Tanita löytänyt oman alansa hitsauksesta

Leppävirralta Caverion Industria Oy:n hallista löytyy virkeä nuori nainen, joka on löytänyt hyvän sauman hitsauksen alalta. Hitsausmaskin takaa paljastuu kuopiolaisnainen Tanita Miettinen, joka on käynyt monipuolisen polun nykyiseen työhönsä. Tanita on ollut omien sanojensa mukaan aina ”työmyyrä” ja tehnyt kaikenlaisia töitä jo varhaisnuoruudesta lähtien mm. ravintola- ja myyntialalla sekä lehdenjaosta tehdastyöskentelyyn. Tanita työskenteli ennen hitsaajan koulutusta ajoneuvoasentajana viisi vuotta. - Alkuperäisen kipinän hitsaukseen sain jo kymmenen vuotta sitten, kun pääsin sattumalta kokeilemaan hitsausta ja kiinnostuin heti siitä.

Perustutkinto ja ammattitutkinto hyviä eväitä työhön

Tanita sai myös autoasennustöissä maistijaisia hitsaustöistä ja päätti, että hän lähtee joskus opiskelemaan alaa. Tanita valmistui levyseppähitsaajaksi Savon ammattiopistosta keväällä 2017. Tänä keväänä hän aloitti työt Caverion Industria Oy:lla, jolloin sai myös hitsaajan ammattitutkinnon suoritettua. – Minulla tuli tunne, että levyseppähitsaajan koulutus ei riitä ja halusin vähän enemmän. Savon ammattiopiston opettajilta tuli samoin kannustusta ammattitutkinnon suorittamiseen.

Opiskeluajalta Tanitalle on jäänyt mieleen huippujuttuna osallistuminen Kuopion kaupungin aikakapseliin valmistukseen. - Elämäni yksi hienoimmista kokemuksista oli olla mukana tekemässä aikakapselia, hehkuttaa Tanita. Kuopion Kauppakeskus Apajan alakertaan 8.12.2017 suljettuun aikakapseliin kerättiin kirjoitetuilla tarinoilla läpileikkaus Kuopiosta, kuopiolaisista ja Suomesta vuonna 2017. Aikakapseli avataan arvokkaasti Suomen 200-vuotisjuhlassa vuonna 2117. Aikakapselin suunnitteli Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelija ja valmistuksesta vastasi Savon ammattiopisto.

Naiset hitsaajina haluttua työvoimaa

Nykyisessä yrityksessä työskentely on ollut Tanitalle juuri sitä mitä hän on halunnut ja parasta työssä on ollut kehittyminen, keikkatyöt ja vaihtelevat työtehtävät. Miesvoittoisessa työpaikassa on Tanita otettu hyvin vastaan. - Kun pääsin tänne töihin, niin se oli kuin lottovoitto minulle. Täällä on ollut niin taitavia naishitsareita ennen minua, että he ovat hoitaneet tien minun puolesta, korostaa Tanita. Ensimmäisistä työtehtävistä on Tanitalle jäänyt eniten mieleen ensimmäinen säiliö, jonka tekeminen kesti viisi viikkoa.  – Se oli iso, haastava ja mielenkiintoinen projekti.

Tanita suosittelee naisille lämpimästi hitsaajan koulutusta ja töitä. Tanita on viihtynyt erittäin hyvin nykyisessä tehtävässä ja haluaisi kehittyä edelleen samassa yrityksessä. - Naisissa asuu usein pieni perfektionisti ja hitsauksessa hyvästä käsialasta on hyötyä. Tulevaisuudessa haluaisin ehkä perustaa oman yrityksen ja hitsaajamestarin erikoisammattitutkinnon suorittaminen myös kiinnostaa.

Caverionilla on ollut oppilaitosyhteistyötä useiden oppisopimusopiskelijoiden, harjoittelijoiden ja opiskelijoiden työssäoppimisten kautta. Näissä tilanteissa pääsee hyvin näkemään kohtaavatko työnantajan ja työhön oppijoiden näkemykset. - Tanitankin tapauksessa näkyi hyvin nopeasti, että meillä on mahdollisuus jatkaa yhteistyötä ja Tanitan kehittymispolku on ollut hyvä, kertoo Caverionin Leppävirran konepajan päällikkö Marko Mikkonen.

Tärkeimpiä ominaisuuksia työpaikalle oppimaan tulevalle opiskelijalle ja uudelle työntekijälle ovat hyvä motivaatio, halu oppia uutta ja toimeen tarttuminen. Kaikkea ei tarvitse eikä pysty osaamaan aluksi, mutta pitää uskaltaa kysyä. – Ehdottomasti tarvittais lisää naisia alalle, he ovat meilläkin valopilkkuja ja minulla ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa naistyöntekijöistä, vakuuttaa Marko.

Uutta positiivista muutosta tulossa

Caverion Industrialla Leppävirralla on tulossa muutoksia yrityksen omistukseen tulevana syksynä. Uusi omistuspohja muodostuu kahdesta yrityksestä ja kahdesta yksityishenkilöstä. Yritys jatkaa 1.9.2018 alkaen Leppävirran konepajan toimintaa nimellä SKM Stainless Oy. Marko Mikkonen on yksi uusista omistajista. Marko toivoo lisää nuoria alalle ja kannustaa rohkeasti ottamaan yritykseen yhteyttä, kuten Tanitakin teki. - Meillä on hyvä entinen ammattitaitoinen työvoima käytössä ja toivon mukaan päästään palkkaamaan tulevaisuudessa lisääkin uusia tekijöitä.

Työntekijäpuolella suhtaudutaan omistajamuutokseen positiivisin odotuksin. Tanitakin on muutoksesta mielessään ja erityisesti toisesta uudesta omistajayritystahosta, jonka palvelukseen Tanita on haaveillut pääsevänsäkin.

Jatkuva haku kone- ja tuotantotekniikan koulutuksiin

Ala sopii hyvin eri ikäisille sekä miehille että naisille. Ala ei ole fyysisesti raskasta ja moni ammatinvaihtaja on löytänyt hyvän uran tästä ”siististä sisätyöstä”.

Jatkuva haku, hae opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikan alalle

Kaikki ammatilliset tutkinnot jatkuvassa haussa www.sakky.fi/koulutushaku   

Työvoimakoulutukset www.te-palvelut.fi

Pasanen Jukka

Pasanen Jukka
koulutuspäällikkö, kone- ja tuotantotekniikka Varkaus
+358447858345

Kemppainen Ilkka

Kemppainen Ilkka
koulutuspäällikkö, kone- ja tuotantotekniikka. prosessiteollisuus, laboratorio, Kuopio
+358447853165