Kumppaneita tositarkoituksella

Teatteria jo vuodesta 1998

Savon koulutuskuntayhtymä on laatinut kumppanuussopimuksen Syvänniemellä toimivan Syvänniemen Hermanni ry:n kanssa. Yhdistyksen toimintaan kuluu Teatteri Hermannin ja Lasten Hermannin pyörittäminen. Hermanni on toiminut vuodesta 1998 lähtien ja teatterin näytelmät ovat keränneet katsojia jo yli 65.000.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kesällä 2015 Hermanni esitti komediallisen musiikkiteatteriesityksen Tositarkoituksella. Elokuussa alkaa Lasten Hermannin harjoitukset, jolloin vuorossa on koko perheen Roskasakki ja rusina karkuteillä -näytelmä. Sari Siltavuori on ohjannut ja toiminut toisena käsikirjoittajana kesäteatterin Tositarkoituksella -näytelmässä ja hän käsikirjoittaa ja ohjaa tulevan Lasten teatterin esityksen.

Teatteri Hermanni ja Lasten Hermanni ovat toimineet alusta lähtien lähes kokonaan talkoovoimin. Palkallisina toimivat ainoastaan ohjaajat ja säveltäjät. Tänä kesänä vapaaehtoisia on ollut täydentämässä myös Savon ammatti- ja aikuisopiston liiketalouden opiskelija Kirsi Karhunen. Karhunen on elokuun loppuun saakka suorittamassa teatterilla työssäoppimisjaksoa.

 

Vapaaehtoisten osaamisen hyödyntäminen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teatteri Hermannin ja Lasten Teatterin näytelmien toteutumisen ja onnistumisen varmistavat noin 150 aktiivista vapaaehtoista. Talkoolaisten joukosta löytyy useita eri alojen ammattilaisia, jotka tarjoavat oman erityisosaamisensa Hermannin käyttöön. Työtä riittää ympäri vuoden.

”Seuraavan vuoden näytelmien suunnittelu ja valmistelu sekä markkinointi alkavat loppuvuodesta, heti kun kauden näytökset ovat päättyneet”, Syväniemen Hermanni ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen kertoo. ”Vuoden aikana valmistuvat käsikirjoitukset, sävelletään musiikit, rakennetaan lavasteet ja valmistetaan esitysvaatteet. Meillä on tarvetta lukuisille eri alojen osaajille”, Kääriäinen jatkaa.

Laajasta talkoolaisten joukosta löytyy useita Savon koulutuskuntayhtymän entisiä ja nykyisiä työntekijöitä. Syvänniemen Hermanni ry:n hallituksen sihteerinä ja näyttelijänä toimii Savon koulutuskuntayhtymässä hankepäällikkönä työskentelevä Seija Kärki. Tositarkoituksella -esityksessä näyttelijänä loistaa myös Sakkyn entinen liiketalouden opettaja Anneli Pasanen. Myös ohjaaja-käsikirjoittaja Sari Siltavuori on taannoin työskennellyt Savon ammatti- ja aikuisopistossa.

”Yhteistyö Savon koulutuskuntayhtymän kanssa on siis varsin luontevaa, eikä kumppanuussopimuksen allekirjoittaminen ollut iso asia”, Syvänniemen Hermanni ry:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Kääriäinen kertoo. ”Nyt lähdemme miettimään kunnolla miten kehitämme ja lisäämme yhteistyötä, joka tukee kumppanuussopimuksen molempia osapuolia”, Kääriäinen täydentää.

 

Tositarkoituksella työssäoppimista teatterimaailmassa

Savon koulutuskuntayhtymän kanssa solmitun kumppanuuden kautta teatteri hakee tiiviimpää yhteistyötä työssäoppimisen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittämiseen. Molemminpuolisena tavoitteena on löytää keinoja ja menetelmiä siihen miten ja mitä opintoja opiskelijat voivat suorittaa teatterilla. 

”Ensimmäisessä palaverissa viime vuoden syksyllä haimme yhteisiä rajapintoja; selvitimme oppilaitoksen ja teatterin vuosirytmiä ja mitä konkreettisia oppimistehtäviä teatterilla voisi toteuttaa”, Pekka Kääriäinen muistelee.

”Sakky näki varsin nopeasti mitä hyötyä yhteistyöstä voisi olla, mutta me teatterilla jouduimme hetken pohtimaan asiaa. Yhteistyö notkahti kunnolla liikkeelle joulukuussa ja nyt olemme tositarkoituksella yhdessä”, Kääriäinen kertoo ja nostaa laukustaan tuoreen allekirjoitetun kumppanuussopimuksen esiin.

Kumppanuussopimuksen tavoitteena on, että Savon koulutuskuntayhtymän ja Teatteri Hermann ry:n välinen yhteistyö mahdollistaa teatterin moninaisten työharjoittelumahdollisuuksien ja yksilöllisten reittien rakentamismahdollisuuksien hyödyntämisen siten, että niin teatteri, opiskelija kun myös oppilaitos hyötyvät yhteistyöstä.

 

Yhteistyön ensimmäinen hedelmä on Savon ammatti- ja aikuisopiston merkonomiopiskelija Kirsi Karhusen työssäoppimisjakson toteutuminen Teatteri Hermannilla.

Karhunen päätyi teatterille opettajan vinkkaamana. ”Työtehtäviä on ihan laidasta laitaan; hoidan laskuja, markkinointia, kirjanpitoa ja kaikenlaisia paperitöitä laidasta laitaan”, Karhunen kertoo. ”Oppimisjakson sisältö on täydentynyt ja kehittynyt työn tekemisen aikana kun olemme ymmärtäneet, mitä minun opintoihin kuuluu ja mitä kaikkia tehtäviä teatterilla on tarjolla. Jokainen päivä on erilainen”, Karhunen jatkaa.

Pekka Kääriäinen pohtii miten kumppanuudesta saisi eniten irti. ”Minusta olisi hienoa, jos Sakkyltä tulisi opetussuunnitelmien asiantuntija tutustumaan toimintaamme. Silloin voisimme yhdessä tarkastella mitä oppimisen paikkoja Hermannilla olisi tarjota”, Kääriäinen kertoo.

”Meidän eri tehtävät tarjoavat paljon mahdollisuuksia ja aiheita opiskelijoiden projekteihin ja opinnäytetöihin. Teatteritoimintaa toimintaan kuuluu niin lavastusta, puvustamista, markkinointia, myyntiä kuten myös kahvilatoimintaa. Katsotaan miten yhteistyö lähtee tästä tiivistymään”, Kääriäinen jatkaa.

 

Lastenteatteria ja perhepäivät lokakuussa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lauantaina 3.10.2015 Lasten Hermannin ensi-iltaan tulee Tatu Kokon teksteihin perustuva Roskasakki ja rusina karkuteillä -näytelmä. Koko perheelle suunnatun musiikillisen näytelmän käsikirjoittaa ja ohjaa Sari Siltavuori. Sävellyksistä vastaa Janne Nyyssönen.

Tämän vuoden esitys on jo kolmas Kokon teksteihin pohjautuva Roskasakki-näytelmä Lasten Hermannissa. Uusimman kirjan julkistamistilaisuus on juuri ennen ensi-iltaa. Kokon lastenkirjojen pohjalta tehdyt musiikkinäytelmät ovat olleet menestyksiä ja keränneet jo yli 3300 katsojaa Syvänniemellä.

”Hermannin lastenteatteri on vetänyt vuosi vuodelta enemmän lapsiperheitä ja siitä on tullut jo monelle perheelle yhteinen harrastus. Kyseessä on jo Lasten Hermannin yhdeksäs näytäntökausi”, ohjaaja Sari Siltavuori kertoo.

”Ensi-illan jälkeen, 4.10. järjestämme näytöksen yhteydessä perhepäivät yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Tarjolla on näytelmän lisäksi pelejä ja yhteistä toimintaa. Teatteri Hermanni järjestää teatteripaketteja kuljetuksineen kouluille, päiväkodeille ja muille niitä tarvitseville ryhmille”, Siltavuori jatkaa.

 

Lisätietoja Teatteri Hermannista ja Lasten Hermannista osoitteesta  www.teatterihermanni.fi

Teksti ja kuvat

Toimittaja Tuomas Kylänpää
Yhteiset palvelut, Myynti- ja markkinointipalvelut
Savon koulutuskuntayhtymä
Puh. +358 44 785 8747
tuomas.kylanpaa@sakky.fi

www.sakky.fi