Vili-Aleksi ohjelmistokehittäjänä – oppisopimuksella ammattiin

Siilinjärveläinen 19-vuotias Vili-Aleksi Väisänen työskentelee ohjelmistokehittäjänä Mastercom Oy:ssa Kuopiossa. Vili-Aleksi valmistui joulukuussa 2019 Savon ammattiopistosta datanomiksi tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnosta.

Vili-Aleksi aloitti opiskelun Savon ammattiopistossa syksyllä 2015. Ensimmäiseen työpaikalla oppimisen jaksolle Vili-Aleksi meni puolen vuoden opiskelujen jälkeen Mastercomille. – Jakson päättyessä toimitusjohtaja kysyi haluaisinko jäädä esimerkiksi oppisopimuksella heille töihin, muistelee Vili-Aleksi. Oppisopimus solmittiin työpaikalla oppimisjakson jälkeen vuoden 2016 alussa.

Mastercom Oy toimii pääasiassa aputoiminimen Kiho alla tuottaen mm. toiminnanohjaus- ja paikannuspalveluita sekä ajoneuvodatan jalostamista kuljetus- ja maarakennusalan yrityksille. Yrityksen tarjontaan kuuluvat myös työajanseuranta-  ja palkanlaskentapalvelut. Vili-Aleksin työnkuvaan kuuluu esim. Kihon omien tuotteiden kehittämistä erityisesti GPS-paikannuslaitteisiin liittyen.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon liittyvät ammatilliset osat Vili-Aleksi on suorittanut yrityksen eri projektitehtävissä ja tutkinnon yhteisiä osia monimuoto-opintoina pääasiassa verkon kautta. – Osan yhteisistä opinnoista olin onneksi suorittanut ensimmäisen syksyn aikana koulussa, koska verkossa YTO-opiskelu oli minulle ainakin hitaampaa.

Välillä Vili-Aleksi kävi armeijan ja keskeytti oppisopimuksen sen ajaksi. - Armeijan jälkeen palasin Mastercomille ja suoritin puuttuvat tutkinnon osat. Puolustusvoimissa palvelemisen Vili-Aleksi koki mielekkäänä ja muutaman viikon päästä häntä kutsuvatkin suomalaisen kriisinhallintajoukon viestintätehtävät.  - Olen ollut pitkään kiinnostunut rauhanturvaajan tehtävistä ja sain tänä syksynä tarjouksen viestintäaliupseerin tehtäviin Libanoniin neljäksi kuukaudeksi.

Vaikka Vili-Aleksi on aina ollut kiinnostunut tietotekniikasta, niin alalle hakeutuminen ei ollut itsestään selvää. – On varmaan 4-vuotiaasta lähtien ollut huoneen nurkassa aina joku tietokone 95-järjestelmästä alkaen ja jostain syystä vaan yhteishaun papereihin laitoin valinnaksi tietotekniikan. Valinta ois voinut olla jokin muukin, mutta ala on tuntunut omalta, naurahtaa Vili-Aleksi.

Kysyttäessä mikä opiskelussa on ollut parasta, haluaa Vili-Aleksi muuttaa termin opiskelu oppimiseksi. - Parhaita hetkiä oppimisesta olen saanut projekteissa, kun on oppinut uutta ja saanut tehtyä jonkin asian paremmin ja helpommin.

Vili-Aleksi kokee, että ala on ylivoimaisesti nopeimmin laajeneva ala tulevaisuudessa ja alan osaajalla on erinomaiset työllistymismahdollisuudet. – Alan osaaminen vaatii kuitenkin harrastuneisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja halua oppia. Joudut itse hankkimaan tietoa internetin ja muiden tietolähteiden välityksellä. Automatisointi ei ainakaan vie työpaikkoja alalta, koska alalla tehdään automatisointiin liittyvää kehittämistyötä.

Kriisinhallintajoukkokeikan jälkeen Vili-Aleksilla on tarkoitus palata takaisin Mastercomille. - Jossain vaiheessa minua kiinnostaa jatkaa opiskeluja, jos sopiva ja hyödyllinen koulutus ja tutkinto löytyy.

Vili-Aleksille oppisopimus on ollut sopiva tapa suorittaa tutkinto. Ammatillisen perustutkinnon suorittaminen mahdollistaa hakemisen myös ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Tutkintotodistuksen Vili-Aleksi saa 20.12.2019, Onnittelut valmistuneelle!

HUOM! Datanomin ja ICT- asentajan tutkinnot yhdistyvät 1.8.2020 Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto muuttuu tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnoksi.

  • Ohjelmistokehittäjä
  • Hyvinvointiteknologia-asentaja
  • Tietoliikenneasentaja
  • IT-tukihenkilö

Katso lisää https://www.sakky.fi/uutiset/datanomin-ja-ict-asentajan-tutkinnot-yhdistyvat-182020