Rakennusalalta valmistuvat viedään käsistä -”Kuopion rakennusbuumi näkyy meilläkin"

Jasmin Korhonen löysi töitä heti rakennusalalta valmistumisen jälkeen. ”Parasta tässä työssä on se, että oman työnsä jäljen näkee heti. On myös hieno fiilis, kun asiakaskin on tyytyväinen työn jälkeen.”

Kuopiossa on meneillään useita isoja rakennusprojekteja ja paljon korjausrakentamista. Kouluttaja Tuomo Kettunen kertoo, että rakennusbuumi näkyy myös Savon ammattiopiston rakennusalalta valmistuvien työllistymisessä. - Opiskelijat ovat löytäneet todella hyvin työpaikkoja, sillä rakennusala vetää. Saman toteaa myös rakennuspuolelta maaliskuussa valmistunut Jasmin Korhonen, joka itsekin aloitti työt heti opiskelujen perään. - Meidänkin luokalta taisivat kaikki työllistyä saman tien. Savon ammattiopiston rakennusalan koulutukseen on mahdollista hakea yhteishaussa tai jatkuvassa haussa TE-palveluiden kautta. Tarjolla on koulutusta perus- ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin asti. - Aina kun uusi opiskelija tulee meille, opinnot henkilökohtaistetaan ja räätälöidään hänelle. Otamme huomioon aiemman koulutustaustan ja työhistorian, mutta aiempi kokemusta alalta ei ole välttämättömyys. Kiinnostus ja motivaatio riittävät, Kettunen kertoo.

Työn oppii parhaiten työmailla

Työvoimakoulutuksen kautta on tarjolla myös alalle ohjaavaa koulutusta, jossa rakennusalaan on mahdollista ensin tutustua. - Jos ala tuntuu omalta eikä opiskelijalla ole terveydellisiä esteitä, hänelle tehdään jatkosuunnitelma. Mikäli aiempaa kokemusta rakennusalalta ei ole, käydään opinnoissa ensin läpi perusasiat, tutustutaan työkoneisiin ja suoritetaan pakolliset korttikoulutukset. Tärkeintä on, että opiskelija ymmärtää rakennustekniikkaa ja -fysiikkaa, Kettunen toteaa.

Rakennusalan opinnot eivät kuitenkaan mene kokonaan koulun penkillä istuessa, sillä iso osa oppimisesta tapahtuu työelämässä. - Kun perusosaaminen on hankittu, lähtevät opiskelijat heti työmaille. Nopeimmillaan opinnot voi suorittaa noin vuodessa, mikäli on jo ennestään aiempaa kokemusta alalta ja muutoin noin parissa vuodessa.

Töitä löytyy tekeville 

Rakennusalalle hakeutuminen voi olla hyvä vaihtoehto myös alan vaihtoa pohtiville. Jasmin Korhonen opiskeli peruskoulun jälkeen sisustus- ja verhoilupuolella ja teki kolmisen vuotta muun muassa maalaustöitä, kunnes alkoi kaivata vaihtelua työnkuvaan. - Katselin eri vaihtoehtoja ja kiinnostuin talonrakennuspuolesta. Hain opiskelemaan ja syksyllä 2017 aloitin opinnot. Korhosesta opiskelu oli kivaa ja etenkin opintojen käytännönläheisyys oli hänelle mieleistä. - Opintojen aikana ollaan tosi paljon työmailla. Tietysti koululla saa opetella asioita niin paljon kuin haluaa, mutta kyllä siellä työmailla oppii ihan parhaiten. Eikä tällä alalla ole sukupuolella mitään väliä, joten naistenkin kannattaa reippaasti hakea.  Korhonen aloitti töiden hakemisen jo tämän vuoden alussa ennen valmistumistaan. - Soittelin paikkoja läpi ja toinen keino on ihan käydä työmailla kysymässä. Harjoittelupaikkoja pystyy myös paljon hyödyntämään omassa työllistymisessä. Itse olen tällä hetkellä töissä saneerausfirmassa. 

Rakennusalalla on myös mahdollista jatko-opiskella talonrakennusalan ammatti- ja erikoisammattitutkinto. - Jos yrittäminen kiinnostaa, niin toki sekin on yksi vaihtoehto rakennusalalta valmistuville, Kettunen lisää.  Savon ammattiopiston rakennusalan opintoihin voi hakea jatkuvan haun kautta. Seuraava koulutusryhmä aloittaa elokuussa, joten hakemus kannattaa tehdä nyt! Katso koulutukset ja hae tästä!

Kysy lisää!

Kilpeläinen Ari

Kilpeläinen Ari
koulutuspäällikkö rakennusala
+358447858258