Hännän äärellä CafeMekan yrittäjänä - yrittäjän ammattitutkinnosta innostusta ja apua

Koiramekka on ainutlaatuinen ja elämyksellinen paikka koiraharrastajille. Paikka on saanut merkittävän uuden tassunjäljen entiseen 1947 valmistuneeseen höyläämöön. Savon ammattiopistossa yrittäjän ammattitutkinnon suorittaneen Marita Tauriaisen unelma otti loikan Kuopion Siikaniemen rannoille syksyllä 2018. Koira Mekkaan syntyi CafeMekka, jonne ovat tervetulleita kaikki hännänheiluttajat seurueineen.

IT-alalla ja esimiestehtävissä 10 vuotta aiemmin työskennellyt Marita halusi lähteä kokeilemaan yrittäjyyden siipiä. – Ensin aioin suorittaa netissä yrittäjyyskurssin, mutta päädyin kuitenkin yrittäjän ammattitutkintoon. Olen tosi iloinen valinnastani, koska tutkintokoulutus oli pitkäjänteisempi.

Marita harkitsi yrittäjyyttä joko koiraharrastuksensa -- tai työkokemuksensa IT-alan parista.– Koirat ovat oman inspiraationi - ja energian lähde, niin päädyin sitten koira-alan yrittäjäksi yrittäjän ammattitutkinnon kouluttajien Sirpan ja Pertin kannustamana, naurahtaa Marita.

Maritasta tuli kahvilayrittäjä Koiramekkaan sattuman kautta. – Kuulin mahdollisuudesta ja tartuin tilaisuuteen. Jossain vaiheessa koulutusta oli myös kahvilaidea itänyt vaihtoehtona yrittäjyyteen ja nyt se sai tuulta alleen. Yrityksen toiminta laajentui pian kahvilan vieressä sijaitsevaan ShopMekka-koiratarvikekauppaan. - Olenkin saanut tosi hyvää palautetta asiakkailta, miten täällä on tarjolla hienot puitteet koiraharrastajille. Myös TET-jaksolaisia yläkouluista on päässyt tutustumaan toivomaansa työpaikkaan. Marita odottaa yhteydenottoja harjoittelujen puitteissa muiltakin eri koulutusasteiden opiskelijoilta.

Koiramekassa ja CafeMekassa ollaan samaan aikaan jännän ja hännän äärellä. Paikan uniikki sisustus ja puitteet tekevät lähtemättömän vaikutuksen kävijään. Joulukuussa Maritan järjestämä pienimuotoinen koiranäyttely toi Koiramekkaan tutustumaan noin sata kiinnostunutta. Myös erilaiset koiriin liittyvät koulutukset ja hyvinvointipalvelut ovat pirteän ja idearikkaan Maritan mielessä tulevaisuudessa. Suomen suurimassa koiraurheilukeskuksessa Koiramekassa toimivien useiden yrittäjien yhteistyö sekä merkittävät yhteistyökumppanuudet antavat hyvät lähtökohdat toiminnalle.

Opiskeluista Marita nostaa esille hyvien kouluttajien lisäksi vertaistuen ja keskustelut muiden opiskelijoiden kanssa. - Ja opetusta ei ollut liian tiiviisti, että jäi aikaa pureskella vähän aiheita. Ja tärkeää oli, että opiskeluissa oli koko ajan ”punainen lanka” ja pystyi painottamaan itselle tärkeitä asioita. Puolen vuoden tauonkin Marita piti joustavasti opiskeluista, kun hän asui perheensä kanssa Espanjassa. – Kun Suomessa toimin espanjanvesikoirien kasvattajana, niin Espanjasta hain samalla ideoita koira-alan yrittämiseen tutustumalla saman rodun paikallisten kasvattajien toimintaan.

Apua ja innostusta yrittäjän ammattitutkinnossa

Yrittäjän ammattitutkinto on käytännönläheinen koulutus, jossa opiskelija saa henkilökohtaista ohjausta. Opiskelijaksi voi tulla, jos on yritysidea tai jo toimiva yritys. Opetusta on 4 tuntia kerran kahdessa viikossa.

Usein yrittäjäksi aikovalla on epäilyä omasta yrittäjyydestä. - Me autamme ja innostamme, vakuuttavat yrittäjän ammattitutkinnon tutoropettaja Sirpa Muiniekka ja kouluttaja Pertti Puustinen.

Yrittäjän ammattitutkinnossa kehitetään yrittäjän omaa yritystä ja yrittäjyyttä. - Jokaisella opiskelijalla on oma polkunsa, jota voimme vahvistaa. Katsomme yhdessä opiskelijan kanssa, mitä asioita hänen tarvitsee yrittäjyydessä vahvistaa.

Koulutukseen on jatkuva haku ja koulutusaika voi vaihdella joustavasti puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Jo toimivalla yrittäjällä on hyvä mahdollisuus suorittaa maksuttomasti tutkinto yrittäjän oppisopimuksella.  Katso lisää ja hae www.sakky.fi/yat

Liukkunen Markku

Liukkunen Markku
lehtori, tutkintovastaava, yrittäjän ammattitutkinto, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto
+358447854926