Ammatillinen kieli on yhteinen

12.5.2017 -

”Olen opiskellut yliopistossa toimittajaksi, mutta se vaihtui 13 vuotta sitten parturin ammattiin. Opin parturin ammatin seuraamalla ja havainnoimalla isoveljeäni hänen työssään. Meillä parturiksi kouluttaudutaan pääsääntöisesti mestari – oppipoika menetelmällä. Aloitetaan lakaisemalla hiuksia liikkeen lattialta, edetään hiusten pesuun ja sieltä lopulta asiakastöihin. Tämä toimintamalli palvelee meitä myös siksi, että asiakkaita kävelee koko ajan sisään liikkeeseen eikä meillä ole varaa käännyttää ketään ovelta pois. Näin asiakas pääsee mahdollisimman nopeasti palveluun. Meidän työpäivät alkaa varhain aamulla ja työpäivä päättyy myöhään illalla, ei ole toimistotyöaikoja. Olen kouluttanut myös partureita, joita työskentelee nyt myös ulkomailla. Seuraan yhä aktiivisesti muotimaailman trendejä, koska ammattilaisena haluan pysyä ajantasalla alan ilmiöistä.”

Tämä on osa irakilaisen Ahmad Jaazen ammatillista tarinaa. Ahmad tuli turvapaikanhakijana vuoden 2015 loppupuolella Kuopioon. Ahmad opiskelee tällä hetkellä kotoutumiskoulutuksessa Savon ammatti- ja aikuisopistossa. Suomen kielessä ollaan vielä alkeissa, mutta kun hiusalan opettaja Marjo Paasisalo  pääsi arvioimaan Ahmadin ammattitaitoa  parturin töissä, ei ylistävistä sanoista ollut tulla loppua! Marjon mukaan juuri miehille suunnattuihin parturipalveluihin maailmalla panostetaan tällä hetkellä ja Ahmadin ammattitaito on juuri sitä, mikä on suurinta huutoa. Ja lopulta, mikä tärkeintä- ammatillinen kieli on yhteinen kertoo Marjo. 

Ammattitaitoa arvioi työelämän edustaja Roosa Karhula, paikallisesta parturiliikkeestä, MRoomista. Aika näyttää, mitä uutta ymmärrystä, osaamista ja yhteistyömahdollisuuksia tulevaisuuteen saadaan aikaan kun samaan keskusteluun tuodaan yhteen alan ammattilaiset;  parturi Syyriasta, opettaja oppilaitoksesta sekä suomalaisen tyoelämän edustaja?

Ammattitaidon arviointi työnäytteellä ja ammatillinen kohtaaminen pidettiin Savon ammatti- ja aikuiopiston hiusalan opetustiloissa ti 9.5. Työnäytteen antoi samaan aikaan myös kaksi muuta parturin työtä omassa kotimaassaan tehnyttä turvapaikanhakijaa. 

Savon ammatti- ja aikuisopistossa kehitetään kielitaidosta riippumattoman ammatillisen erityisosaamisen näkyväksi tekemistä paikallisille työnantajille sekä oleskeluluvan saaneiden turvapaikan hakijoiden oppisopimuskoulutusta Savon oppisopimuskeskuksessa.

Kehittämishankkeen toimenpiteiden edetessä on päästy syventämään yhteistyötä työnantajien kanssa.  Tähän uuteen yhteistyöhön liittyen paikallisen parturiliikkeen edustaja on tulossa arvioimaan ammattiosaamista  sekä tulevaisuuden osaamistarpeita heidän liiketoiminnan näkökulmasta. Hänen arvioitavana on oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita, joiden erityisosaamiseksi kartoituksissa on noussut mm. huikea parrankäsittelytaito, joka on alalla haluttua osaamista tällä hetkellä kansainvälisestikin.

Tällaisilla aidoilla työtilanne arvioinneilla mahdollistetaan maahanmuuttajien osaamisen tuominen lähelle sekä   - näkyväksi paikallisille työnantajille. Kohtaamisia ja mätsäyksiä, jotka muuten saattaisivat jäädä tapahtumatta. Samalla tuodaan esiin uusia näkökulmia toisesta kulttuurista tulleeseen osaamiseen työnantajan edustajan ja ammattiopettajan yhteisten arviontikeskustelujen kautta. Näillä keskusteluilla pyritään avaamaan uusia ovia uudelle osaamiselle jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa työelämän käyttöön.

part.jpg

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Paasisalo Marjo
opettaja
hyvinvointi
parturi-kampaaja
hiusalan pt. valmistava koulutus maahanmuuttajille
tutkintovastaava (hius- ja kauneudenhoitoalan eat)
Maahanmuuttajamentori (hius- ja kauneudenhoito)
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Varmuutta johtamiseen

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa

16.6.2020

Tuoreimmat