Savon ammattiopistolle uudisrakennus Toivalaan

24.04.2020

Kuntayhtymä

Savon ammattiopisto uudistaa oppilaitosrakennuksiaan kaikilla kampuspaikkakunnillaan. Uusin rakentamispäätös tuli Siilinjärven Toivalaan, jossa rakentaminen on määrä alkaa toukokuussa 2020. Uuden O-rakennuksen avajaisia juhlitaan elokuussa 2021.

Savon koulutuskuntayhtymän hallitus hyväksyi Savon ammattiopiston Toivalan kampuksen uudisrakennuksen rakentamispäätöksen ja siihen liittyvät arkkitehtisuunnitelmat. Lisäksi hallitus valtuutti kuntayhtymän johtajan Heikki Helveen allekirjoittamaan toteutusvaiheen urakkasopimuksen YIT Suomi Oy:n kanssa.

- Olemme investoineet Toivalaan merkittävästi ja pian siellä toimii noin 1 000 opiskelijan ja 100 työtekijän kokonaisuus. Olen iloinen mahdollisuudesta panostaa tulevaisuuteen ja osaamiseen myös näinä aikoina, joina voimme muuten lukea ja kuulla monia huolestuttavia uutisia, iloitsee Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.

Valmistuttuaan elokuussa 2021 O-rakennuksesta uudet tilat saavat niin työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutuksen opiskelijat ja henkilökunta kuin opiskelijaterveydenhuollon ja kuraattoritoiminnan edustajat. Lisäksi rakennukseen tulee henkilöstön toimistotiloja sekä sosiaalitiloja henkilöstölle ja opiskelijoille.

Toivalan rakennushankkeen kokonaisbudjetti on 4,5 miljoonaa euroa. Summasta on uuden O-rakennuksen lisäksi tarkoitus kattaa opetustoiminnan siirrosta Kuopion Sahakadulta ja Pohjolankadulta Toivalaan aiheutuvat kustannukset.

Kaikki Savon ammattiopiston uudet kampusrakennukset toteuttavat pitkäjänteistä tavoitetta rakentaa terveellisiä ja turvallisia oppimisympäristöjä, jotka myös elävät ajassa ja ovat muuntumiskykyisiä, avoimia ja monipuolista oppimista tukevia.

- Meille oppiminen ja opettaminen puhtaassa sisäilmassa, valoisissa rakennuksissa ja modernein välinen on lupaus, jonka annamme opiskelijoille ja henkilökunnalle. Tätä tavoitellen olemme uudistaneet jo Iisalmen ja Varkauden kampukset sekä käynnistäneet Savilahden rakentamisen. Nyt vuorossa on Toivalan kampuksen loppuunsaattaminen, kertoo Helve.

Kaikille uusille kampusrakennuksille haetaan Joutsenmerkkiä niiden valmistuttua. Kriteerit varmistavat, että rakennukset ovat ympäristöystävällisiä koko elinkaaren ajan aina rakennusvaiheesta materiaalien kierrätykseen asti. Savon ammattiopiston Iisalmen kampus on Suomen ensimmäisen koulurakennus, jolle Joutsenmerkki on myönnetty. Joutsenmerkki luovutettiin tammikuussa 2020.

Varkauden uudisrakennuksen avajaisia juhlittiin helmikuussa 2020. Savon ammattiopiston Savilahti-hankkeen ensimmäisen oman rakennuksen rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 2020. Kokonaisuudessaan Savilahti-hankkeen on määrä olla valmis vuonna 2022.