Löydä uusi ammatti ja Hae työvoimakoulutuksiin!

Oletko työtön tai työttömyysuhan alla?

Haluatko työskennellä esim. autonkuljettajana, lähihoitajana, maalarina, perhepäivähoitajana, rakennusalalla, teknologia-alalla tai siivoojana?
Hae työvoimakoulutukseen!

Sanna Pursiainen, Tarja Kauppila ja Reijo Leiviskä lähtivät rohkeasti opiskelemaan uutta ammattia itselleen Savon ammattiopistossa.

sakkypaakuva.jpg

 

Koulutus päätti Sannan pitkän työttömyyden

Maaningalla asuva Sanna Pursiainen oli ollut pitkään työttömyys- ja pätkätyöputkessa, kunnes hän sattumalta viime vuonna huomasi kone- ja tuotantotekniikan koulutuksesta järjestettävän infotilaisuuden.

- Osallistuin tilaisuuteen verkon kautta ja esitin myös muutamia kysymyksiä. Laitoin paperit saman tien menemään, pääsin haastatteluun ja tulin valituksi koulutukseen.

Keväällä Pursiainen huomasi, että Hydrolinelle haetaan kahta manuaalisorvaajaa.

- Pääsin sinne ensin 5 viikon työharjoitteluun, joka jatkui kesätöillä ja viime viikolla laitoimme nimet paperiin toistaiseksi voimassa olevasta työsopimuksesta, Pursiainen iloitsee.

Pursiaisella ei ollut aiempaa kokemusta kone- ja tuotantotekniikasta, mutta koulutukseen hakeminen avoimin mielin todella kannatti.

 

sakky1.jpg

”Nyt olen löytänyt oman alani”

Samaa mieltä ovat kuopiolaiset Tarja Kauppila ja Reijo Leiviskä, jotka ovat viime syksystä asti opiskelleet lähihoitajatyövoimakoulutuksessa Savon ammattiopistossa.

- Mietin ihan viimeiseen hakupäivään asti, että uskallanko hakea koulutukseen, kun on jo tätä ikääkin. Opiskelu on ollut kuitenkin todella antoisaa, eikä pelkkää koulun penkillä istumista vaan myös työelämään tutustumista harjoitteluiden kautta, it-alan konsulttina aiemmin työskennellyt Kauppila toteaa.

Leiviskä kertoo, että hän työskenteli 20 vuotta ravintola-alalla, kunnes työpaikka meni viime keväänä konkurssiin.

- Näin jälkikäteen ajateltuna se oli minulle uusi mahdollisuus, sillä hain tähän koulutukseen ja nyt olen todella löytänyt oman alani.

Molemmat rohkaisevat hakeutumaan koulutukseen.

- Jossain asioissa varmaan joutuu tsemppaamaan enemmän kuin nuorempana, mutta toisaalta kyllä se elämänkokemuskin tuo erilaista ja uutta näkökulmaa opiskeluun, Leiviskä lisää.

Lue lisää Savon Sanomien verkkosivuilta

 

Löydä uusi ammatti ja Hae työvoimakoulutuksiin!

Kiihdytyskaista teknologia-alalle (nro 680389)

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus, Kuopio (nro 678023) 

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus, Varkaus (nro 677932) 

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus maahanmuuttajille, Kuopio (nro 680263)

Kunnossapitohitsaaja, Kuopio (nro 679882)

Perhepäivähoitajan ammattitutkinto (nro 677999)

Rakennusalan koulutus, Kuopio (nro 677885)

Rakennuspeltisepän koulutus, Kuopio (nro 680981)​

Pintakäsittelyalan perustutkinto, maalari, Kuopio (nro 679475)​

Puhtauspalvelualan koulutus, Kuopio (nro 679224)​

Puhtauspalvelualan koulutus, Varkaus (nro 677929)​

Puutavara-auton kuljettajakoulutus, Kuopio (nro 679368)

Talonrakennusalan ohjaava koulutus, Kuopio (nro 680826)

 

Uudistus on syventänyt yhteistyötä

Koulutuspäällikkö Päivi Pennanen kertoo, että ammatillisen koulutuksen reformi toi muutoksia muun muassa työvoimakoulutuksiin. Muutos on syventänyt yhteistyötä TE-viranomaisten kanssa.

- Emme puhu enää työvoimakoulutuksista ns. erillisinä toteutuksina, vaan katsomme TE-viranomaisten kanssa yhdessä, mitkä koulutuksistamme edesauttavat työllistymistä niille aloille, joissa työntekijöitä tarvitaan. Meillä on tutkinnoissa ja koulutuksissa jatkuva haku päällä ja työnhakijoita ohjataan sopiviin ja heidän tilanteeseensa soveltuviin koulutuksiin.

Pennanen korostaa vielä, että työvoimakoulutusta valitaan sellaisilta aloilta, joista on selkeästi hakijalle hyötyä ja joista työllistytään hyvin.

- Tällä hetkellä esimerkiksi metallialalla on kova työvoimapula ja työntekijöitä etsitään jopa ympäri Eurooppaa. Myös rakentamisen ja hoiva-alan puolella on tarvetta työvoimalle.

 

Yksilöllistä palvelua

Asiantuntija Arto Mustonen Pohjois-Savon TE-palveluista kertoo, että uudistus on parantanut työnhakijoiden tilannetta.

- Ennen meidän piti saada tietyn kokoinen ryhmä kasattua, jotta koulutus voitiin aloittaa. Nyt voimme valita yksittäisiä työttömiä henkilöitä, jotka hakevat mukaan koulutukseen.

Uudistukset ovat tuoneet mukanaan myös sen, että työnhakijan tilannetta käydään läpi hyvin yksilöllisesti.

- Asiantuntijamme käyvät asiakkaan kanssa läpi mikä veisi hänen tilannettaan työmarkkinoilla parhaiten eteenpäin ja pyrimme rohkaisemaan hakemaan opiskelemaan, sillä työvoimakoulutuksella on saatu todella hyviä tuloksia, Mustonen kertoo.

Sama yksilöllinen palvelu jatkuu myös ammatillisen koulutuksen puolella.

- Osaamisperusteisuus ohjaa meidän tekemistä todella paljon, eli jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskelupolku. Käymme läpi aiemman koulutus- ja työtaustan, eli kaikkia asioita ei välttämättä tarvitse opiskella uudelleen, Pennanen kertoo.

 

Tutustu myös kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin. Haku jatkuvan haun kautta: www.sakky.fi/koulutushaku