Cook & Chill - ruuantuotantotapa vakiinnuttanut paikkansa

13.6.2017 -

Suurtalouskeittiöiden toimintatavat ovat muuttuneet kuluneena vuosikymmenenä. Tänä päivänä useissa keittiöissä ruoka kokataan, jäähdytetään nopeasti ja lämmitetään myöhemmin tarjoilupaikassa. Niin sanottu Cook & Chill – menetelmä on vakiinnuttanut paikkansa suurtalouskokkien työtapana. – Tuotantotapa tuo säästöjä mm. kuljetuskustannuksissa ja ruuanvalmistuksen tehokkuus nousee. Myös muut uudet tuotantotavat tekevät tuloaan perinteisen kuumavalmistuksen rinnalle, kertoo Savon ammatti- ja aikuisopiston kouluttaja Maija Rissanen.

Ruokaturvallisuus ja yksilölliset ruokavaliot trendeinä

Ruokaturvallisuus puhututtaa ihmisiä paljon. – Ruuan laatuun panostetaan, sillä ihmisten laatutietoisuus on kasvanut. Lisäksi trendeinä vallitsevat lähiruoka, kasvisruokailu sekä muut yksilölliset ruokavaliot. Paikoittain jopa 30 % ruokailijoista saattaa noudattaa yksilöllistä ruokavaliota. Luomu nostaa edelleen suosiotaan ja etniset ruuat ovat myös tulleet jäädäkseen, sanoo Rissanen.

Koulutukseen tulossa webinaarit

Myös koulutuskentässä on tapahtumassa muutos. – Aloitamme syksyllä Suurtalouskokin ammattitutkinnon toteutuksen verkon kautta järjestettävänä webinaarina. Webinaarin etuna on joustava toteutustapa. – Alkavassa aikuiskoulutuksessa osallistujat ovat luennoilla verkkoyhteyden kautta. He voivat katsoa ne jälkikäteen myös pilvipalveluistamme. Chat-toimintojen avulla keskustelu ja kommentointi tulevat sujuviksi. Myös ohjaus tapahtuu verkon kautta. Osallistujat pääsevät sekä verkostoitumaan että hyödyntämään oppejaan suoraan omiin työtehtäviinsä, Rissanen kertoo.

Koulutus aloitetaan kahden päivän orientaatiolla, jossa opiskelijat opastetaan käytettävään etätekniikkaan. – Opiskeluosuuden webinaari-elementistä huolimatta itse tutkinnon toteutustapa säilyy entisellään. Osallistujat näyttävät edelleen osaamisensa käytännön työtehtävissä omilla työpaikoillaan annettavissa tutkintotilaisuuksissa.

Etäopiskelusta hyviä kokemuksia muilta aloilta

Etäopiskelu on ollut vallalla jo hyvän aikaan. – Muilta aloilta tulevien kokemustemme perusteella osallistujat ovat antaneet kiitosta joustavasta toteutuksesta. Aikaa ja resursseja säästyy, sillä matkustamista ei tarvitse opiskeluun liittyen tehdä. Odotamme innolla syksyllä alkavaa koulutusta.

 

Hae Suurtalouskokin ammattitutkintoon!

www.sakky.fi/aikuiset/suurtalouskokin-ammattitutkinto-verkkokoulutuksena

Yhteystiedolla ei ole omaa kuvaa
Rissanen Maija
opettaja
matkailu ja ravitseminen
tutkintovastaava (erityisruokavaliopalvelujen eat, ruokapalvelujen at)
PL 87 (Hehkukatu 1)
70211 Kuopio

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat