Lähiruokaviikolla vaalitaan perinteitä

30.09.2020

Kuntayhtymä

Lähiruokaviikolla Savon ammattiopiston ravintolassa pyöritellään käsin reilu 2 000 lammaslihapullaa. Ruokaperinteitä kunnioittavassa menussa lampaanliha ja monet muut raaka-aineet tulevat pohjoissavolaisilta tiloilta.

Savon ammattiopistossa vietetään lähiruokaviikkoa viikolla 41 (ti-pe 6.-9-10.).

Lähiruokaviikon ruokalista vaalii pohjoissavolaista ruokaperinnettä. Tarjolle katetaan klassisia herkkuja kuten karjalanpaisti, kaali-ohralaatikko ja haukikalamureke. Perinteisten ruokien lisäksi mukana on tuulahdus uudempaa keittiötä, sillä mukana on muun muassa smoothieita ja sipulirenkaita.

Lähiruokaviikolla lähituotteiden osuus on 48 %. Raaka-aineita ravintolalle toimittaa 12 lähituottajaa Pohjois-Savon alueelta aina Kiuruvedeltä Varkauteen. Mukana on tuotteita lihasta ja kalasta härkäpapuun ja hedelmiin.

Sen lisäksi, että lähiruoan osuus on melkein puolet, lähiluomun osuus 28 % kaikista raaka-aineista. Lähiluomua menussa edustavat muun muassa luomukananmunat Laitilanmäen tilalta ja luomupossu Tapelin luomusikalasta.

Myös opiskelijat ovat osallisena lähiruokaviikon mahdollistamisessa. Puhdetta tulevaisuuden ravintola-alan ammattilaisille on tarjolla muun muassa lammaspyöryköiden merkeissä. Torstaina 8.10. toisena pääruokavaihtoehtona tarjoillaan lammaspyöryköitä, joita on tarkoitus loihtia yli 2 000 kappaletta.

Kampusravintolat Kuopiossa (Microkatu, Presidentinkatu ja Sammakkolammentie), Varkaudessa ja Toivalassa tarjoavat lähiruokaa opiskelijoille ja henkilökunnalle. Sammakkolammentien yksikköön Kuopiossa myös ulkopuoliset lounastajat ovat tervetulleita.  

Lähiruoan käyttö on arkipäivää Savon ammattiopistossa myös lähiruokaviikon ulkopuolella; Toivalan ja Varkauden ravintolat käyttävät lähituottajan perunoita koko ajan ja Kuopion ja Toivalan kampuksille luomuleipää toimittaa Julkulan leipomo.

 

Lähituotteet ja -tuotteiden toimittajat:

  • Nauta, Pesolan Pihviliha / Runni
  • Possu, Tapelin luomusikala / Kiuruvesi
  • Puolukka, mansikka ja marjasekoitus, Marja-Areena / Pielavesi
  • Hauki ja muikku, Kalavapriikki / Kuopio, Puruvesi ja Pihlavesi
  • Luomuomena, Hiekkalan luomumaatila / Jännevirta
  • Luomuruisleipä, Julkulan leipomo / Kuopio
  • Peruna, Voutilainen / Siilinjärvi
  • Luomukananmuna, luomuohrasuurimo, luomuruisjauho ja luomukaurahiutale, Laitilanmäen luomutila / Siilinjärvi
  • Kasviksia, Hiltusen luomutila / Juankoski
  • Lammas, Tuominotkon tila / Varpaisjärvi
  • Peruna, Keijo Liinakoski / Jäppilä
  • Härkäpapu, Puustijärven marjatila / Lapinlahti