Oma yritys ja opiskelu samassa paketissa

Savon ammatti- ja aikuisopiston kaksi ensimmäisen vuoden puualan perustutkintoa suorittavaa opiskelijaa perustivat kesäkuussa molemmat oman yrityksen. Jouni Pirskasta ja Antti Juntusta kiinnosti työn tekeminen ja opintojen suorittaminen enemmän kun kesäloman viettäminen.

”Jo viikonloppuinakin tuntuu sitä että pitäisi päästä saliin tekemään töitä. Ei tässä millään malta kesälomaa pitää.” Pirskanen kertoo virne naamallaan.

”Ja onhan se näin, että tällä tavalla voi kesälomalla ansaita rahaa ja opiskella samaan aikaan”, Juntunen täydentää.

Vakituisesta työpaikasta puualan perustutkinnon opiskelijaksi

Molemmat miehet ovat taustaltaan lähihoitajia. Antti Juntunen työskenteli vakituisena työntekijänä päihde ja mielenterveyshoitajana. Jouni Pirskasen taustalta löytyy myös turvallisuusalan tutkinto ja työkokemusta myös vartijana. Molempia kiinnosti kuitenkin käsillä tehtävä työ ja konkreettiset työn tulokset.

”Nyt olen löytänyt oman alani”, Juntunen kertoo. ”Onhan tässä päässyt jälleen totuttelemaan opiskelijabudjetilla elämiseen; kaurapuuro ja nuudelit ovat tulleet taas tutuiksi”, Juntunen naurahtaa.

”Mä jouduin aika pitkään etsimään mikä minua oikeasti kiinnostaa”, Pirskanen kertoo. ”Minua on aina kiinnostanut vähän luovempi tekeminen. Vähän itseäkin ihmetyttää miksi en lähtenyt aiemmin tälle puualalle. Nyt olen ollut ihan liekeissä tästä hommasta”, Pirskanen jatkaa.

 

Rohkean alan vaihdoksen jälkeen tuntuu melkein luontevalta, että miehet ovat perustaneet samalla energialla omat yritykset. Tuo innostus ja tekemisen meininki tuntuu vallitsevan koko puualan ryhmässä; Pirskasen opiskelijakaveri lähti kesäksi työssäoppijaksi Pirskasen yritykseen.

 

 

”Lähdin Pirskasen yritykseen heti kun kuulin, että hän oli sellaisen pistänyt pystyyn”, Noora Lehto kertoo. Lehto on suorittanut lukion ja kaipasi konkreettista käsillä tekemistä lukemisen sijaan. ”Yrittäjyys ei ole minulle vielä ajankohtaista, katsotaan nyt tämä tutkinto loppuun. Puun kanssa aion kuitenkin työskennellä, ehkä suuntaudun enemmän veistämisen suuntaan”, Lehto pohtii.

 

 

 

NY-yrittäjyyydestä kohti oikeaa yritystä

Pirskasen ja Juntusen perustamat TreeBeard ja Korpiwood ovat niin sanottuja NY-yrityksiä. NY-yritys on opiskelijoiden muodostama harjoitusyritys, joka toimii yhden vuoden ajan ja se toimii oikealla rahalla ja myy tuotteitaan tai palveluitaan asiakkaille.

NY-yrittäjyys on yksi osa Nuori Yrittäjyys ry:n toteuttama opinto-ohjelmaa. Ohjelmaa toteutetaan kouluissa ja oppilaitoksissa ympäri Suomea ja se on osa ammatillisen toisen asteen oppilaitoksen opetusta. Ohjelman käytännön toiminnasta, eli yritysten perustamisen ja käytännön toiminnan tukemisesta ja ohjaamisesta vastaa opettaja. (lisätietoja NY-yrittäjyydestä)

”Teimme Savon ammatti- ja aikuisopiston puualan opettaja Jukka Korhosen avustamana alustavan liiketoimintasuunnitelman. Tämän jälkeen viimeistelimme NY-yrityksen paperit Savon ammatti- ja aikuisopiston yrittäjyyden opettaja Sanna Perkiömäen kanssa”, Juntunen kertaa. ”NY-yrityksen perustaminen oli todella helppoa ja saimme todella hyvät ohjeistukset Korhoselta ja Perkiömäeltä”, Juntunen kiittelee.

TreeBeard ja Korpiwood yritykset valmistavat asiakkaiden toiveiden mukaisia tuotteita. Nyt on valmistunut muun muassa asiakkaan valokuvan pohjalta pöytä ja tuolit sekä grillikodan ikkuna- ja ovisarja.

Pirskasen ja Juntusen NY-yritykset voivat käyttää vapaasti Savon ammatti- ja aikuisopiston koneita. Molemmat yritykset sijaitsevat siis Savon ammatti- ja aikuisopiston Presidentinkatu 3:n puualan tiloissa. Yritysten valmistamat tuotteet arvioidaan koululla ja Pirskanen, Juntunen ja Lehto saavat niistä opintosuoritteita.

Pirskasen suunnitelmissa on perustaa seuraava yritys jo opiskeluaikana: ”Pyrin siihen, että muutan TreeBeard NY-yritykseni osakeyhtiöksi jo opiskeluaikana.”

Juntunen aikoo ottaa oppilaitoksesta kaiken irti. ”Aion suorittaa Savon ammatti- ja aikuisopiston tutkintoja. ”Minua kiinnostaa hirsirakentaminen, mutta haaveissa olisi rakentaa oma puuvene. Yrityksen perustan sitten kun oma osaaminen on laajentunut ja olen kehittänyt ne tuotteet mitä haluan tehdä”, Juntunen pohtii.

Puualalla on hyvä yhteishenki

Jouni Pirskanen, Antti Juntunen ja Noora Lehto kiittelevät Savon ammatti- ja aikuisopiston puualan opetusta ja alan saumatonta yhteistyötä oppilaitoksen yrittäjyyden asiantuntijoiden kanssa. Yrittäjien mielestä Savon ammatti- ja aikuiopiston maalaustilat voisivat olla suuremmat ja valmiiden tuotteiden säilytykseen olisi hyvä saada tila, jossa kosteus olisi optimaalinen puulle. Muuten kaikki sujuu erinomaisesti.

”Parasta tässä opiskelussa on tämä mielettömän hyvä ryhmä ja tosi hyvä opettaja. Ja se että kaikki ovat innostuneita tekemisestä”, Noora Lehto kertoo.

”Oikeastaan isoin ongelma Savon ammatti- ja aikuisopiston puualalla on se, että kaikki koneet ovat ruokailun aikana tunnin kiinni. En minä käytä koko tuntia syömiseen; en malttaisi mitenkään pyöritellä vaan peukaloitani”, Pirskanen sanoo pilke silmäkulmassa.

Lisätietoja:

Puualan perustutkinto: http://www.sakky.fi/fi/nuoret/Lists/Tutkintojenkuvaukset/DispForm.aspx?I...

Savon ammatti- ja aikuisopiston puualan Facebook: www.facebook.com/sakky.puuala

TreeBeard NY: www.facebook.com/TreeBeardNy

Korpiwood NY: www.facebook.com/korpiwood

 

 

Teksti ja kuvat:

 

Toimittaja Tuomas Kylänpää
Yhteiset palvelut, Myynti- ja markkinointipalvelut
Savon koulutuskuntayhtymä
Puh. +358 44 785 8747
tuomas.kylanpaa@sakky.fi

www.sakky.fi