Lähihoitajien aloituspäivä elokuussa

Vloggausta ja lääkeruiskuja

 

Savon ammatti- ja aikuisopiston uusien lähihoitajaopiskelijoiden opinnot alkoivat tänä vuonna uudella raikkaalla tavalla. Avajaispäivänä ei ollut tarjolla perinteisiä puheita vaan musiikkia ja aiempien vuosien opiskelijoiden kokemuksia ja videotervehdyksiä. Toisena päivänä tarrattiin suoraan katetriin kiinni.

 

Idean takaa löytyvät opettajat Leena Parkkonen ja Anja Makkonen. ”Halusimme, että opiskelijat saavat heti konkreettisen käsityksen siitä mistä lähihoitajaopetuksessa on kyse. Haimme ideaa ja mallia toiminnalle liiketalouden ja Läpäisyntehostamisen hankkeen kokeiluista”, Parkkonen kertoo. ”Mukana toimintaa suunnittelemassa oli myös Anita Mönkkönen”, Makkonen täydentää.

Lähihoitajien avajaispäivän isoin hitti oli opiskelija vloggaaja Aino Kurkisen videotervehdys. Mahtava video kiertää nyt myös opettajien ja johdonkin näytöillä. Voit itse katsoa videon tästä linkistä. Savon koulutuskuntayhtymän markkinointi- ja myyntipäällikkö Eero Väätäinen neuvottelee parhaillaan Kurkisen kanssa uusien videoiden tekemisestä.

 

Toisena päivänä ryhmät kiersivät taloa ja tutustuivat käytännön tekemisen kautta lähihoitajan tutkinnon osiin. Kyseessä oli Savon koulutuskuntayhtymässä kehitetty Circuit uusille opiskelijoille. Circuitissa opiskelijat kiersivät 10:ssä eri pisteessä oman ryhmänohjaajan kanssa.

 

Tutkinto läpi yhdessä päivässä

 

”Halusimme että, uudet opiskelijat saisivat mahdollisuuden kokea mitä asioita lähihoitajan tutkinto pitää sisällään. Aloitimme jo vuosi sitten suunnittelemaan avajaispäiviä ja Circuitia. Tavoitteena oli, että uuden opiskelijat kiertävät omien ryhmänohjaajien kanssa taloa ja eri luokissa esitellään käytännön kokeiluin mistä eri tutkinnon osissa on kyse”, Makkonen kertoo.

 

Hoidon opettaja Eeva Haavisto avasi opiskelijoille realistista lähihoitajan arkea ja pisti uudet lähihoitajaopiskelijat tutustumaan katetrin toimintaperiaatteeseen ja harjoittelemaan ruiskujen käyttöä.

 

Opiskelijat saivat syliinsä hyvin aidontuntuisen keskosvauvanuken. Usea heistä ei ole pitänyt vauvaa sylissään koskaan. ”Ranskan oppilaitoksissa nuoret saavat vuorollaan hoitaa täysin realistista vauvanukkea koulussa, mutta myös öisin kotona. Nukke itkee, sitä pitää syöttää ja vaipat on vaihdettava jopa kesken oppitunnin. Aika useilla vauvakuume on karissut tämän kokeilun kautta. Ehkä mekin saamme joskus samanlaisen nuken tänne”, kasvua tukevan toiminnan opettaja Taina Räikkönen pohtii.

 

Opiskelijat pääsivät päivän aikana tekemään erilaisia ryhmäharjoituksia, pohtimaan omaa ammatillista tulevaisuuttaan ja näkivät ja ennen kaikkea kokivat miten lähihoitajaksi opiskelu oikeasti tapahtuu.

 

Opiskelijoille tuli tutuksi myös opintoja tukevat Spurtti- ja Paja-toiminnot. Spurtin eritysopettaja Marita Munukan johdolla opiskelijat määrittivät omaa oppimistyyliään ja saivat ohjeistusta miten saa apua erilaisissa opintoihin ja oppimiseen liittyvissä haastavissa tilanteissa. Pajan ammatinohjaaja Risto Tabell kertoi, että ovet ovat kaikille lähihoitajaopiskelijoille avoinna; Pajalle voi tulla hakemaan vahvistusta esimerkiksi lääkelaskuihin tai muuten vaan tekemään tehtäviä rauhallisemmassa tilassa.

Circuitiin sisältyivät myös terveydenhoitajan, kuraattorin ja psykologin vetämät työpajat. Päivän aikana opiskelijoille annettiin myös tunnukset Wilmaan, Moodleen ja koulun sähköpostiin.

 

Circuit läpäisyntehostamisen huipputoimintamalliksi

 

Lähihoitajien Circuitissa kiersi mukana myös Opetushallitukselle läpäisyntehostamisen käsikirjaa laativa Jukka Vehviläinen.

 

”Tämä Circuit näyttää toimivan todella hyvin. Tämä tulee sisällyttää läpäisyntehostamisen hyvien käytäntöjen käsikirjaan. Täytyy myös miettiä miten mallin kehittäjät voisivat lähteä kiertämään Suomen ammatillisia oppilaitoksia ja ohjeistamaan miten tämä toimintamalli saataisiin levitettyä kaikkiin ammatillisiin oppilaitoksiin”, Vehviläinen kiittelee.

 

”Nyt laadimme dokumentoidun toimintamallin Circuitista ja mielellään opastamme muita aloja vastaavanlaisten avajaistilaisuuden järjestämisessä”, Leena Parkkonen toteaa.

 

Koulutuksen läpäisyä edistämässä

 

Savon ammatti- ja aikuisopistossa järjestää 3.-4.11.2015 Koulutuksen läpäisyä edistämässä -seminaarin Kuopiossa. Kansallinen seminaari on tarkoitettu ammatillisen koulutuksen opinto-ohjaajille, ryhmäohjaajille, opettajille, esimiehille, peruskoulujen toimijoille, päättäjille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarissa keskustellaan ammatillisen koulutuksen ajankohtaisista aiheista ja tutustutaan malleihin, joita on kehitetty valtakunnallisessa läpäisyn tehostamisen ohjelmassa.

 

”Nyt täytyy lisätä seminaariin Leena Parkkonen ja Anja Makkonen esittelemään Circuitia”, Anita Mönkkönen pohtii. Samaa mieltä on myös Jukka Vehviläinen. Vehviläinen myös sisällyttää Circuitin vahvasti myös Opetushallituksen läpäisyn käsikirjaan.

 

Nyt olen varma että olen oikealla alalla

 

Toisen päivän päätteeksi uusien lähihoitajaopiskelijoiden ryhmä istuu alas. Vielä enemmän olisi kaivattu oikeaa tekemistä, mutta päivän arvon kiteyttää ryhmän yhteinen kommentti: ”Nyt olen varma että olen oikealla alalla”.

 

Lisätietoja Circuitista saa Leena Parkkoselta ja Anja Makkoselta. Lisätietoja Koulutuksen läpäisyä edistämässä seminaarista Seija Kärjeltä.

 

 

Teksti ja kuvat

Toimittaja Tuomas Kylänpää

Yhteiset palvelut, Myynti- ja markkinointipalvelut
Savon koulutuskuntayhtymä
Puh. +358 44 785 8747
tuomas.kylanpaa@sakky.fi

www.sakky.fi