Milano kutsuu Savon ammatti- ja aikuisopiston vaatetusalan nuoria naisopiskelijoita

Kaksi Savon ammatti- ja aikuisopiston vaatetusalan perustutkintoa suorittavaa nuorta naista lähtivät opiskelijavaihtoon Milanoon. Rissalasta 29.9. lähtenyt aamukone lennätti Katri Lamminahon ja Liisa Tiihosen sekä vaatetusalan opettaja Anu Hyvösen Italiaan.

Opettaja Anu Hyvönen oli ollut keväällä kollegansa Riitta Koposen kanssa sopimassa vaihdosta paikallisen oppilaitoksen kanssa. Nyt Hyvönen kävi saattamassa opiskelijat perille ja varmistamassa että vaihto-ohjelma lähtee hyvin käyntiin.

Lamminaho ja Tiihonen aloittivat lähes kaksi kuukautta kestävän vaihto-ohjelman Istituto Statale d’Istruzione Superiore Antonio Bernocchi -oppilaitoksessa. Savon ammatti- ja aikuisopiston Italialaisen kumppanioppilaitoksen virallinen lyhenne kuulostaa pahaenteiseltä: ISIS Antonio Bernocchi.

”Minua ei jännitä. Minua pelottaa”, Katri Lamminaho kertoo nauraen.

 

”Mutta hyvin me pärjätään kun meitä on kaksi. Jos yksin lähtisi, siinä olisi hirveä paniikki”, Liisa Tiihonen jatkaa. ”Tietysti jännittää, kun ei tiedä minkälainen koulu se on ja kaikki on uutta”, Tiihonen kertoo.

 

Nuoret opiskelijat suorittavat yhden tutkinnon osan Italiassa. Opettaja Anu Hyvönen kävi keväällä selvittämässä mitä Suomalaisen tutkinnon osia paikallisessa oppilaitoksessa voi suorittaa.

Lamminaho ja Tiihonen voivat valita paikanpäällä osia joko Vaateompelun ja asiakaspalvelun tehtävissä toimiminen tai Vaateompelun ammatillisen projektityön toteuttaminen tutkinnon osista.

”Vaatetusala on minun oma ala. Minua kiinnostaa erityisesti muotoilu ja suunnittelu”, Tiihonen kertoo. ”Haaveissa on oma yritys ja tietysti oma mallisto… sitten kymmenen vuoden päästä”, Tiihonen jatkaa.

Molemmat nuoret naiset ovat hakemassa lisäoppia juuri suunnitteluun ja muotoiluun. Milanon ikoninen maine muodin edelläkävijänä kiinnostaa.

”Haluan istua Milanon katukahvilassa ja seurata kun hienosti pukeutuneet ihmiset kulkee ohi. Haluan inspiroitua kaupungin tunnelmasta”, Katri Lamminaho visioi.

Milanon oppilaitoksesta opiskelijat hakevat erilaisia niksejä vaatteiden tekemiseen. Paikallisessa oppilaitoksessa painotetaan Savon ammatti- ja aikuisopistoa enemmän juuri muotoilun ja mallinnuksen tärkeyteen. Tiihonen ja Lamminaho odottavat taiteellisempaa ja korkealentoisempaa tyyliä ja erilaisia materiaaleja ja juhlavampia kankaita.

Vielä ei ole tiedossa pääsevätkö naiset työharjoitteluun milanolaisiin yrityksiin.

”Olisihan se ihan mahtavaa saada kontakteja paikallisiin yrityksiin. Eihän sitä koskaan tiedä vaikka sieltä joskus saisi töitä”, Tiihonen pohtii. Mä voisin lähteä ihan minne päin maailmaa asumaan ja töihin. Aina vaan plussaa jos näkisi maailmaa ja saisi erilaisia kokemuksia”, Tiihonen jatkaa.

Vaihtoon liittyvät paperiasiat sujuivat nohevasti Savon koulutuskuntayhtymän kv-koordinaattori Jaana Räsäsen ohjauksessa. Vaihdon onnistumista pohjusti opettaja Anu Hyvösen pohjatyö paikallisen oppilaitoksen kanssa ja se että hän vietti vaihdon ensimmäisen viikon Tiihosen ja Lamminahon kanssa Italiassa.

”Hyvillä fiiliksillä lähdetään ja vaikka pelottaa, niin tietää että niitä tilaisuuksia ei tule joka päivä vastaan! Apurahojen takia päästään lähtemään periaatteessa ilmaiseksi. Ihan mahtavaa!”, Tiihonen kuittaa.

 

Teksti ja kuvat

Toimittaja Tuomas Kylänpää

Yhteiset palvelut, Myynti- ja markkinointipalvelut
Savon koulutuskuntayhtymä
Puh. +358 44 785 8747
tuomas.kylanpaa@sakky.fi

www.sakky.fi