Rekry-koulutus yritysten täsmätarpeisiin

26.2.2018 -

Savon ammattiopisto kouluttaa parhaillaan uusia työntekijöitä kirjolohia viljelevän Finnforel Oy:n tarpeisiin. Finnforel on varkautelainen yritys, jonka taustavoimissa vaikuttavat toimitusjohtaja Jarkko Alho, tuotantopäällikkö Jari-Matti Pitkänen, kiertovesikasvatuksen pioneeri Kaj Arvonen, teknologiaa, yrittämistä ja Savoa rakastava Pekka Viljakainen sekä kalamarkkinan jokaisen suomun tunteva Petri Heino. Mukana koulutuksen suunnittelussa, toteutuksessa sekä työntekijöiden rekrytoinnissa on RTK-henkiöstöpalvelu. Finnforelin työntekijät ovat RTK-henkilöstöpalvelun palveluksessa.

Finnforelin toiminnassa ovat mukana myös kalankasvatuksen taitaja Pekka Hannelin sekä kalankuluttajan perinpohjin tunteva Jyrki Sukula. – Tuotemerkkimme on Saimaan Tuore. Uusien tuotteidemme lanseeraus tapahtuu jo helmikuun aikana. Yrityksellämme on vahva perinne kalanviljelyksessä, joka juontaa 1900-luvun alkuun, kertoo toimitusjohtaja Alho.

Savon ammattiopiston opettaja Tapani Miettinen kertoo koulutuksen sujuneen hyvin. – Ryhmä on ollut todella innokas, vaikka aikataulu on ollut tiukka. Useilla tulevilla Finnforelin työntekijöillä on aiempaa kokemusta elintarvikealasta. Tämä on varmasti yksi käynnissä olevan koulutuksen vahvuuksista.  

Samaa mieltä on yrityksen tuotantopäällikkö Jari-Matti Pitkänen. – Tulevat työntekijämme pääsevät työskentelemään uudessa huippunykyaikaisessa tuotantolaitoksessa. Uskomme alaan, työntekijöihin ja huipputekniikkaan.

Jari-Matti Pitkänen toimii Finnforelin tuotantopäällikkönä

Koulutuspäällikkö Jukka Pasanen kertoo, että koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija hallitsee ainakin laatuasiat, työturvallisuuden, tuotannossa ammatillisen osaamisen, LEAN, yleiset työelämävalmiudet ja ymmärtää eri työvaiheiden merkityksen valmiille laadulle ja tuotteelle. – Työssäoppimisjakson tavoitteena on antaa opiskelijoille hyvät edellytykset työskentelyyn erilaisissa tuotannon tehtävissä. Oleellisena tavoitteena on nostaa ja kehittää työntekijöiden ammatillista osaamista niin, että he kykenevät toimimaan uusissa laaja-alaisissa ja haastavissa työtehtävissä tuottavasti ja itsenäisesti.

Suomalaista pioneerityötä

Perinteikkäällä Finnforelilla on ollut aiemmin kalankasvatuksen tarpeisiin rakennettu kiertovesimoduuli Huutokoskella. Varkauteen rakenteilla oleva kiertovesimoduuliprojekti aloitettiin vuonna 2015. – Aluksi suunniteltiin mahdollisimman täydellinen tuotantokokonaisuus ja määriteltiin rakennettavan laitoksen tuotantokapasiteetti ja toimintaperiaate. Olemme rakentamassa kolmiosaista kalankasvatusketjua, jonka ensimmäisessä vaiheessa mätimunista haudotaan poikasia Hollolassa. Sitten poikaset siirretaan Huutokoskelle, jossa ne käyvät kiertovesikoulun ja kasvavat jonkin aikaa. Viimeinen vaihe tapahtuu Varkaudessa, jossa kasvaa vuodessa miljoona kiloa kirjolohta optimaalisissa olosuhteissa, Alho kertoo.

Kalojen kasvun ja terveyden kannalta tärkeintä on puhdas
ja hapekas, virtaava vesi

Tuotantopäällikkö Pitkänen kertoo kirjolohien taustalla oleva tieteen, tutkimuksen ja pioneerihengen yhdistelmän. – Kalojen ruokinta perustuu järjestelmään integroituun biologismatemaattiseen energiantarvemalliin. Koska kala on vaihtuvalämpöinen eläin, sen energiantarve on suoraan riippuvainen lämpötilasta. Järjestelmämme on sen verran fiksu, että se mittaa erilaisia olosuhteita ja laskee kalalajille ominaisen rehuntarpeen. Kalamme ovat atleettisia, puhtaita ja terveitä.

Osallistujat ja yritys tyytyväisiä

Toimitusjohtaja Alho kertoo olevansa tyytyväinen yhteistyöhön Savon ammattiopiston kanssa. – Rekrytointiprosessia suunniteltaessamme kävi ilmi, että Savon ammattiopisto tekee työvoimapoliittisia rekrytointikoulutuksia. Sovimme oppilaitoksen edustajien kanssa palaverin aiheesta. Innostuin välittömästi heidän koulutusmallista. Kaikki on mennyt jopa odotettua paremmin.

Suvi Kräkin, Juha Immonen ja Antti Äyri ovat mukana Savon ammattiopiston rekrytointikoulutuksessa. Kräkin on koulutukseltaan suurtalouskokki. Immonen on puolestaan suorittanut kalatalouden perustutkinnon. Äyrillä on kokemusta lihateollisuuden parista. – Ammattiopiston toimesta olemme kouluttautuneet mm. työturvallisuuteen ja hygienipassi on suoritettu. Tällä hetkellä olemme Finnforelin tuotantolaitoksella kouluttautumassa koneiden ja laitteiden säätöihin, Kräkin kertoo. – Kalanjalostus on tänä päivänä koneistettua hitech-työtä. Laadunseuranta on tärkeää, sanoo Juha Immonen. Äyri on samaa mieltä. – Laitteet ovat viimeisen päälle. Puhtaanapito ja hygienia ovat yksi tärkeimmistä asioista.

Uusi tuotantolinja käynnistyy helmikuun aikana

Joulukuussa alkanut koulutus päättyy helmikuun lopussa. Immonen kertoo ryhmähengen olleen hyvä. – Toteutus on ollut joustava ja ryhmä on hitsautunut hyvin yhteen. Kräkin on samaa mieltä. – Uutta asiaa on tullut lyhyessä ajassa paljon. Aikaisempi kokemus alalta on auttanut omaksumaan uudet asiat nopeasti.

Saimaan Tuoreen kirjolohifileet ovat kaupoissa helmikuussa.

http://www.saimaantuore.fi/

Koulutus tekee hyvää läpi elämän

Savon ammattiopiston palvelut yrityksille

LISÄTIETOJA

Toimitusjohtaja Jarkko Alho, Finnforel Oy, puh 020 731 0141

Koulutuspäällikkö Jukka Pasanen, Savon ammattiopisto, puh 044 785 8345

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat