Oppilaitosyhteistyö tärkeässä roolissa Timacon kasvussa

18.7.2018 -

Iisalmelaisessa CNC-jyrsinnän ja –sorvauksen toimialalla työskentelevässä Timaco Oy:ssa arvostetaan kone- ja tuotantotekniikan alalle haluavia. Yritykseen voi työllistyä monen eri polun kautta. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon suorittaneet nuoret koneistajat Miika Korhonen Savon ammattiopistosta ja Tomi Koistinen Ylä-Savon ammattiopistosta ovat hyvällä työuralla yrityksessä.

Yrityksen pitää olla kiinnostava, että se saa uusia tekijöitä kasvavaan työvoimatarpeeseen ja yrityksen kehittymiseen. - Paras tietotaito mikä opiskelijalla tai hakijalla on asenne. Kun yritys on hyvä tekemisessään ja arvostaa työntekijöitään, niin se on kiinnostava myös opiskelijoille, korostaa Timacon yrittäjä ja toimitusjohtaja Jouko Tiainen.

Sujuvaa oppilaitosyhteistyötä

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon opiskelussa teoria ja käytäntö tukevat hyvin toisiaan ja edistävät oppimista. - Oppilaitosyhteistyö on ollut sujuvaa ja parasta siinä on ollut se, että yhteistyössä ei ole ollut tiettyä kaavaa vaan asioita on hoidettu joustavasti kokonaisuus huomioiden, painottaa Timacon tuotantopäällikkö Jari Korhonen.

Jouko Tiainen näkee oppilaitosyhteistyön erittäin tärkeänä, kun Timaco hakee koko ajan kasvua toimintaansa. Ammattiopistossa olevat teoriajaksot ja yrityksessä suoritettavat työpaikalla oppimisen jaksot on saatu hyvin sovittua eri osapuolten välillä. Työpaikalla oppiminen tapahtuu ”oikeilla töillä” yrityksen tuotannossa. Opiskelijaa varten on nimetty tukihenkilö yrityksen tuotantosoluun, jossa opiskelija työskentelee. Työpaikkaohjaaja ja opiskelija käyvät läpi myös yhdessä päivittäisiä tekemisiä.

- Aina on pidetty opiskelijat siinä asemassa, että he ovat kuin henkilökuntaa. Nyt ollaan tasaisen kokoaikaisen kasvun uralla niin yrityskin voi taata aika varman kolmen vuoden työpolun työntekijälle, jos ei maailmanmenossa tule ihan kuperkeikkaa, kertoo Jari Korhonen.

Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan opettaja Mauri Lukkarinen korostaa luottamuksen merkitystä yrityksen ja oppilaitoksen yhteistyössä. - Kun yrityksen kanssa sovitaan opiskelijalle henkilökohtainen toteuttamismalli, niin on helpompi tehdä yhteistyötä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa vas. Mauri Lukkarinen, Miika Korhonen, Jouko Tiainen, Tomi Koistinen ja Jari Korhonen

Yksilölliset polut työntekijäksi

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto-opiskelija on ollut usein Timacolla ensin työssäoppimassa. Sen jälkeen hän on päässyt ”näyttämään kyntensä” kesätöissä. Parhaimmillaan tutkinnon suorittajalle on myöhemmin seurannut työllistyminen yritykseen.

Polkua työntekijäksi rakennetaan jokaisen uuden oppijan ehdoilla. Hänelle annetaan vastuuta sopivissa paloissa. Miikalla ja Tomilla on ollut Timacolla hyvin samanlainen polku. Kummallakaan ei ollut kokemusta CNC-koneista. Ensin opeteltiin sorvin kautta koneenkäyttöä, opittiin asetusten tekemistä ja edettiin nopeasti vaativampiin tehtäviin. - Timacolla ei ole työpaikalla oppijaa rajoitettu koskaan, jos on todettu, että vaativamman työtehtävän edellytykset on olemassa. Esimerkiksi Tomi tekee jo työtä Timacon haastavimpien koneiden parissa, sanoo Jari Korhonen.

Opiskelijat kehittyvät hyvin ”oikeissa töissä” ja saavat koko ajan tehtyä nopeammin ja laadukkaammin tuotteita asiakkaille. Työpaikalla oppiminen on nostanut myös opiskelijoiden motivaatiota. Miikan mielestä motivaatio nousi, kun näki miten monipuolisia työtehtävät ovat alan yrityksessä. Tomin mukaan ala on mukava, koska asioita voi tehdä monella eri tapaa ja on oma vaikutusvalta tekemiinsä tuotteisiin.

Miikalla ja Tomilla on jo laaja ammattitaito, vaikka opinnot loppuivat juuri. Jari Korhosen mukaan ammattitaito on ihan parasta mahdollista ja taidot ovat valmiina vaativampiinkin tuotantotehtäviin. Hyviä työntekijöitä on löytynyt myös Timacolle polun kautta, jossa oppijat etenevät ja oppivat hieman pitemmän kaavan mukaan.

Taitajatoiminta tärkeää sekä nuorille että yrityksille

Ammattitaidon näkövinkkelistä Mauri Lukkarinen näkee Taitajatoiminnan tärkeänä osana nuoren kehittymistä. Timacon nuorilla on jo takana vahva menestyminen Taitaja-kilpailuissa. Tämän vuoden ammattitaitokilpailun SM-kilpailuissa Tomi voitti kultaa ja Miika pronssia koneistuslajissa.

Miikalla ja Tomilla on molemmilla tavoitteena osallistua Taitaja MM-kilpailujen leiritykseen, jossa tavoitellaan paikkoja 2019 WorldSkills- kilpailuihin. WorldSkills Kazan 2019 -kilpailu järjestetään 22.–27.8.2019 Kazanissa, Venäjällä.

Jouko Tiainen näkee Taitajamenestyksen merkittävänä sekä työntekijöidensä osaamisen että yrityksen imagoasioiden vuoksi.

Töitä tarjolla ja jatko-opinnot kiikarissa

Koko Pohjois-Savossa on hyvin alan työpaikkoja tarjolla ja Timacolla on olemassa myös osaavan työvoiman tarve. - Kannattaa lähteä hakemaan töitä vähän kauempaankin eikä jäädä aina kotipaikkakunnalle, kehottaa nilsiäläinen Miika. Miikalla on tarkoitus aloittaa syksyllä koneenasentajan opinnot, mitä Jouko Tiainen pitää hyvänä monitaitoisuuden kannalta.  Lisäopinnoilla voi varmistaa näin tulevaisuudessa omaa työllistymistään. Armeijan jälkeen sekä Miikalla että Tomilla on tavoitteena insinööriopinnot ammattikorkeakoulussa.

Jatkuva haku

Ala sopii hyvin eri ikäisille sekä miehille että naisille. Ala ei ole fyysisesti raskasta ja moni ammatinvaihtaja on löytänyt hyvän uran tästä ”siististä sisätyöstä”. Tänä vuonna Timacolla on järjestetty myös yksi työvoimahallinnon rekrykoulutus. Rekrykoulutuksesta saatiin hyvät kokemukset ja osaavia tekijöitä löytyi sieltäkin kautta. - Myös joillakin meille tulleilla maahanmuuttajataustaisilla työntekijällä on ollut asenne kohdallaan ja tälläkin hetkellä on yksi venäläistaustainen huippuhyvä työntekijä, sanoo Jouko Tiainen.

Jouko Tiainen ja Jari Korhonen luettelevat lopuksi joitakin hyviä koneistajan ominaisuuksia kuten ymmärrys koko yrityksen toiminnasta, tekemisen tehokkuus, osaaminen, tietotekniset taidot, työkalujen ja materiaalien tuntemus, asenne ja itsensä kehittäminen, rohkea uusien koneiden käyttö…

Jatkuva haku, hae opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan alalle

Kaikki ammatilliset tutkinnot jatkuvassa haussa

Haussa olevat työvoimakoulutukset: www.sakky.fi/uutiset/hae-tyovoimakoulutuksiin  

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat