Varaosamyyjä (myös yo)

Autoalan perustutkinto, pk, yo

Varaosamyynnin osaamisala

Koulutusyksikkö: 
Presidentinkatu 3, Kuopio
Kuopio, Presidentinkatu 3, yhteishaussa 2021: 34 pk- pohjaista aloituspaikkaa ja 6 yo- pohjaista aloituspaikkaa

Varaosamyyjät työskentelevät autoliikkeissä ja autotarvikeliikkeissä. Työssä yhdistyvät ajoneuvot, niiden korjaaminen ja huolto, varastonhoito ja käytännön myyntityö. Työssä tarvitaan asiakaspalvelutaitoja ja autojen teknistä tuntemusta.

Varaosamyyjä hallitsee sekä autotekniikan että myyntityön. Hän on ajoneuvojen ja koneiden varaosien, varusteiden ja tarvikkeiden myynnin ammattilainen.

Suuren auto- ja autotarvikeliikkeen varastossa on noin 10 000 erilaista ajoneuvojen varaosa- ja tarvikenimikettä, jotka varaosamyyjän on tunnettava. Autojen korjaustöiden onnistuminen edellyttää oikeiden varaosien saamista oikeaan aikaan. Yleisvaraosa- ja autotarvikeliikkeissä varaosamyyjän vastuulla on lähes kaikki automerkit, joiden varaosia ja tarvikkeita hän myy. Autoliikkeissä hän hoitaa vain kyseisessä liikkeessä myytävien automerkkien varaosapalvelua.

Osa tehtävistä on asiakaspalvelua, jolloin myyjä on välittömässä kontaktissa varaosia tarvitseviin kuluttaja- ja yritysasiakkaisiin. Varaosamyyjän työnä voi olla myös varaosien puhelinmyynti yksityis- ja yritysasiakkaille.

Varaosamyyjä käyttää työssään tietotekniikkaa. Hän näkee heti, onko tarvittavaa varaosaa saatavilla. Hän seuraa varastotilannetta ja tilaa tarvittaessa lisää varaosia maahantuojilta tai suoraan valmistajilta. Varaosamyyjä voi hoitaa myös varaosien varastokirjanpitoa.

Varaosamyynti muodostaa autoliikkeen myynnissä oman tulosalueensa. Se on nykyaikaisten integroitujen tietojärjestelmien muodostama logistinen kokonaisuus.

Työhön kuuluu myös tavaroiden tilaamista ja vastaanottamista sekä niiden pakkaamista. Vastuulla voi myös varastonhoito, jolloin varaosamyyjä siirtää saapuvat varaosat varastoon.

Varaosamyyjät hoitavat myös kassatehtäviä sekä erilaisia hallinnollisia tehtäviä. Työhön saattaa kuulua myös markkinointia ja kustannusarvioiden tekemistä. Varaosamyyjät työskentelevät autotarvike- ja autoliikkeiden aukioloaikoina. Työtä tehdään myös iltaisin ja viikonloppuisin

Lisätietoja:
opinto-ohjaaja Hanna Linnilä
Sähköposti: hanna.linnila(at)sakky.fi
Puhelin: 044 785 3093

Yhteishaku: 
Hakeminen: 
2020-02-18 - 2020-03-10