Työttömästä nahkatuoteyrittäjäksi elämäntapamuutoksen jälkeen

Jani Tossavainen työskentelee yrittäjänä JT Crafts & Outdoors nahkatuotteita valmistavassa verstaassaan Kuopiossa kauppakeskus Aapelissa. Kesäkuussa 2019 Jani sai valmiiksi yrittäjän ammattitutkinnon Savon ammattiopistossa.  Janin tarina yrittäjäksi ei ole ollut ihan tavallinen taival.

Janilla on taustalla vuosien takaa valtava elämäntapamuutos, josta hän haluaa kertoa hyvin avoimesti esimerkkinä muille. - Minulla oli painoa yli 200 kg ja olin niin pohjalla kuin ihminen voi yleensä olla, oli vakavaa masennusta, olin työtön ja vietin päiväni tietokoneella ja syöden. Jani havahtui 29-vuotiaana siihen, että aivoinfarktin ja syövän läpikäynyt isä oli paremmassa kunnossa kuin hän. – Silloin ajattelin, että vielä olisi mahdollisuus kääntää elämänsä suunta. En halunnut, että vanhempani joutuisivat saattamaan poikaansa hautaan ennen 35-vuoden ikää. Aloin kiinnittämään huomiota ruokavalioon, käydä kuntasalilla ja uimassa.

Työttömyys vaihtui koulutukseen

Elämätapamuutoksista tuli Janille iso osa arkea ja muutokset auttoivat suuntaumaan monien pätkätöiden jälkeen uudelleen työelämään. - Kuopion työllisyyspalvelussa puitiin tilannettani ja siellä virkailija kysyi, että oletko miettinyt yrittäjäksi lähtöä? Olinhan minä 10 vuotta pyöritellyt päässäni, että jotain haluaisin tehdä itsenäisesti. Kuopion työllisyyspalvelussa neuvottiin ottamaan yhteyttä Savon ammattiopiston kouluttaja Sirpa Muiniekkaan. Jani kävi seuraavana päivänä Sirpan juttusilla ja siitä kahden päivän päästä oli jo opiskelemassa yrittäjän ammattitutkintoa.

Janilla oli jo ennen koulusta hyvin selkeä käsitys liiketoimintasuunnitelmaa varten ja hän käyttikin lopullisen 14 sivuisen suunnitelman kirjoittamiseen vain kolme tuntia. Kouluttaja Pertti Puustisen mukaan Janin vahvuuksia koulutuksessa ja yrittäjänä työskentelyssä on olleet mm. valmius liiketoimintasuunnitteluun, hyvä graafinen silmä mainosten tekoon, erinomainen englanninkielen ja nettimaailman taito.

Jani on kokenut saaneensa yrittäjän ammattitutkinnosta paljon hyötyä yrittämiseen. – Sain kouluttajilla paljon vahvistusta siihen, että yritykseni idea on oikeasti hyvä. Koulutuksen aikana sain monia kullanarvoisia neuvoja sekä apuja käytännön tekemiseen esim. hinnoitteluun. Kouluttajat ja aiheet ovat hyviä, suosittelee Jani. Janille on tapahtunut merkittäviä asioita yksityiselämässäkin, kun hieman ennen koulun alkua sokkotreffeillä tapaamansa Niinan kanssa päädyttiin kihloihin koulutuksen aikana.

Uniikkeja tuotteita kestävästi

Janin käsissä syntyy uniikkeja tuotteita mm. nahkasta rannekkeita, avaimenperiä, lemmikkituotteita, laukkuja, sekä ulkoilu- ja selviytymistuotteita. Hänellä on tavoitteena valmistaa intohimoisesti tuotteita sellaisille ihmisille, jotka arvostavat käsityötä, ympäristöystävällisyyttä, korkeaa laatua, kestävyyttä ja elämänlaatua.
- Käsillä tekemisessä tulee luomisen riemu, kun ensin tänne tulee raaka-aineena pelkkä nahkapala ja sitten lopuksi näkee valmiin tuotteen. Jokaiseen tuotteeseen antaa palan itsestään. Materiaalina käytän paljon italialaista kasviparkittua nahkaa, jossa ei ole valtavaa kemikaalikuormaa. Nahka on laadukasta ja kestävää pintanahkaa. Janin mielestä hänen käyttämänsä nahat ovat maailman parasta.
- Kalliimpiakin nahkoja toki on olemassa, mutta italialainen kasviparkittu nahka on hinta-laatu suhteeltaan omassa luokassaan.

Ekologinen ajattelu ja vihreät arvot ovat tärkeitä Janille. Pakkausmateriaalit ovat uusiokäytettyjä, tai muuten ekomateriaaleja. Verstaan nurkassa on vain pieni monen kuukauden ajalta täyttynyt roskis. - Verstaalla minimoin syntyvää jätettä mm. hyödyntämällä jämätuotteet ekoavaimenperiksi.

Jani on hakenut paljon oppia ammattiinsa ja nahan työstämisen tekniikkaan youtubesta löytyvistä videoista. Jatkossa hän aikoo parantaa nahkatöiden tekemisen ammattitaitoa esim. opissa jonkun suutarin luona. Lopuksi Jani korostaa, että kannattaa pitää kiinni omista unelmistaan.

Koulutukseen on jatkuva haku ja koulutusaika voi vaihdella joustavasti puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Jo toimivalla yrittäjällä on hyvä mahdollisuus suorittaa maksuttomasti tutkinto yrittäjän oppisopimuksella.  Katso lisää ja hae www.sakky.fi/yrat tai www.sakky.fi/yat 

Tutustu syksy 2020 koulutusohjelmaan tästä linkistä.

Lisätietoja koulutuksesta:

Liukkunen Markku

Liukkunen Markku
lehtori, tutkintovastaava, yrittäjän ammattitutkinto, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto
+358447854926