Tehokas puuhuolto – haaste myös koulutukselle

27.6.2017 -

Metsäteollisuus on tekemässä merkittäviä investointeja eri puolille valtakuntaa ja myös lähialueille. Ne kasvattavat huomattavasti puun käyttöä. Pelkästään Kuopioon suunnitteilla olevan biotuotetehtaan arvioidaan tarvitsevan puuta noin 5-6 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Erityisesti koulutuksen kehittämistoimenpiteet koskettavat metsänhoitoa ja koko puuhuoltoa. Suurin työvoimatarve on metsäkoneen- ja puutavara-auton kuljettajista.

Savon ammatti- ja aikuisopisto ja Ylä-Savon ammattiopisto ovat lähteneet yhteistyössä alan yrittäjien sekä metsäyhtiöiden kanssa edelleen kehittämään koulutuksen toteuttamista. Pohjois-Savon Liiton sekä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen rahoitusten tuella on käynnistetty hankepari, joiden avulla parannetaan koulutuksen laatua ja tehokkuutta. Metsä- ja puunkuljetuslogistiikan oppimisympäristöjen kehittämishankkeen (EAKR 1.5.2016- 31.12.2017) sekä Metsä- ja puunkuljetuslogistiikan osaamisen kehittämishankkeen (ESR 1.9.2016- 31.8.2018) tavoitteina ovat:

  • Turvata maakunnan puunjalostusteollisuuden kasvava raakapuun tarve
  • turvata osaava henkilöstö maakunnan yrittäjille sekä luoda uutta yrittäjyyttä
  • lisätä alan vetovoimaisuutta

Tavoitteiden saavuttamiseksi on tehty tarvittavat kone - ja laitehankinnat sekä otetaan käyttöön liikuteltava metsäkoneoppimisympäristö. Niiden avulla tullaan käynnistämään mm. metsäkonekoulutukseen uusi ”Farmi” -oppimisympäristö. Se on yrittäjämäinen käytännön metsäkonetyöskentelymalli, jolla kehitetään opiskelijan ammattitaito työelämän vaatimalle tasolle. Toinen merkittävä koulutuksen kehitysaskel on Kuopion Neulamäkeen toteutuva puutavara-auton kuljettajien ajo- sekä kuormausharjoittelurata. Sen pituus on noin 8 km ja se mahdollistaa käytännön opiskelun autenttisissa sekä vaativissa, mutta turvallisissa olosuhteissa. Lisäksi koko ajan kehittyvän simulaattoripedagogiikan avulla tehostetaan opiskelijan siirtymistä aitoihin työskentely-ympäristöihin.

Pohjois-Savossa on erittäin tiivis ja luottamuksellinen yhteistyö oppilaitosten, alan yritysten ja muiden toimijoiden kesken. Koko maakunta näkee maa- ja metsätalouden sekä laajemmin biotalouden merkittävänä mahdollisuutena myös tulevaisuudessa. Sen ja koko toimijajoukon yhteisen tahtotilan varaan on hyvä rakentaa myös koulutuksen tulevat kehitysaskeleet.

Lue lisää https://www.sakky.fi/metsapuhuu

Katso Biotalouden alkavat koulutukset

Samalta kirjoittajalta

Varmuutta johtamiseen

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto auttaa kasvattamaan omaa varmuutta johtajana ja kehittämään vahvasti yrityksen toimintaa

16.6.2020

Tuoreimmat