Mobiilipeli valmentaa lääkelaskuissa

Lääkelaskut eivät ole helppoja ammattilaisillekaan, joten harjoittelun tueksi on kehitetty kännykkäpeli. Tavoitteena on havainnollistaa lääkelaskuja, ja tuoda ne lähemmäs työelämää. 

Hoitotyön lääkelaskujen harjoitteluun on kehitetty uudenlainen mobiilipeli, joka on suunnattu erityisesti toisen asteen ja ammattikorkeakoulujen hoitotyön opiskelijoille sekä hoitotyön ammattilaisille. 

Lääkelaskupeli  on nyt julkaistu löytyy sekä Play-kaupasta että Applestoresta nimellä : LääkeMaisteri
Suorat linkit peliin:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.NordicEdu.laakelaskupeli&hl=fi
iOS: https://apps.apple.com/fi/app/l%C3%A4%C3%A4kemaisteri/id1493409643?l=fi

Peli syntyi sosiaali- ja terveydenhuollon virtuaalisia oppimisympäristöjä kehittävässä Sotevi-hankkeessa, jossa ovat mukana Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammattiopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala sekä Siilinjärven kunnan hoito- ja vanhuspalvelut. Pelin ideoi tiimi, johon kuului hoitotyön, opetuksen, farmasian, pelillisyyden ja teknologian osaajia. 

– Toivomme, että pelistä hyötyisivät mahdollisimman monet. Sen kehitystä on ohjannut periaate, että harjoittelemisen ei tarvitse olla tylsää. Pelin avulla on hauska treenata laskuja, ja huumoria hyödynnetään vahvasti tehokeinona, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun päätoiminen tuntiopettaja Mikko Myllymäki. 

Taustalla oleva ongelma on kuitenkin vakava. Myllymäen mukaan sekä opiskelijat että ammattilaiset tuskailevat lääkelaskujen kanssa, ja virheillä voi olla kohtalokkaita seurauksia. 

– Käytännön hoitotyössä lääkelaskuissa tapahtunut virhe voi pahimmillaan johtaa jopa potilaan menehtymiseen. Kehitystiimissä koimme, että ongelmat lääkelaskujen laskemisessa ovat lisääntyneet. Totesimme, että laskuja tulisi konkretisoida, visualisoida sekä tuoda lähemmäksi työelämää, ja tämän analyysin ympärille peli toteutettiin. 

Mobiilipelin käyttäjän pitää ratkoa lääkelaskuja esimerkiksi vetämällä oikea määrä lääkettä ruiskuun, laittamalla oikea määrä pillereitä kuppiin tai säätämällä infuusioautomaattiin oikea nesteen tiputusnopeus. Jos vastaus on väärin, ilmaantuu kännykän näytölle kärsivä potilas.

Lisätietoja:
Eeva Haavisto
Lehtori, hyvinvointi
Savon ammattiopisto
044 785 8722
eeva.haavisto@sakky.fi