Pieniä tekoja – isoja vaikutuksia 3.4.2019 - Heli Laitinen Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalvelujen kaikki Savon Catering ravintolat tarjoavat kahden tähden luomuruokaa ja ovat Portaat Luomuun -ohjelmassa portaalla 4. Ravintoloissa tarjotaan luomuna mm. leipää, maitoa, piimää, oivariinia, pastaa, puurohiutaleita ja salaattilinjastossa yrttimaustetta sekä öljyä. ”Ohjelman avulla päästään konkreettisiin tuloksiin ja samalla tulee mietittyä tarkemmin luomun käyttöä. Ohjelmaan liittyminen tuo myös ruokapalveluille lisäarvoa.” – sanoo ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen. Luomupuuroa kaikille Kouluaamuisin opiskelijoille on tarjolla maksutonta luomupuuroa. Henkilökunta saa herkutella luomupuuroa pientä korvausta vastaan. "Haluamme tukea opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista tarjoamalla aamupuuron. Näin haluamme kertoa ja ohjata opiskelijoita ruokailemaan terveellisesti ja muistuttaa, että säännöllinen ateriarytmi on tärkeä. Tavoite on, että kaikki opiskelijat käyvät myös ruokailemassa lounasravintoloissamme koulupäivän aikana” -sanoo Maritta Pakkanen. Positiivisen vaikutuksen opiskelijoiden jaksamisessa on huomannut myös koulun terveydenhoitaja Jenny Auvinen. ”Pidän hyvin tärkeänä asiana, että opiskelijoiden hyvinvointia ja jaksamista tuetaan aamupuuroa tarjoamalla ja opiskelijoilta on tullut tästä positiivista palautetta. Toiveena on, että tämä etu säilyy opiskelijoilla jatkossakin.” Luomun käyttö ei ole pelkästään imagokysymys. Luomuruoka on hyvää ja opiskelijoille halutaan tarjota parasta mahdollista ruokaa sekä samalla tukea vastuullista ruoantuotantoa, joka ottaa huomioon ympäristön, ihmisten ja eläinten hyvinvoinnin. Ruokapalvelun laatima ja Savon koulutuskuntayhtymän hyväksymä linjaus kohdistuu luomu- ja lähiruoan käytön lisäämiseen sekä omavalmistusasteen ja ruoan laadun kehittämiseen. Luomuruoan osuutta lisätään tavoitteellisesti asteittain Portaat luomuun -ohjelman mukaisesti. Pieni ekoteko, iso ympäristövaikutus Sakkyssa halutaan pienentää hiilijalanjälkeä ja ruoan ympäristövaikutuksia ja yhtenä keinona on ollut tarjottimien poisjättäminen joidenkin ravintoloiden linjastosta, sekä otettu ”yhden lautasen” malli. ”Alkuun tämä herätti opiskelijoissa ja henkilökunnassa vähän ihmetystä ja vastarintaakin, toisaalta tuli myös hyvää palautetta. Ruokalinjastossa jonot kulkevat jouhevammin, lautasmallia toteutetaan paremmin, biojätteen määrä on vähentynyt ja saamme konkreettisia säästöjä energian, veden ja pesuaineiden kulutuksessa” – kertoo Pakkanen. Savon Koulutuskuntayhtymän Ravintolapalvelut Savon Catering - ravintolat toimivat oppilaitoksen opiskelija- ja henkilöstöravintoloina Kuopiossa, Toivalassa ja Varkaudessa. Lounasravintolat toimivat myös oppimisympäristönä, joissa opiskelijat harjoittelevat tulevaa ammattiaan päästen tutustumaan ammattikeittiöiden toimintaan ja erilaisiin tehtäviin. Luomua ravintola -hakupalvelussa on mukana jo lähes 2500 ravintolaa. #TasteLuomu -sarja esittelee Luomua ravintoloiden toimintaa; miten luomu näkyy ruokalistoilla ja kuinka siitä viestitään asiakkaille. Luomua ravintola -hakupalvelu Luomua ravintola -hakupalvelu on Portaat luomuun -ohjelman toiminto, jonka avulla löytää näppärästi luomua tarjoavan ravintolan tai ruokapalvelun. Hakupalvelusta löytyy jo lähes 2500 ravintolaa. Portaat luomuun -ohjelma puolestaan on vapaaehtoinen ohjelma kaikenkokoisille yksityisille ja julkisille ammattikeittiöille. Ohjelman tarkoituksena on auttaa lisäämään luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaa. Ohjelmaa ylläpitää Savon koulutuskuntayhtymä. Lisätietoa Teksti: Reetta Toivanen Kuva: Savon Koulutuskuntayhtymä EkoCentria Pakkanen Maritta ravintolapalvelupäällikkö ravintolapalvelut Savon Catering 044 785 3314 PL 87 (Hehkukatu 1) 70211 Kuopio Arolaakso Anu projektipäällikkö Ekocentria hanketoiminta strategian tuki 044 785 4048 PL 87 (Hehkukatu 1) 70211 Kuopio
Pakkanen Maritta ravintolapalvelupäällikkö ravintolapalvelut Savon Catering 044 785 3314 PL 87 (Hehkukatu 1) 70211 Kuopio
Arolaakso Anu projektipäällikkö Ekocentria hanketoiminta strategian tuki 044 785 4048 PL 87 (Hehkukatu 1) 70211 Kuopio
Haku mestarijoukkueeseen on käynnissä! Savon ammattiopistossa opiskelee tulevia parturimestareita ja kampaajamestareita, joita opettaja Marjo Paasisalo kutsuu mestarijoukkueeksi. Ympäri 9.10.2020
Yhteisillä rajapinnoilla - Vetovoimainen vanhustyö ja Parasta Pohjois-Savoon! Parasta Pohjois-Savoon! 25.8.2020
Varmuutta johtamiseen Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa 16.6.2020
Tunnelmia maahanmuuttaneille suunnatusta kokkikoulutuksesta: ”Opettajat jaksavat aina neuvoa ja auttaa ystävällisesti!” Kuva: Liliaa Elen (vas.) ja Olga Skvortsova harjoittelevat ruokahävikin torjumista valmistamalla kasvispihvejä edellisen päivän k 19.4.2024
Taitaja2024: Lauri valmistautuu voittamaan finaalin Toukokuussa Kuopiossa järjestettävä Taitaja2024-tapahtuma on pian käsillä, ja kolmannen vuoden kone- ja tuotantotekniikan opiskel 18.4.2024