Abu Dhabiin kaikkien aikojen paras Sanni

Kuopiolainen Sanni Kumpulainen tiesi jo suunnilleen 12- vuotiaana tulevan ammattinsa. Isoveljen rippijuhliin tilatut Fazerin kakut tekivät lähtemättömän vaikutuksen, toki nyt tekisin itse hienommat, mutta kyllä tämä on alan valinta rakkaudesta lajiin, Sanni tuumii.

Voitin vuonna 2014 Taitaja Suomen mestaruuden, samana vuonna valmistuin leipurikondiittoriksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta. Vuoden 2015 World Skills osallistuminen jäi kiinni karsinnasta, sitten elämä vei: ensin armeijaan ja sitten töihin Kuopion Prisman paistopisteeseen. Kunnes tänä keväänä puhelin yllättäen soi ja entinen opettajani Rissasen Hanne kyseli, että haluaisinko lähteä kilpailemaan Abu Dhabiin. Tällä kertaa karsintoja ei ollut, joten minusta tämä oli kohtalo. Jouduin kuitenkin vastaamaan, LÄHDEN, mutta. Työpaikallani taidettiin hiukan olla ihmeissään, eikä toki suotta. Minun oli ajateltu olevan kesä töissä ja ihmisillä kesälomat. Minulla olikin yhtäkkiä täysin uudet kuviot, jotka pyörivät valmennuksen ja työn ympärillä, Sanni kertoo.

Jos meni uusiksi Sannin suunnitelmat, niin menivät Hannenkin. Valmennus täytyi saada pyöriteltyä täydellä teholla kesäkuulle. Heinäkuu huilataan ja elokuussa taas jatketaan. Treenit on soviteltu Sannin työvuorojen mukaan. Tiivis pakettihan tämä on, mutta opin jo armeijassa, että mitkä omat henkiset ja fyysiset rajani ovat, Sanni kertoo. En voi miettiä vielä lokakuuhun asti, keskityn jokaiseen päivään yksi kerrallaan. On lunastettava omat odotukset ja tavoitteet. Minua ei jännitä kilpailu, ainakaan vielä, vaan minua jännittää opinko tarpeeksi nopeasti ja onko minulla tietoa tarpeeksi, Sanni kertoo.

Sanni on sydämellinen ja aito, eikä näyttele. Hänellä on asenne kohdallaan, kilpailunhimo ja innostus. Jopa niin paljon innostusta, että se tarttuu valmentajiin. Vauhdikkaan ilopillerin vahvuuksina kilpailussa on kuitenkin rauhallisuus ja kyky toimia, kuten harjoitellessa. Sanni on myöskin Pikkumyy, joka neuvoo tarvittaessa valmentajiaan, Hanne ja yli kolmenkymmenen vuoden ajan lajin eksperttinä toiminut jyväskyläläinen Eila Kiilamaa miettivät.

Äiti ja työkaverit parhaat tsempparit

Minulla on ihanat työkaverit, meillä on ihan huikea työporukka – enkä halua koskaan pois sieltä. Töissä minua tsempataan ja autetaan. Kilpailua ajatellen työstäni paistopisteessä on hyötyä: näen paistoaikojen merkityksen tuotteeseen joka päivä. Töissä takaraivossa on ajatus, että uunissa on koko ajan jotain ja osaan toimia jos jotain meneekin pieleen. Osaan koota itseni nopeasti, Sanni kertoo.

Taitaja- kilpailuissa äitini itki tulosten selvittyä, luulin, että sijoitus oli niin huono. Myöhemmin selvisi, että ne olivat onnenkyyneleitä. Kaikista, kaikista, kaikista suurin tsempparini on äiti, hänen kuuluisi saada joku pokaali, kertoo Sanni tukijoistaan.

”Kaikkien aikojen paras minä”

Kesäkuisella maajoukkueleirillä piti keksiä itselle slogan. Sanni käytti Taitaja-ajoista kantanutta slogania ”kaikkien aikojen paras minä”. Minut valittiin myös maajoukkueen lipunkantajaksi, minulle se on suuri kunnia, Sanni kertaa leirin tunnelmia. Abu Dhabiin on siis lähdössä kaikkien aikojen paras Sanni, siitä ei ole epäilystäkään.

 

Kosunen Jukka

Kosunen Jukka
apulaisrehtori (teknologia)
+358447858200