Juomisen kootut selitykset- onko syy noituuden?

Antti Loimalahti, psykiatri ja päihdelääketieteen erityispätevyyden omaava päihdelääkäri, kävi kertomassa Savon ammattiopiston opiskelijoille

  • mistä päihderiippuvuudessa on kysymys
  • kuinka mielenterveys- ja riippuvuusongelmat yhdistyvät ja liittyvät toisiinsa
  • mistä tiedämme, että teemme ”oikeita asioita” mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa?
  • Mitä uutta on tulossa mielenterveys- ja päihdetyöhön? Onko jotakin vanhaa jäämässä pois?

Antti Loimalahti kertoi omakohtaisen päihdetarinansa nuoruudesta nykyhetkeen. Monien vaikeiden elämänvaiheiden jälkeen hän raitistui 22 – vuotiaana ja toimii nyt alan arvostettuna asiantuntijana.

Päihderiippuvuus- pitkä prosessi

Päihderiippuvaisuus ja sen hyväksyminen ovat pitkä, jopa vuosia vievä prosessi. Tavanomainen tarina on, kuinka alkoholismiin sairastunut uskoo ja vakuuttaa itsestään riippumattomien syiden johtavan ja aiheuttavan ongelman.

Juomisen kootut selitykset- onko syy noituuden?

Selitysten kirjo on laaja. Jo historia kertoo, kuinka syytettiin noituutta, pahoja henkiä, esi-isien syntejä ja luonteen heikkoutta. Kieltolakikaan ei kuitenkaan saanut alkoholismia kuriin pelottelemalla aineen vievän turmioon.

Tänä päivänä kuullaan myös totuutena sairastuneiden suusta, kuinka lapsuuden traumat ja huono seura on aiheuttanut ongelman. Nähdään harrastusten puutteen ja ankean ympäristön antavan luvan alkoholin ja muiden päihteiden liikakäyttöön.

Onko päihderiippuvaisuus sairaus?

Yhteiskunnan määrittelemän normaalin käytön ylittävä, itselle ja yhteiskunnalle haitallinen päihteiden käyttö on diagnosoitu sairaudeksi. Kriteerinä käytetään tautiluokitus ICD 10:n- kriteeristöä.

Kiinnostuitko aiheesta, hae koulutuksiin!

Mielenterveys- ja päihdetyön koulutuksiin on jatkuva haku. Ks.lisää tämän linkin takaa täältä 

Lisätietoja antaa:

Tutkintovastaava Minna Toikkanen,
p. 044 785 8798
etunimi.sukunimi@sakky.fi