Vamoksen kesäryhmästä rutiinia arkeen

4.7.2019 -

Savon ammattiopiston ja Helsingin Diakonissalaitoksen yhteishanke Oppilaitos-Vamos valmentaa, tukee ja kannustaa koulutuksessa olevia nuoria saattamaan opintonsa päätökseen sekä palauttamaan opintopolkunsa jostain syystä keskeyttäneet nuoret takaisin opiskelujen pariin. Ensimmäistä kertaa hankkeen myötä Kuopiossa järjestetään ryhmämuotoista tukea ja toimintaa myös kesällä. Kesäryhmässä on mukana seitsemän nuorta. He tavoittelevat muun muassa arkirytminsä korjaamista ennen opintojen aloitusta ja lisää sisältöä sekä tekemistä kesäpäiviin.

Kesäryhmä kokoontuu Vamoksen tiloissa Kauppakadulla kolme kertaa viikossa. Ryhmän päivä alkaa aina aamupalalla, joka kokataan ja syödään yhdessä. Sen jälkeen aloitetaan päivän aktiviteetit. Kaikki nuoret eivät välttämättä saavu aina paikalle, mutta sekin on aivan hyväksyttävää, sillä osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja se sopeutetaan omiin menoihin.

– Kesäryhmän lukujärjestys ei ole aivan perinteinen koululuokan lukujärjestys. Nuoret ovat saaneet itse ehdottaa heitä kiinnostavia juttuja ja harrastuksia ja olemme järjestäneet useita aktiviteetteja nuorten omien ehdotusten pohjalta. Näin toimien myös mielenkiinto osallistua ryhmän toimintaan on suurempi, kertoo Oppilaitos-Vamos -hankkeen ohjaaja Enni Ruuskanen Helsingin Diakonissalaitokselta.

Hengitän, keskityn, jaksan paremmin

Tiistaina 2.7. ryhmän aiheena on opinnoissa jaksaminen. Asiantuntijana aamupäivään osallistuu Kuopion kaupungin liikunnanohjaaja Teemu Huhtakangas. Ensin aloitetaan hengitysharjoituksella. Huhtakangas kertoo, kuinka tärkeää on osata rentoutua ja hengittää oikein. Oikea hengitys toimii perustana ihmisen hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Kannattaa kuunnella itseään ja omaa hengitystään.

Seuraavaksi vuorossa on keskittymisharjoitus. Tehtävänä on piirtää ”väärällä” kädellä kuva toisesta kädestään niin, että vapaa käsi pidetään selän takana. Se onkin aika vaikeaa ja vie paljon aikaa. Mutta samalla ei edes huomaa, kuinka paljon keskittyykään tehtävän suorittamiseen. Se, että osaa keskittyä siihen mitä tekee, edesauttaa oppimista ja koulutehtävien valmiiksi saamista oikeassa tahdissa.

– Omaa sosiaalisen median ja älylaitteiden käyttöään täytyisi opetella myös rajaamaan, opastaa Huhtakangas nuoria. – Aina ei tarvitse olla joka sekunti tavoitettavissa. Jokainen puhelimen piippaus tai viesti-ilmoituksen välähdys näytöllä tuo lisää ärsykkeitä aivoille, jotka ylikuormittuvat ja keskittymiskyky sekä pitkäjänteisyys omaan tekemiseen vähenevät, hän jatkaa.

Piirtämistehtävän jälkeen aamupäivä jatkuu asialla mindfullnessista, terveellisestä ravinnosta, liikunnasta ja unen määrästä. Nuoret osallistuvat aktiivisesti keskusteluun ja kertovat avoimesti, missä ovat tunnistaneet, että metsään on ehkä menty oman hyvinvoinnin edistämisessä. Ryhmässä kiinnostutaan Kuopion kaupungin tarjoamista liikuntamahdollisuuksista, esimerkiksi kuntosalin starttikursseista ja Menox junior -liikuntaneuvonnasta. Monelle tulee yllätyksenä uutinen, että Kuopion kirjastoista voi nykyään lainata myös urheiluvälineitä omaan vapaa-aikaan. Tarjontaa on kattavasti frisbeegolfkiekoista potkulautoihin.

Koulunpenkki odottaa syksyllä

Useamman nuoren kasvoille kirpoaa päivän päätteeksi tyytyväinen hymy. Huhtakankaan vierailu on selkeästi tuonut uusia mietteitä ja antanut ajattelun aihetta tulevaan. Loppukeskustelussa selviää, että monella kesäryhmään osallistuvalla on jo tiedossa opiskelupaikka ensi syksyksi.

Kesäryhmä jatkaa vielä reilun viikon, sitten kesäryhmäläiset voivat alkaa valmistautua tulevaan syksyyn ja opintojen aloittamiseen.

Samalta kirjoittajalta

Tuoreimmat