Kortti hallussa jo 17-vuotiaana

Logistiikka-alalla opiskeleva voi saada ajokortin jo 17-vuotiaana. Samalla nuorelle kertyy enemmän kokemusta, näkemystä ja tietotaitoa

Viime heinäkuussa voimaan tulleen lain mukaan henkilöauton ajokorttia varten voi aloittaa opiskelun jo 16-vuotiaana. Ammatillisen kuljettajakoulutuksen opiskelija voi saada henkilöauto- eli B-kortin jo 17-vuotiaana. Ikäpoikkeusluvan myöntää Traficom opintoihin kuuluvaa työharjoittelua tai työpaikalla oppimista varten. Savon ammattiopistossa logistiikka-alaa opiskelevan 17-vuotiaan Jessica Pitkäsen tavoitteena on saada henkilöautokortti suoritettua kesään mennessä. Poikkeuslupaan tarvitaan muun muassa huoltajien suostumus sekä oppilaitoksen todistus ammatillisessa kuljettajakoulutuksessa olemisesta.

– Ajokortti helpottaa kesätöiden saamista ja tekemistä, kun pystyy muiden lailla osallistumaan hommiin, Pitkänen kertoo. Hän aloitti opiskelun viime syksynä ja tähtää yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattiin.

– Opinnot ovat olleet todella kivoja. Kaikkein parasta on päästä ajamaan erilaisilla koneilla, ja sitä haluan päästä tekemään lisää, Pitkänen hymyilee. Valmistuttuaan hän ohjaa esimerkiksi 25-metrisiä ajoneuvoyhdistelmiä kuljettaen erilaisia massatavaroita.

Opettaja Petteri Makkonen täydentää, että ajokortin avulla opiskelijat pääsevät esimerkiksi hakemaan ja viemään varaosia, paketteja ja muita kuljetuksia työssäoppimispaikoissaan. Hän näkee 17-vuotiaana saatavan ajokortin hyvänä asiana, sillä nyt oppia ja kokemusta on helpompi saada aiemmin ja pidempään.

– Ennen henkilö- ja kuorma-autokortti saatiin samaan aikaan. Nyt harjoitellaan tehtäviä ja asiakaspalvelutaitoja ensin pienemmällä autolla, minkä jälkeen opiskelijat ovat valmiimpia isomman auton rattiin, Makkonen kuvailee.

Savon ammattiopistossa logistiikka-alaa opiskelee nyt noin 250 opiskelijaa, ja ennusteet työllistymiselle ovat erinomaiset. Opintoihin otetaan yhteyshaun kautta noin 40 nuorta koulutodistuksen perusteella. Sen lisäksi ammattiopistossa aloittaa uusia opiskelijoita joustavasti ympäri vuoden.

Jatkuvalla haulla voi hakea opiskelemaan ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai lisäkoulutusta ympäri vuoden. Haku on tarkoitettu muun muassa niille, jotka ovat jääneet yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa tai hakevat siirtoa toisesta ammattiopistosta, tai henkilöille, joilta puuttuu ammatillinen tutkinto. Lisäksi jatkuvan haun kautta tulee opiskelemaan esimerkiksi alan vaihtajia tai työelämässä jo olevia henkilöitä, jotka haluavat täydentää tai lisätä osaamistaan.

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen

Tutustu tarjontaamme ja hae!

YHTEISHAKU

Yhteishaku on tarkoitettu nuorille, jotka ovat vailla opiskelupaikkaa. Haussa etusijalla ovat keväällä 2019 peruskoulun tai lukion päättävät. Yhteishaku 19.2-12.3.2019  www.opintopolku.fi. Yhteishaun jälkeen yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet voivat hakea jatkuvassa haussa  www.sakky.fi/koulutushaku Tutustu yhteishaun valikoimaamme  www.sakky.fi/yhteishaku 

JATKUVA HAKU

Jatkuva haku on kaikille avoin. Jatkuvan haun kautta kaikki hakijaryhmät  voivat hakea tutkintoihin. Jatkuvan haun kautta voit hakea opiskelemaan ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai lisäkoulutusta ympäri vuoden.

Katso lisää www.sakky.fi/hakijalle/jatkuva-haku tai hae www.sakky.fi/koulutushaku