Oppilaitos-Vamos hankkeen kesäryhmän suosio jatkui kesällä 2020

Savon ammattiopiston ja Diakonissalaitoksen yhteishanke Oppilaitos-Vamos valmentaa, tukee ja kannustaa koulutuksessa olevia nuoria saamaan opintonsa päätökseen sekä auttaa opintopolkunsa jostain syystä keskeyttäneet nuoret palaamaan takaisin opiskelujen pariin. Kuopiossa järjestettiin nyt toisena kesänä peräkkäin myös kesätoimintaa omaa tulevaisuuden koulutuspolkua ja elämän suuntaa miettiville hankkeen kohderyhmään kuuluville nuorille.

Oppilaitos-Vamos hankkeen kesäryhmään osallistui tänä kesänä 10 nuorta. Ryhmään osallistuminen oli täysin vapaaehtoista ja maksutonta. Osallistumisprosentti toimintoihin oli hyvä ja erilaisten aktiviteettien parissa syntyi uusia ystävyyssuhteitakin.

­– Tänä kesänä aloitimme ryhmän viime vuodesta oppineena vasta puoliltapäivin. Nuoret saivat itse ehdottaa heitä kiinnostavia juttuja sekä tekemisiä kesäryhmän ajanjaksolle ja järjestimme aktiviteetteja näiden ehdotusten pohjalta. Vierailimme mm. Muumi Jääluolassa, minigolfaamassa, luonnossa laavulla makkaranpaistossa ja taidemuseossa. Lisäksi ryhmässä käsiteltiin yhdessä esimekiksi kiusaamisteemaa ja erilaisia tulevaisuuden suunnitelmia. Kun tehdään nuoria itseään kiinnostavia asioita ryhmässä, niin mielenkiinto osallistua ryhmän toimintaan on suurempi. Turvallisen pienryhmäkokemuksen kautta voi harjoitella ryhmään tulemista, siinä olemista ja erilaisia sosiaalisia taitoja vaativia tilanteita, kertoo Kuopion Vamoksen yksilövalmentaja Enni Ruuskanen.

(kuva: Milla Voutilainen)

Apua ja tukea nuoren eri elämäntilanteisiin

­­Erilaisten aktiviteettien lisäksi nuoret saivat kesäryhmässä henkilökohtaista ohjausta koulutusasioissa, mutta myös muunlaista tukea nuoren oman tarpeen mukaan.

– Ryhmässä on nuoria, jotka ovat hakeneet opintoihin kevään yhteishaussa, mutta eivät saaneet sitä kautta opiskelupaikkaa. Ryhmän ohjaajilla on valmiudet käsitellä ja auttaa myös tällaisessa tilanteessa ja apu on helposti saatavilla. Nuori saa ryhmästä myös vertaistukea ja muuta ajateltavaa. Kaikesta selviää ja yksin ei kannata jäädä kotiin suremaan, kertoo Valman sosiaaliohjaaja Tatu Savolainen.

– Koulutuksenjärjestäjän vastuulla on opiskeluhuollon järjestäminen ja sen myötä opiskelijoiden toimintakyvyn ja opiskeluvalmiuksien ylläpitäminen. Kesätoiminta voisi tulevaisuudessa olla myös osa normaaleja ammattiopiston opintoja. Ei ehkä kaikkien kohdalla, mutta vapaaehtoisesti valittavana, omaa rohkeutta ja jaksamista tukevana kurssina, Savolainen jatkaa.   

Jäiset muumit ja lämpimät riisipiirakat

Torstaina 11.6. kesäryhmä vieraili Leppävirralla Vesileppiksen Muumi Jääluolassa. Matkalla bussissa saatiin nauttia pieni välipala: ohjaaja Savolainen oli leiponut juuri ennen lähtöä koko porukalle ”omin kätösin” ison läjän riisipiirakoita. Piirakat näyttivät ihan ammattitasoisilta luomuksilta ja maistuivatkin taivaallisilta. Joku voisi väittää niiden olleen suoraan pakastealtaasta otettuja, mene ja tiedä, mutta lämpimiä ne vielä syöntihetkellä olivat.

Maan alla sijaitsevassa luolassa oli täysi talvi, pakkasasteita kaikkiaan -4 °C. Kontrasti kesäiseen hellesäähän oli suuri. Veistosjää oli tuotu Leppävirralle satojen kilometrien päästä Lainionjoesta Lapista ja luola oli valaistu jännittävästi. Jotkut muumihahmot olivat kaikille täysin tuttuja, muutamia hahmoja ryhmässä vähän arvuuteltiin.

Ryhmäläiset intoutuivat hienon Muumi-aiheisen ääveistosnäyttelyn lisäksi antamaan myös pyllylle kyytiä mäenlaskussa ja napakelkkailussa. Kannattiko lähteä käymään? Kyllä kannatti, kuului vastaus yhdestä suusta!

(kuvat: Milla Voutilainen)