Harjoittelusta kesäksi töihin

Savon ammatti- ja aikuisopisto on järjestänyt jo pitkään kotoutumiskoulutuksia, joissa harjoitellaan mm. suomen kielen osaamista, arkielämän taitoja, opiskelutaitoja, tietoja suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista, tietotekniikan taitoja sekä työelämätaitoja. Koulutukseen sisältyy työssäoppimista.

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen monipuolinen toteuttaminen kehittäminen ovat monikulttuurisen ja -kielisen yhteiskunnan ja työelämän yhteistyötä.
Kansainvälisen toiminnan tavoitteena on myös edistää suvaitsevaisuutta ja kulttuurien välistä ymmärrystä. 

Yupa Hakkarainen on syntynyt Thaimaassa ja asunut Suomessa 7 vuotta.
Hän suorittaa Savon ammatti- ja aikuisopistossa aikuisten kotoutumiskoulutus moduuli II -koulutusta.
Opintoihin kuuluneet kaksi harjoittelujaksoa hän on suorittanut Sakupe Oy:llä, Siilinjärvellä.

Siilinjärvellä huomattava työllistäjä Sakupe Oy palkkasi kesätöihin yhteensä 20 onnekasta, joista Yupa oli yksi. Kesätyöläisen työt alkoivat toukokuussa ja kestävät elokuun loppuun. Töihin pääsy varmistui aiempien harjoittelujaksojen perusteella.
Sakupe Oy:n Palveluesimies Tanja Rautiainen kuvailee Yupan olevan työpaikan ilopilleri; aina aurinkoinen, nauravainen sekä ahkera ja tunnollinen työntekijä. Haasteitakin toki on, mutta itse työn oppii tekemällä ja kielitaito vahvistuu kommunikoimalla työkavereiden kanssa. Kielitaitoon haasteetkin lähinnä kohdistuvat: on vaan muistettava puhua oikeaa suomea, hitaasti ja tarvittaessa vaikka kirjoittaa tai piirtää. Kehitys on kuitenkin ollut huikea tiivistää Rautiainen.
Yupa itse nauttii lyhyestä työmatkasta ja on ylpeä, että juuri hän sai töitä, ”Parasta työssä on työkaverit”.

Työtehtävät on pyykin viikkausta ja mankelointia; sairaalavaatteista pyyhkeisiin. Koska esimerkiksi pyyhkeet ja pyjamat ovat eripainoisia; noudatetaan työnkiertoa, jotta kuormitus ei korostu.
 

Siilinjärven toimipisteellä Yupa ei ole ainoa maahanmuuttaja ja esimerkiksi harjoittelijoita on ollut useita. Tanja Rautiaisen mukaan erilaiset kulttuurit ja taustat tuovat työpaikalle rikkautta ja vaihtelua.
Ylpeänä hän toteaa myös muiden työntekijöiden suhtautuvan hyvin ja ongelmia ei ole esiintynyt. Ilmapiirin ja suvaitsevuuden aistii hymyistä ja katseista myös vierailija.