Ammatillisten oppilaitosten yhteistyöllä kansainvälisiä ammattiosaajia työmarkkinoille

21.12.2017 -

Kielitaidosta riippumattoman aiemman osaamisen kartoituksen ja ammatillisten oppilaitosten yhteistyöllä tuodaan kansainvälisiä, jo alueella asuvia, ammattiosaajia työmarkkinoille. Alueen ammatilliset oppilaitokset ovat mukana yhteistyössä edistämässä maahanmuuttajien joustavia siirtymiä ja koulutuspolkuja, joilla tuetaan osaajien työllistymistä ja alueen työvoimatarvetta.

Mahmoud Abdi saapui Suomeen perheensä kanssa Syyriasta vuonna 2015. Ensimmäiset 10 kk kotona olivat vaikeita työntekoon tottuneelle ammattimiehelle.
– Halusin vain nopeasti päästä töihin ja oppia kielen, Mahmoud toteaa.

Tämän vuoden alussa Mahmoud aloitti Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen Savon ammattiopistossa. Koulutuksen alkuvaiheessa selvitettiin hänen yli 27 vuoden työkokemus maanrakennuskoneiden korjaus- ja huoltotöistä omassa kotimaassa. Kansainväliset konemerkit vain soljuivat puheessa kuten Komatsu, Scania, Volvo ja Hitachi. Kotoutumiskoulutuksessa suomen kielen opiskelu oli tärkeää ja alan ammattisanastoa haettiin työssäoppimisjaksoilla autokorjaamoista. Palautteena  oli aina ammattimiehen palaute!

Ylä-Savon ammattiopiston raskaskonemekaanikkokoulutuksen opettajan kanssa yhteistyössä selvitettiin tarkemmin Mahmoudin ammattiosaaminen ja peilattiin sitä suomalaisiin ammattitaitovaatimuksiin ja työelämän tarpeisiin. ”Haastattelin Mahmoudin ja totesin hänen olevan henkilö, jota koulutukseen ja työmarkkinoille on suorastaan odotettu.” Ylä-Savon ammattiopiston opettaja Kari Julkunen sanoo.

– Suomessa kalusto toki on uudempi, kuin Syyriassa. Kaivinkoneet ja kuorma-autot ovat täynnä uutta tekniikkaa, jota pitää opiskella. Tykkään ammatistani ja minulla on paljon kokemusta. Korjaan kaikki autot enkä haluaisi vaihtaa ammattia, Mahmoudi kertoo.

Oppilaitosten yhteistyöllä Mahmoud hakeutui Raskaskonemekaanikon työvoimakoulutukseen Ylä-Savon ammattiopistoon, jotta Mahmoudin osaamista voidaan täydentää vastaamaan suomalaisten työmarkkinoiden tarpeita. ”Koulumatka Kuopiosta Iisalmeen ei ole matka eikä mikään, kun tietää pääsevänsä työkentille uudessa kotimaassaan”, hän toteaa.

Joulun jälkeen alkaa näyttöjen suorittaminen ja alkuvuodesta luvassa lienee työssäoppimisjakso Kuopion ympäristössä. Tulevaisuus näyttää hyvälle, alan työllistymisprosentti ainakin yli 80 %:a. Osaaminen edellä koulutukseen valittu Mahmoud on varsinaisessa kielikylvyssä, sillä muut opiskelukaverit ovat suomalaisia. Opiskelukaverit kuvailevat Mahmoudin olevan mukava ja ystävällinen opiskelukaveri, joka aina neuvoo muita. Mainitaanpa hänessä olevan ainesta opettajaksikin.

– Koko sydämestä toivon menestystä. Perhe on hyvä esimerkki monille muille maahanmuuttajille. Työelämän pelisäännöt, työnkunnioitus, työnjälki ja ammattietiikka Mahmoudilla ovat korkeaa tasoa. Opiskelukaverit ovat toki samassa tilanteessa myös, mutta lähtötilanne on eri, Kari toteaa.

–  Elämä on nyt Suomessa, Mahmoudi hymyilee aurinkoisesti.

Mahmoudin tarina on yksi niistä nopeutetuista kotoutumisen poluista. Tätä kehittämishanketta on tehty kädet savessa täällä meillä Savon ammattiopistossa läpi alojen innovatiivisten ja ammattitaitoisten opettajien kanssa saumattomassa yhteistyössä. Tämä työ elää jo osana oppilaitoksen arkityötä ja kantaa pitkälle tulevaisuuteen, toteaa kiitollisena asiantuntija Kirsi-Maria Nieminen Savon ammattiopistosta.

Katso kaikki Savon ammattiopiston koulutukset TÄÄLTÄ

Lisätietoja:

 

Samalta kirjoittajalta

Varmuutta johtamiseen

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa

16.6.2020