UUDEN AMMATIN OPISKELUSTA VIRTAA ARKEEN

Outi Eskelinen opiskelee kone- ja tuotantotekniikkaa Savon ammattiopistossa. Valmistuminen häämöttää tulevana jouluna. Aluksi koneasennus tuntui mieluisalta tekemiseltä. Olen tarkka ja välillä vähän taipuvainen tavoittelemaan täydellisyyttä.

–  Opiskelun alussa päätös piti tehdä todella nopeasti. Mietin levyseppähitsaajan ja koneasennuksen välillä, mutta päätin sitten opiskella asentajaksi, Outi kertoo.

Aluksi juuri tarkkuus houkutti valitsemaan asennuksen. Päätös alkoi kuitenkin arveluttaa ja niinpä päättäväinen nainen opetteli koulun jälkeen koululla hitsaamaan itsenäisesti.

 – Lisäksi olen lukenut tosi paljon teoriaa, se auttoi tekemään päätöksen. Nyt olen löytänyt sen oikean jutun, Outi iloitsee.

Outi oli toiminut kymmenen vuotta lasten kanssa, varhaiskasvatuksen opettajana. Työ oli ihanaa ja lasten kanssa päivät vaihtelevia ja luovuuttaan pääsi toteuttamaan.
Tunnollinen tekijä ei kuitenkaan huomannut varoitusmerkkejä, ennen kuin elimistö kävi ylikierroksilla. Outin kohdalla opiskelu osoittautui oikeaksi ratkaisuksi järjestää arki uudella tavalla mielekkääksi.

–  Tammikuussa 2019 aloitin opinnot. Olen opintovapaalla ja kesän ajaksi palaan vanhan ammatin pariin. Haaveilen, että voisin pian työllistyä metallialalle, sen takiahan halusin vaihtaa alaa, Outi jatkaa.

Outin mukaan parasta alassa on tekemisen meininki. Se, että saa tehdä näkyvää työtä käsillään. Opiskelussa on tähän mennessä parhaalta tuntunut oppiminen ja osaaminen. Se, että kuuluu joukkoon.

– Pari vuotta sitten en olisi hakenut tälle alalle, vaikka toisaalta on minulla muutama ystävä alalla. Toisaalta halu ja kiinnostus alalle on olleet olemassa, Outi pohtii. Syytä hän ei osaa eritellä, mutta ehkä nyt oli vaan oikea aika ja tarpeeksi rohkeutta.

– Yllätyin miten nopeasti ammatti-identiteetti muodostuu. Kun oppii, osaa myöskin miettiä työtapoja ja kehittää omaa osaamista. Kun on jo työhistoriaa olemassa, oma jaksaminen ja terveys korostuvat. Minulla on halu tehdä työtä pitkään. Luonto ja Lappi ovat minun keinoja ladata akkuja.
Luonnossa liikkuminen toimii vastapainona arjelle ja työlle, Outi summaa. 

Totaalinen alanvaihto ihmisläheisestä työstä metallialalle kuulostaa aikamoiselta muutokselta ja sitä se toki on ollut. Työ lasten kanssa on kuitenkin opettanut kärsivällisyyttä, taitoja ratkaista erilaisia tilanteita ja luovuutta.

– Miksi ei olisi tarttunut muutokseen, kun sille nyt tuntui aika olevan. Välillä kummastellaan valintaani ja mietin, että olisiko toisenlaista valintaa pitänyt selitellä ja perustella. Olen kuitenkin aina tarttunut tekemiseen ja opetellut uutta. Miksi siis ei, virnistää Outi.

Aikuisena opiskellessa on otettava vastuuta opintojen etenemisestä. Etenkin ensimmäinen näyttö mietitytti ja perusteellinen valmistautuminen kannatti. Tuo näyttö oli ristinivelen laakerointi ja palautteet hyviä.  

– Itsensä ylittäminen hämmästyttää, sillä tavalla positiivisesti. Se, että oppii koko ajan ja saa haastaa itseään. Koko ajan tekemiseen tulee lisää varmuutta. Opiskelu kannattaa aina ja välillä tekisi hyvää kaikille irroittelu totutusta. Kokemuksesta voin suositella, Outi vinkkaa.

Parasta opinnoissa on tähän mennessä ollut työelämäjakso, jossa opiskelija on otettu hyvin vastaan. Jakso oli jopa niin tykätty, että sen loppuessa itketti haikeudesta.

– Työelämä opettaa eniten ja tukea oppimiseen on saatavissa. Työpaikkaohjaajani jaksoivat neuvoa minua hyvin, Outi kertoo.

Outi haaveilee, että valmistuessa, joulukuussa 2020 käyntikortissa lukee:

Outi Eskelinen
Varhaiskasvatuksen opettaja -Levyseppähitsaaja

Niin ja tietysti, että olisi töitä.

 

Kiinnostuitko? Katso koulutukset jatkuva haussa

Lisätietoja:

Opiskelun ohjauspalvelut

Opiskelun ohjauspalvelut
Avoinna arkisin klo 11.30-15.00
Puhelut +358172143100, WhatsApp +358447853079