Laura Tikkanen, tämän kevään ylioppilas ja tarjoilija

Laura Tikkanen, 19-vuotias Siilinjärven Pöljältä kotoisin oleva hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto-opiskelija, valmistuu tänä keväänä ylioppilaaksi Siilinjärven lukiosta sekä tarjoilijaksi Savon ammatti- ja aikuisopiston Sammakkolammentien koulutusyksiköstä. Lauran kaksoistutkinnon opiskelu on sujunut hyvin ja vuorottelu kahden koulun välillä on ollut joustavaa. Ravitsemisala kiinnostaa koska se on ihmisläheistä työtä. Ehkä ammatinvalintaan vaikutti hieman myös se, että äiti on käynyt vastaanottovirkailijan koulutuksen.

Taitaja-kokemusta Lauralla ei ole, mutta kilpailukokemusta on karttunut ravintola-alan parikilpailuissa v. 2014 kun he parinsa Katja Mankisen kanssa voittivat pronssia ja tänä vuonna kultaa! Pronssi-sijoituksen jälkeen Lauralta ja Katjalta tiedusteltiin halukkuutta WorldSkills valmennukseen. Sieltä usean valmennettavan joukosta karsintojen kautta Laura paikkansa Sao Paoloon lunasti. Lopussa WorldSkills edustajan paikasta vastakkain kilpaili Laura ja Katja, joten laadukasta koulutusta Savon ammatti- ja aikuisopistossa on annettu, kun kaksi parasta kilpailijaa löytyy meiltä.  Valmennus on pitkäjänteistä työtä, jota tehdään myös kesän ajan. Kenraaliharjoitus on Perhossa elokuun alussa juuri ennen kisoja.  Lauran valmennuksesta vastaa lajipäällikkö Sari Tarvainen. Apuja valmennukseen on saatu omalta palvelutiimiltä (Ulla Sorjonen, Terhi Saarinen ja Lauri Lilja) sekä yhteistyökumppaneilta Keuda, Järvenpää ja Perho, Helsinki.

Ammattilaisten tukea ja ohjausta Laura on saanut myös Mustasta Lampaasta ja Kummisedästä.  Kesällä Lauran voi tavata Kummisedässä työskentelemässä.

Kilpailutehtävät Lauralla on jo tiedossa ja niitä harjoitellaan. Tosin tiedetään myös mahdollinen 30 % muutos tehtäviin. Vahvuuksiinsa kilpailijana Laura lukee asiakaspalvelun, sosiaalisuuden ja luonnollisuuden. Niistä hän on saanut kiitosta valmentajilta ja kilpailuissa.  Pienet tekniset asiat vaativat vielä harjoittelua ja toistoja toistojen perään jotta rutiini syntyy.

Kilpailujen jälkeen suunnitelmissa on baarimestarin erikoisammattitutkinnon suorittaminen joka kestää yhden vuoden. EuroSkilsiin2016 häntä on jo hieman kyselty Suomen edustajaksi, mutta sinne menosta Laura ei ole vielä tehnyt päätöstä.

Jotta elämä ei olisi vain ravintolapalveluja ja kilpailua, Laura rentoutuu Vuorelan Veikot salibandyjoukkueessa. Salibandy on kuulunut harrastuksiin jo 6 v.

 

Teksti ja kuva: Sirpa Hakala-Kosunen