Crosskart- auton rakentamisesta osaamista täsmänä

Koneistajaksi vuonna 2018 Savon ammattiopistosta valmistunut Hannu Helve kävi välillä armeijan ja palasi kouluun suorittamaan koneasennuksen opintoja osallistuakseen Taitajiin.
Jatko-opintojen aikana Hannu valmistaa Crosskart- auton. Auton valmistuksessa yhdistyvät koneenasennus, voimansiirron- ja kone-elimienasennustyöt sekä teräsrakennetyöt.

–  Rakentaminen niputtaa erinomaisesti yhteen ammatillisessa koulutuksessa saadut opit. Hannua on ollut ilo ohjata jo senkin vuoksi, että hän on kuunnellut, halunnut oppia ja hänellä on tavoitteita, kuitenkin jalat maassa,
kertoo Hannun Taitajavalmentajana toiminut Savon ammattiopiston opettaja Mauri Lukkarinen.

Taitajia ei tullut, mutta opinnot ovat kartuttaneet laajasti ammatillista osaamista. Koronakevät on sotkenut monta asiaa ja auton valmistamiseen on kuvaushetkellä mennyt parisen viikkoa.
Joka päivä koululle ei ole päässyt, vaan turvallisuuden vuoksi on joutunut vuorottelemaan.

– Jos tilanne olisi normaali, olisi auto valmistunut noin kolmessa viikossa Hannu kertoo.

– Tutkinnon osia yhdistelemällä ollaan saatu Hannulle hyvä ja kompakti kokonaisuus osaamista täydentämään. Ammatillisista valinnaisista on valittu Hannua kiinnostavaa ja kehittävää tekemistä. Auton valmistuksessa yhdistyvät kokonaisuudeksi, Savon ammattiopiston opettaja Ari Tolvanen jatkaa.

– Moottoripyörän moottorin ostin tätä varten jo aiemmin. Täällä on myös Taitajiin tekemääni harjoitustyötä ja sopivan penkin löysin sattumalta.
Penkin piti olla ajossa ihan toisessa kulkupelissä, mutta sen kuski ei tähän lopulta sopinut ja minulle tämä on kuin tehty, Hannu virnistää.

– Olen suunnitellut auton itse. Mietin jo tehdessä, että miten mikäkin vaihe on myös helppo tarvittaessa korjata. Auton valmistumisen jälkeen se vielä kerran puretaan osiin ja saa kotitallissa maalia pintaan. Tekeminen on kivaa ja haastavaa, Hannu toteaa.

Auton suunnittelussa on saanut käyttää aiempaa osaamista ja oppia uutta. Opettajilta on saanut apua ja tukea, onpa autoa yritetty jo ostaakin. Kustannustietouskin on lisääntynyt ja kiertotaloutta rakennusmateriaaleissa hyödynnetty.
Ensimmäinen ajokin on suunniteltu ja vauhtia pitäisi piisata sen verran, ettei melu naapureille haitaksi jää. Ehkä.

– Seuraavaksi suuntaan töihin. Opiskelukin saattaisi vielä kiinnostaa, täällä koululla on sen verran tekemisen meininki, että viihdyn.
Varovaisesti ammattitutkinnon suorittamistakin mieluilen, Hannu myhäilee. Kunhan töissä saan tehdä vaihtelevaa ja haastavaa hommaa, on kaikki mielenkiintoista.

– No saattaahan se olla, että joskus voisin suunnitteluhommiakin tehdä, mutta oikea tekeminen on kyllä minun juttu, Hannu tiivistää.

 

Jatkuvassa haussa voit hakea, kun sinulle sopii. Osaamista täydennät vaikka tutkinnon osa kerrallaan, täsmänä osaamista juuri sinun tarpeisiin.
Katso täältä JATKUVASSA HAUSSA OLEVAT KOULUTUKSET 

Kiinnostuitko? Kysy rohkeasti lisää: