Merkonomista kiinteistönhoitajaksi

Raili aikoi aluksi opettajaksi ja teki viransijaisuuksia, jotka opettivat, ettei hän tulisi leipäänsä ainakaan opettajana hankkimaan. Liiketalous kiehtoi ja omalta tuntunut opintoahjo löytyi merkonomin opintojen parista. Vahvoina oppiaineina toimistoautomaatio ja atk mahdollistivat työn yo-myyntisihteerinä.

Sihteeristä kiinteistönhoitajaksi

– Olin päivätyössä toimistosihteerinä. Työni ohella aloin tuurata osa-aikaisen talonmiehen työtehtäviä lomien ja sairaslomien ajan. Ajauduin tehtävään sattumalta ja lopulta tuo työ jäikin minulle tavallaan perintönä, kun osa-aikaiselle työlle ei ollut halukkaita tekijöitä. Talonmiehen työt muuttuivat ajan myötä yhä enemmän kiinteistönhoitajan tehtäviksi talotekniikan kehittyessä. Oli osattava yhä enemmän teknisiä tietoja ja taitoja. Tunsin, ettei osaamiseni riittänyt.

Kollega vinkkasi, että kannattaisi hakea opiskelemaan kiinteistönhoitajaksi Savon ammattiopistoon. Niinpä aloitin Talotekniikan perusopinnot oppisopimusopiskelijana.

– Jatkoin päivätyössäni, illat opiskelin. Olin jo ihan aikuinen nainen, kun aloitin opiskelun, Raili naurahtaa.

Naiset pärjäävät kiinteistönhoitajina varsin hyvin, koska ovat useinkin huolellisia ja tunnollisia. Kohdallani on ollut hyötyä aiemmasta koulutuksestani: kirjaamiset ja sähköinen osaaminen oli helppoa, suorastaan vahvuus.

– Teknisiä lahjoja en omannut erityisemmin, mutta opin nopeasti ja uuden oppiminen motivoi. Aiemmin minua häiritsi se, etten osannut kaikkia alan termejä, mutta koulutuksen myötä varmuuteni kasvoi. Opin hoitamaan asioita itsenäisesti. Opiskelun koin mielenkiintoisena, monipuolisena ja avartavana. Työn tekeminen oli sitä helpompaa mitä pidemmälle opinnoissa etenin. Olin opiskelija opiskelijoiden joukossa ja mitään epäasiallisuutta sukupuoleni vuoksi en töissäkään ole koskaan kokenut. Työ on mielenkiintoista ja vaihtelevaa, osin fyysistä. Kunto on pidettävä hyvänä, jotta jaksaa suoriutua työtehtävistä.

Raili rohkaiseekin harkitsemaan alaa, sillä naiset pärjäävät siinä kuten miehet. Olemme hyviä soveltamaan ja ratkomaan ongelmia sekä tarkkoja. Asiakaspalveluakin työ pitkälti on, joten ihmissuhdetaidot korostuvat. Työtehtävät saattavat ajoittain olla yksinäistä puurtamista, mutta vaihtelevat itsenäisestä suorittamisesta tiimityöskentelyyn.

Kiinnostuitko? Lue lisää ja hae opiskelemaan www.sakky.fi/kiinteistonhoitaja 

Lisätietoja: