Työpaikalla tapahtuvaa oppimista omassa Ny-yrityksessä

NY Vuosi yrittäjänä – ohjelmassa perustetaan lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Ohjelman aikana NY-yrittäjät käyvät läpi yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen. Vuoden aikana on mahdollista hankkia 10 000€ verottomana.

Nilsiäläinen Atte Hartikainen on tuttu näky Nilsiän kadunvarsilla, sillä hän on huolehtinut kaupungin nurmialueista jo kolme vuotta. Lukio tätä ahkeraa nuorta miestä ei houkutellut, uran suhteen sävelet tuntuvat kuitenkin olevan selvät.
– Logistiikka-alan valitsin, koska minusta tulee palomies ja täällä saan ajokortin, Atte kertoo.

Savon ammattiopiston opettaja Risto Räsänen innosti Aten mukaan, mutta lopullisen innostuksen aiheutti jo valmistuneen Santeri Lahden kertomukset Ny-vuodesta.
– Ja tavoitteenani on ostaa auto, siinä on hyvä motivaattori yrittämiseen. Yrittäjyys kiinnostaa ja lähipiiristäkin yrittäjiä löytyy. Ensimmäinen 10 000€ on kohta täynnä ja sitten voisi perustaa ihan oikean yrityksen. Opettaja sanoi, että olisi hyvä tehdä nettisivut. Minulla sivut olivat jo valmiit. Facebook sivut avasin ja markkinoinnin hoidan itse. Puhelujen määrä oikeastaan on ollut ainoa asia, joka yllätti, Atte kertoo alkutaipaleen kuvioista.

Työssäoppimisjaksot omassa yrityksessä

Työssäoppimisjaksoilla Atte on ollut mm. rautakaupassa ja traktorikorjaamolla. Osan pystyi suorittamaan omassa yrityksessä, Tahkolla latukonetta ajaen ja huoltaen. Kevään aikana Risto opettajan houkuttelema Atte osallistui myös uskalla yrittää semifinaaliin. Osallistuminen huipentui huhtikuussa finaaliin Helsingissä. 
– Risto on ollut paljon apuna. Kokemus oli hieno ja kilpakumppanit kovia, yllätyin, että pääsin finaaliin asti. Itse suunnittelin rollupit ja powerpoint- esitykset, niin ja tietysti ostin karkkeja esittelyä varten. Esitykset tuomareille piti pitää englanniksi, Atte muistelee.

Opettavaista tämä on ollut, olen saanut paljon yritysideoita ja oppinut töiden hinnoittelua. Risto sanoi, että Ny-vuoden aikana oppii säästeliääksi.
–Sitä en vielä ole huomannut, Atte naurahtaa.

TUTUSTU TÄSTÄ Aten Apu NY -yritykseen  

Yrittäjyys opinnoissa, lue TÄSTÄ lisää