Annika matkalla Abu Dhabiin

11.4.2017 -

Kajaanilaissyntyinen Annika Kuvaja Savon ammattiopistosta lähtee Abu Dhabiin tekemään historiaa. Leipuri-laji oli 2015 Sao Paolon kilpailussa näytöslaji ja tänä vuonna lajissa kilpaillaan siis ensimmäistä kertaa. World Skills 2017 kilpailuiden leipuri-lajiin on ilmoittautunut kuusitoista maata, joista jokainen lähettää kilpailuun kilpailijan ja ekspertin, eli tuomarin. Ekspertin tehtäviä hoitamaan lähtee leipomo- konditoria-alan kouluttaja, leipurimestari Tarja Hoikka Jyväskylän Aikuisopistosta.

Annika on suorittanut media-assistentin tutkinnon. Alalta ei töitä löytynyt, mutta kesätyöpaikka Kajaanin Prisman Fazerilla osoittautui merkittäväksi. Siellä sain tehdä töitä kesän ajan. Syksyllä oli leipurin paikka auki, mutta sitä en saanut, koska työn hektisyyden vuoksi etsittiin valmista leipuria. Päätin lähteä opiskelemaan alaa ja Kuopiosta löytyi miellyttävä opiskeluympäristö ja mahdollisuus yöpyä tarvittaessa sukulaisten luona. Annikan koti ja työssäoppimispaikka sijaitsevat edelleen Kajaanissa. Käyn joka viikko junalla suunnilleen kaksi kertaa Kuopiossa. Välillä on tiiviimpiä jaksoja koululla ja on hyvä, että silloin yöpaikka on olemassa, kertoo Annika.

Opiskelut alkoivat syksyllä 2016 ja jo ensi lokakuussa Annika osallistuu World Skills ammattitaidon maailmanmestaruus – kilpailuun Abu Dhabissa.  Annikan työpaikka kajaanilainen Pekka Heikkisen- leipomo on innolla mukana harjoittelussa. Saan paljon harjoitusta töissä; riisipiirakan tekeminen, letitys, leivänteko Annika listaa.

Annikan valmentaja, Savon ammattiopiston leipomo- konditoria-alan kouluttaja, leipuri- ja kondiittorimestari Hanne Rissanen kertoo oppineensa paljon itsekin. Vaikka valmennus on lisännyt työmäärää: saan tästä valtavasti. Olen päässyt syventämään omaa osaamistani ja perehtymään tarkemmin erilaisten leipien ja wiinereiden valmistustekniikkoihin. Oppimaani voin hyödyntää jatkossa omassa opetuksessa, opettaja kertoo. Annika on ihana valmennettava ja hänen ehdoton vahvuus on rauhallisuus, lisäksi hän on tunnollinen ja sopeutuu hyvin uusiin tilanteisiin. Etenemme opetuksessa nyt vähän eri tahtia, mutta opiskellaan sitten lokakuun jälkeen ne asiat, joita muu ryhmä opiskelee meidän treenatessa.

On ollut ihana huomata, että koko Suomen tukiverkosto on käytettävissä. Saan kommentteja resepteihin, käytännön vinkkejä ja makutuomareita. Oma opettajani hoitaa käytännön valmentautumisen, mutta lajin ekspertti Tarja Hoikka Jyväskylän aikuisopistosta vastaa suuremmista linjoista. Meillä on WhatsApp- ryhmä, jonka avulla viestimme ihan koko ajan. Lisäksi käymme noin kerran kuussa Jyväskylässä Tarjan luona tai hän käy Kuopiossa. Vaikka Tarjallakin on alan opetustehtävien lisäksi pitkä työelämätausta leipomoista, hän on hankkinut taakseni vankan ammattitaidon ja erityisesti kilpailukokemusta omaavia tukihenkilöitä. Saamme mm. taitotyöhön apua Pohjoismaiden kilpailussa menestyneeltä Katri Mäkiseltä, sekä kahvi- ja ruokaleivissä vinkkejä on lupautunut antamaan Timo Kyllinen, joka itsekin juuri valmentautuu leipurimaajoukkueen kanssa syksyn kilpailuihin Tukholmassa, sekä kevään 2018 kilpailuihin Kööpenhaminassa. Tarpeen mukaan valmennustiimissä käy myös konsultoimassa Eila Kiilamaa, jolla on monien kilpailuiden tuomaa kokemusta ekspertin tehtävistä konditoria-lajin puolelta. Heiltä kaikilta saan arvokkaita vinkkejä tuotteiden valmistukseen, harjoitteluun, kilpailupaikalla toimimiseen jne.

Jos olisin jättänyt kilpailut väliin, olisi myöhemmin harmittanut

Jännittää ihan hirveästi; mutta jännitys on hyvää. Se antaa tarmoa ja potkua harjoitteluun ja myöhemmin olisi taatusti harmittanut, jos olisin tämän mahdollisuuden jättänyt väliin. Annika uskoo, että tämä kokemus auttaa myöhemminkin työelämässä.

Tykkään tehdä viinereitä, koska niitä tehdessä näen eri kerrokset. Myös leivän teko kuuluu suosikkeihini ja oikeastaan ihan kaikki. Harrastuksiinikin tällä hetkellä kuuluu lähes yksinomaan leipominen. Tykkään piirtää ja tehdä graafista suunnittelua, tällä hetkellä siihen ei vaan jää kovin paljon aikaa, kun harjoittelen mahdollisimman paljon kilpailua varten, kertoo Annika tämän hetken tunnelmistaan.

Kilpailutehtäviä odotetaan kuin kuuta nousevaa, ne julkaistaan touko-kesäkuussa. Siihen asti harjoittelemme 2015 näytöslajin tehtäviä: Viineri, juurileipä, patonki, briossi, croissant ja taitotyö, luettelee Hanne Rissanen osan tehtävistä. Taitotyö on näistä haastavin; sitä kun ei juuri pääse harjoittelemaan missään. Mikä taitotyö sitten on? Noin 60- 80 cm korkea työ, johon yhdistetään erilaisia leipätaikinoita. Me teemme taitotyön Suomi 100- teemalla ja tuomme työssämme näkyviin suomalaista desingnia rukiin muodossa, valmentaja kertoo.

On hienoa, että työnantajani on näin vahvasti mukana. Saan koululla tehostetusti oppia ja kilpailuun treenaaminen on hyvä syy tulla työsaliin. Annikan omin sanoin Hanne on valmentajana ”Tajuttoman mahtava”. Motivaatio on siis kohdillaan. Koko tiimillä.

Samalta kirjoittajalta

Varmuutta johtamiseen

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa

16.6.2020

Tuoreimmat