Minkäs sille mahtaa, kun veren perintönä on vauhti ja kilpailuvietit jyllää?

Varkauden kone- ja tuotantotekniikan opettajat Harri Kilpeläinen ja Sampsa Nukarinen tietävät konstit tähän positiiviseen ongelmaan. Yhdessä autoalan opettaja Mika Leppäsen kanssa he ideoivat erilaisen yhteisöllisen koulupäivän alojensa opiskelijoille.

”Ajatuksena oli kertoa nuorille luvallisista ja turvallisista paikoista, joissa voi ajaa rajojaan kokeillen. Halusimme kannustaa heitä moottoriurheilun vauhdikkaaseen maailmaan. Julkisen liikenteen seassa kaverien kesken kilpa-ajot voivat koitua kohtalokkaaksi – kiva juttu voi muuttua loppuelämän tragediaksi".

img_7810_web_0.jpgKone- ja tuotantotekniikan ja autoalan opiskelijat saivat tuoda omat moponsa ja skootterinsa mm. moottoritehojen säätömittauksiin.

Oppisopimus – työpaikka - kilpaurheilu

Nykänen Racing Teamin kilpa-ajaja Kari Nykänen kertoi oppisopimuskoulutuksesta ja kilpailemisesta moottorikelkkakilpailuissa. ”Valmistuin Varkaudessa v. 2012 levyseppähitsaajaksi. Loukkaannuin kuitenkin pian sen jälkeen tapaturmaisesti. Piti etsiä uusi ammatti ja onneksi sain oppisopimuspaikan Smokehouse-yrityksestä Varkaudesta. Valmistun varaosamyyjäksi keväällä 2020. Työnantaja on myös tukenut kilpaharrastusta ja on mukana sponsoroimassa toimintaa. Aivan loistava kombo meillä - työ, opiskelu Sakkyssa ja moottoriurheilu, kaikki samassa paketissa!”

img_7744_web_0.jpgKuvassa yllä: kone- ja tuotantotekniikan opettaja Harri Kilpeläinen ja varaosamyyjäksi oppisopimuksella valmistuva Kari Nykänen 

Kilpailukausi lyhyt ja intensiivinen

Myös opettaja Harrilla on kokemusta kilpailemisesta moottorikelkoilla. Harjoittelut tehdään suljetuilla radoilla, yksityisteillä-, ja metsissä tai pelloilla. Viime talvena hän ajoi muutamia Suomen nopeimpia aikoja sprint- ja endurokisoissa kovimmassa Pro-luokassa. Helmi- ja maaliskuussa kaikki viikonloput menevät kilpamatkoilla. Palkintokaappiin mahtuu vielä täytettä - toivottavasti harjoittelut tuottavat toivotun tuloksen.

Autoalan opiskelijoista löytyi myös Rokkirata-ajojen tähti!

Joroislainen Suvi Vänninen on konkari rokkiradoilla. Yhdessä isän ja siskon kanssa he kiertävät Suomen kilparatoja itse tuunatuilla autoilla. Vaikka Suvilla ei vielä ole ajokorttia, on ajotuntuma jo syvällä selkärangassa. Autoista on tulossa myös ammatti Suville: ”Opiskelen eka vuotta autoalalla ja on ollut tosi kivaa - kivempaa, kuin ennakkoon ajattelin”.

Vinkki: laita mediaseurantaan Team SuSi Joroisista. Nimi luontevasti keksittiin kilpakuljettajien omista nimistä Suvi ja Sini. Kysymykseeni kumpiko on vahvempi motivaattori, vauhti, vai kilpailun voitto, Suvi vastasi, että kilpailu on se pointti! Onnea kilpailuihin Team SuSi!

Mukana päivässä VRT

Varkaus Racing Teamin Appe ja Jesse Mustonen sekä Mika Kinnunen esittelivät opiskelijoille monipuolista toimintaansa. Opiskelijat saivat tutustua mm.  kahteen kilpakelkkaan ja jääratapyörään. Apelta ja Jesseltä sai hyviä vinkkejä kilpailemiseen, molemmilla kun on useiden SM- ja PM-arvokisamitalien lisäksi kokemusta myös speedwayn MM-sarjan ajamisestakin. Veljekset ovat myös Varkauden metallipuolen käyneitä, kilpailutauolla tehdään töitä voimalaitosteollisuuden erilaisissa korjaus- ja asennustöissä.

img_7806_web.jpgPäivän aikana mopojen omistajat saivat tuoda menopelinsä säätöjen mittaukseen tehonmittausdynamometrillä. Monet olivatkin moponsa tuoneet ja kokeilivat millaiset maksimilukemat he saavat irti.

img-20191201-wa0011.jpg

img-20191201-wa0012.jpg