymmärrä jotain tai jokin on epäselvää!

 

Opiskelun ohjauspalvelut

Opiskelun ohjauspalvelut
Avoinna arkisin klo 11.30-15.00
Puhelut +358172143100, WhatsApp +358447853079